Generatiile de elevi din ziua de azi sunt tot mai atrase de tehnologie, arta, moda si orice alte activitati care nu au legatura cu programa scolara, iar pentru asta nu le putem condamnda.
Cum sa nu fie pasionati de tehnologie cand parintii le ofera gadget-uri moderne inca din clasa I? Cati copii cunoasteti care se afla in invatamantul primar, in special din mediul urban, care sa nu aiba un telefon mobil cel putin cu touchscreen, daca nu un smartphone? Cati copii din invatamantul primar nu isi petrec pauzele ascultand muzica pe iPod sau rezolvandu-si temele pe tableta? Cati copii se joaca Candy Crash, navigheaza pe Facebook si trimit mesaje pe whatsapp in timpul liber in loc sa se joace cu mingea in fata blocului?
Raspunsul il cunoastem cu totii: majoritatea copiilor fac aceste lucruri. Si atunci cum sa nu fie atrasi de tehnologie daca parintii nu numai ca le permit accesul la aceste gadget-uri, ci chiar le ofera cadou de Paste, de Craciun, de ziua lor, de Black Friday si cu ocazia oricarei alte zile neoficiale?
Sa punem problema altfel: cati parinti le daruiesc micutilor lor o carte de Craciun? Cati copii se mai bucura cand primesc creioane colorate sau un stilou de ziua lor? Probabil raspunsul este "destul de putini".
In acest caz, de ce ne mai miram cand aflam ca notele la Evaluarea Nationala si la
Bacalaureat sunt tot mai mici de la un an la altul?
Stimati parinti, stim ca va iubiti copiii si ca va doriti tot ce este mai bun pentru ei si este normal sa aiba acces la tehnologie de ultima generatie pentru a tine pasul cu ceea ce se intampla in jur, insa este indicat sa acordati mai multa atentie si pregatirii lor scolare, nu doar activitatilor care ii pasioneaza.
Va sugeram, ca de la un parinte la altul, sa petreceti cel putin 30 de minute pe zi discultand cu cel mic despre lucrurile noi pe care le-a invatat la scoala. Si noi avem copii si stim ca raspunsul clasic la intrebarea "ce ai facut la scoala" este "bine". Mergeti mai departe, puneti intrebari si descoperiti cat de bine stapeneste micutul dumneavoastra noile cunostinte acumulate. Puneti-l la munca, rugati-l sa va explice despre ce este vorba, scoateti-i cuvintele "cu furculita" daca este nevoie. Aceste 30 de minute se vor dovedi a fi extrem de pretioase, fiind practic o recapitulare rapida a zilei scolare.
Chiar daca cei mici se vor simti controlati, uitati-va la doua-trei zile (daca nu se poate mai des) pe temele lor si pe notitele luate in clasa si luati masuri atunci cand observati ca ceva nu este in regula!
Este timpul sa ne trezim, sa actionam, sa facem ceva pentru copiii nostri! Daca noi nu ii ajutam, atunci cine?