La fel de ingrijorator este ca, asa cum reiese din datele oficiale, aproape 16.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au finalizat anul scolar sau nu au fost inscrisi automat de catre scoli la Evaluarea Nationala 2024, desi inscrierea la aceasta evaluare este obligatorie si se realizeaza automat de catre secretariatele scolare pentru toti absolventii.
Potrivit
sursei citate, pentru copiii din comunitatile vulnerabile, tranzitia catre liceu reprezinta un punct de cotitura in educatia lor. Consecinta acestui fapt este o rata mare a abandonului scolar intre clasele a VIII-a si a IX-a, inainte de incheierea ciclului educational obligatoriu. Programul „Pregatit pentru liceu” ofera suportul necesar pentru ca 235 de elevi sa finalizeze cu succes studiile liceale.
World Vision Romania a identificat mai multe cauze pentru care copiii din mediul rural raman mult mai in urma fata de colegii lor din mediul urban:
- 35% dintre adolescenti spun ca niciodata sau doar uneori au suficiente rechizite si carti pentru scoala;
- 24% dintre copii nu sunt ajutati de nimeni la teme si doar 8% au resurse pentru a apela la sprijin suplimentar;
- 14% dintre parintii elevilor de gimnaziu spun ca nu fac nimic atunci cand copiii lor nu se descurca la teme;
- Toate materiile le pun probleme adultilor care isi ajuta copiii la teme, iar dificultatile cresc o data cu nivelul de scolarizare, in special la matematica;
- Aproape o treime dintre profesori spun ca proportia elevilor cu pierderi de invatare este intre un sfert si o jumatate din totalul clasei;
- Un copil din zece din mediul rural nu frecventeaza in prezent nicio institutie de invatamant;
- Doar 4 din 10 adulti din mediul rural au examenul promovat de Bacalaureat.
Sprijin pentru elevii din comunitatile vulnerabile
Desi educatia este gratuita, costurile asociate frecventarii liceului raman o povara semnificativa pentru multi parinti din mediul rural, determinandu-i pe copii sa abandoneze scoala. Potrivit unui sondaj realizat de World Vision Romania, 56% dintre elevii din aceste comunitati nu isi continua studiile dupa clasa a VIII-a din cauza dificultatilor financiare.
Pentru a combate fenomenul de abandon scolar si pentru a imbunatati performantele elevilor, World Vision Romania a identificat mai multe solutii, dupa cum urmeaza:
- Acces la programe de mentorat, dezvoltare personala si orientare vocationala;
- Sprijin suplimentar pentru pregatirea la disciplinele de Bacalaureat si Evaluare Nationala;
- Oportunitati pentru stagii de practica si voluntariat;
- Sedinte de consiliere psihologica individuala;
- Tabere de vara cu activitati de educatie non-formala;
- Sprijin financiar pentru acoperirea totala sau partiala a costurilor, precum si donatii materiale si financiare.
235 de elevi vor fi ajutati sa finalizeze cu succes studiile liceale
Potrivit World Vision Romania, "Pregatit pentru liceu" reprezinta o interventie strategica la nivel educational ce vizeaza asigurarea unui bun parcurs al elevului din mediul rural in anii de liceu, printr-o pregatire atat din punct de vedere psiho-educational, cat si din punct de vedere academic. Obtinerea unor rezultate bune la Evaluarea Nationala reflecta o cunoastere solida a materiei, oferind astfel un start favorabil pentru acumularea de noi cunostinte in liceu si pregatirea pentru examenul de bacalaureat.
Elevii beneficiaza de ateliere si workshop-uri de dezvoltare personala, organizate intr-un calendar anual structurat cu un curriculum specific, menite sa le dezvolte abilitatile de viata si sa le consolideze increderea in sine, se arata in comunicatul Fundatiei World Vision Romania.
Pe langa sprijinul academic si personal, programul include si o componenta de indrumare profesionala. Elevii participa la consiliere individuala si sesiuni de grup, unde primesc indrumare pentru realizarea unui plan de dezvoltare individuala. Acestia beneficiaza, de asemenea, de mentorat, prezentari in scolile secundare si sesiuni dedicate parintilor, pentru a asigura un sprijin constant si comprehensiv pe parcursul anilor de liceu.