Aceasta majorare de 3% se reflecta atat in rezultatele promotiei curente, cat si in rezultatele promotiilor anterioare: 6.424 de candidati au absolvit studiile liceale in acest an (rata de reusita 34,2%, comparativ cu 31,2%, initial), in timp ce 2.628 de candidati provin din promotiile anterioare (rata de reusita 28,5%, comparativ cu 25,4%, initial).
Au fost depuse 13.005 contestatii, defalcate dupa cum urmeaza:
- proba E)a) - 4.352,
- proba E)b) - 147,
- proba E)c) - 3.865
- proba E)d) - 4.641.
Pentru 4.196 de lucrari la proba E)a), 140 de lucrari la proba E)b), 3.588 de lucrari la proba E)c), respectiv 4.353 de lucrari la proba E)d), notele au fost modificate (prin crestere/descrestere).
Reamintim faptul ca la probele scrise s-au prezentat 28.016 candidati din totalul celor 33.676 de candidati inscrisi. Au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda 48 de candidati (acestia nu vor putea participa la urmatoarele doua sesiuni).
Candidatii care au participat la toate probele de examen, sau doar la o parte dintre ele, pot vedea notele obtinute la avizierele liceelor unde au dat examenul si pe site-ul dedicat al Ministerului Educatiei - >>
bacalaureat.edu.ro
Cum se depun contestatiile la BAC toamna 2024
Prin urmare, rezultatele la BAC 2024, sesiunea de toamna, inainte de contestatii, vor fi afisate pe 26 august. Daca sunt nemultumiti de nota/notele obtinute, candidatii pot face contestatie. Conform calendarului oficial, contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, in intervalul orar 12:00 - 18:00.
Contestatiile pot fi depuse atat in format fizic, la centrul de examen, sau online, la adresa de e-mail indicata de fiecare liceu organizator de examen in parte.
Candidatii care contesta rezultatul initial al evaluarii trebuie sa completeze, sa semneze si sa depuna/transmita prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere.
Solutionarea contestatiilor este programata in perioada 27-29 august.
Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
Recorectarea lucrarilor in urma contestatiilor la Bac 2024 toamna
Lucrarile contestate ajung la o comisie formata din profesori evaluatori, care acorda note conform baremelor de evaluare pentru probele scrise. In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, in situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1,5 puncte, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de catre alti doi profesori evaluatori.
Extras din OM 6156, Art. 12
"(1) In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, dupa validarea finalizarii evaluarii de catre cei doi profesori evaluatori, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este mai mica sau egala cu un punct, este calculata nota finala ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire, fiind inregistrata in catalogul de bacalaureat.
(2) In cazul in care diferenta dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se procedeaza astfel:
- se nominalizeaza alti doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrarii;
- dupa finalizarea recorectarii lucrarii, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare si se inregistreaza conform prevederilor procedurii mentionate la art. 10 alin. (1);
- se calculeaza nota finala din cele 4 (patru) note, dupa eliminarea celor doua note
- valori extreme, ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note - valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala care se inregistreaza conform prevederilor procedurii mentionate la art. 10 alin. (1).
(3) In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, nota finala se calculeaza cu respectarea prevederilor alin. (1) si (2). In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1,5 puncte, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de catre alti doi profesori evaluatori. Nota finala, ca urmare a reevaluarii in etapa de solutionare a contestatiei, este calculata cu respectarea prevederilor alin. (1) si (2).
Rezultate finale BAC toamna 2024
Rezultatele finale la examenul national de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamna, vor fi comunicate vineri, 30 august.
La examenul national de bacalaureat sunt declarati promovati candidatii care indeplinesc, simultan, urmatoarele conditii:
- au sustinut probele de evaluare a competentelor,
- au sustinut toate probele scrise
- au primit cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obtinut cel putin media 6.
Referinte:
"Ministerul Educatiei: Bacalaureat", https://www.edu.ro/bacalaureat Accesat in 22.08.2024.