Sesizarile anonime privind hartuirea sexuala in mediul de invatamant, analizate in masura in care contin indicii referitoare la astfel de fapte

De Portal Invatamant
la 16 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesizarile anonime privind hartuirea sexuala in mediul de invatamant, analizate in masura in care contin indicii referitoare la astfel de fapte16Aug.2024

Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica un proiect de hotarare de Guvern care prevede ca sesizarile referitoare la fapte de hartuire si agresiune sexuala in mediul de invatamant sa poata fi depuse si anonim pentru a fi analizate si solutionate, in masura in care contin indicii referitoare la faptele de hartuire pe criteriul de sex sau moral.

Potrivit proiectului de hotarare, desi au fost aduse imbunatatiri reglementarilor specifice invatamantului superior si preuniversitar atat la nivel de definire, cat si la nivel de preventie si clarificare a modalitatii de interventie, cadrul legal nu este suficient pentru a asigura protejarea valorilor care tin de integritatea psihica si fizica a persoanei.
 
Prin urmare, se impun urmatoarele modificari:
 
1. Completarea scopului reglementarii, la art. 1 si art 2, astfel incat actul normativ sa se aplice si in domeniul educatiei, pentru institutiile de invatamant superior si unitatile de invatamant preuniversitar.
 
In scopul asigurarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in domeniul muncii si al educatiei, a recunoasterii in mod specific a dreptului fiecarui cetatean la un mediu de lucru si de educatie fara violenta si hartuire, pentru incurajarea si mentinerea unei culturi a muncii bazate pe respect si demnitate reciproca, institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior, si unitatile de invatamant preuniversitar, precum si companiile private au obligatia de a pune in aplicare metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, denumita in continuare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, prevazut in anexa la prezenta metodologie, denumit in continuare ghidul.
 
Scopul prezentei metodologii este de a stabili cadrul metodologic pentru institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, pentru institutiile de invatamant superior, unitatile de invatamant preuniversitar precum si pentru companiile private in aplicarea legislatiei in domeniul prevenirii si combaterii hartuirii pe criteriul de sex si hartuirii morale la locul de munca.
 
2. Completarea art. 4, astfel incat obiectivul metodologiei supusa modificarii sa vina in sprijinul institutiilor, autoritatilor administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiilor de invatamant superior, si al unitatilor de invatamant preuniversitar, precum si al companiilor private care se confrunta, la nivel intern, cu situatii de hartuire pe criteriul de sex si hartuire morala la locul de munca, in spatiul scolar sau in mediul universitar.
 
3.Completarea art. 5, astfel incat la nivelul sistemului de educatie sa se promoveze urmatoarele masuri:
 a) intocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea functiilor de decizie, a functiilor din consiliile de administratie si de supraveghere ale companiilor private;
 b) formarea continua si dezvoltarea carierei;
 c) organizarea muncii, conditiile de munca si mediul de munca;
 d) asigurarea tratamentului egal in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca.
 e) constientizarea si accesarea mijloacelor de protectie pentru victime.
 
4.Modificarea art. 6, astfel incat la nivelul sistemului national de educatie sa se introduca masuri care sa vizeze:
a) modalitati de analiza, gestionare si solutionare a sesizarilor privind cazurile de hartuire pe criteriul de sex si al hartuirii morale la locul de munca, in spatiul scolar sau in mediul universitar;
b) prevenirea actelor de hartuire, ca urmare a analizei si solutionarii cazului la nivelul angajatorului/institutiei;
c) stabilirea rolului si responsabilitatilor concrete in ceea ce priveste prezentul domeniu, atat in sarcina angajatorului/conducatorului, cat si a angajatilor.
d) adoptarea unor proceduri care sa cuprinda mecanisme de verificare si acordare de suport victimei precum mecanisme de preventie care constau in consiliere de specialitate si indrumare pentru persoanele care reclama fapte de hartuire pe criteriul de sex sau hartuire morala.
 
5. Completarea art. 7 prin introducerea unei norme de exceptie, astfel incat victima sa poata sa depuna o sesizare scrisa si fara semnatura olografa si, in situatia in care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact, aceasta se examineaza si se solutioneaza in masura in care contine indicii referitoare la fapte de hartuire pe criteriul de sex sau hartuire morala.
 
6.Modificarea art. 8, astfel incat si institutiile de invatamant superior si unitatile de invatamant preuniversitar sa elaboreze un raport anual privind implementarea prevederilor metodologiei, care va fi transmis catre ANES.
 
 

Hotarare de Guvern privind modificarea Hotararii de Guvern 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca

 
Art. I Anexa la Hotararea de Guvern nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 939 din 17 octombrie 2023, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Art. 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ In scopul asigurarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in domeniul muncii si al educatiei, a recunoasterii in mod specific a dreptului fiecarui cetatean la un mediu de lucru si de educatie fara violenta si hartuire, pentru incurajarea si mentinerea unei culturi a muncii bazate pe respect si demnitate reciproca, institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior, si unitatile de invatamant preuniversitar, precum si companiile private au obligatia de a pune in aplicare metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, denumita in continuare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, prevazut in anexa la prezenta metodologie, denumit in continuare ghidul. ”
 
2. Art. 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Scopul prezentei metodologii este de a stabili cadrul metodologic pentru institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, pentru institutiile de invatamant superior, unitatile de invatamant preuniversitar precum si pentru companiile private in aplicarea legislatiei in domeniul prevenirii si combaterii hartuirii pe criteriul de sex si hartuirii morale la locul de munca.”
 
3. La art. 4, lit.e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) sa vina in sprijinul institutiilor, autoritatilor administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiilor de invatamant superior, si al unitatilor de invatamant preuniversitar, precum si al companiilor private care se confrunta, la nivel intern, cu situatii de hartuire pe criteriul de sex si hartuire morala la locul de munca, in spatiul scolar sau in mediul universitar.
 
4. La art. 5, alin.(3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) In vederea respectarii si promovarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati si in vederea eliminarii discriminarii directe si indirecte pe criteriul de sex, in campul muncii, este necesar ca institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior, unitatile de invatamant preuniversitar precum si companiile private sa promoveze urmatoarele masuri:
a) intocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea functiilor de decizie, a functiilor din consiliile de administratie si de supraveghere ale companiilor private;
b) formarea continua si dezvoltarea carierei;
c) organizarea muncii, conditiile de munca si mediul de munca;
d) asigurarea tratamentului egal in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca.
e) constientizarea si accesarea mijloacelor de protectie pentru victime. ”

5. Art. 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior, unitatile de invatamant preuniversitar precum si companiile private au obligatia crearii si implementarii unui cadru unitar si coerent in ceea ce priveste atat integrarea perspectivei de gen, cat si prevenirea, combaterea si gestionarea situatiilor de hartuire pe criteriul de sex si hartuire morala la locul de munca prin introducerea de masuri care sa vizeze:
a) modalitati de analiza, gestionare si solutionare a sesizarilor privind cazurile de hartuire pe criteriul de sex si al hartuirii morale la locul de munca, in spatiul scolar sau in mediul universitar;
b) prevenirea actelor de hartuire, ca urmare a analizei si solutionarii cazului la nivelul angajatorului/institutiei;
c) stabilirea rolului si responsabilitatilor concrete in ceea ce priveste prezentul domeniu, atat in sarcina angajatorului/conducatorului, cat si a angajatilor.
d) adoptarea unor proceduri care sa cuprinda mecanisme de verificare si acordare de suport victimei precum mecanisme de preventie care constau in consiliere de specialitate si indrumare pentru persoanele care reclama fapte de hartuire pe criteriul de sex sau hartuire morala.”
 
6. La art. 7, dupa alin. (2) se introduce un nou alineat, alin (21 ), si va avea urmatorul cuprins:
"(21 ) Prin exceptie de la alin (2), victima poate depune o sesizare scrisa si fara semnatura olografa si in situatia in care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact aceasta se examineaza si se solutioneaza in masura in care contine indicii referitoare la fapte de hartuire pe criteriul de sex sau hartuire morala.”
 
7.La art. 8 alin.(2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior precum si unitatile de invatamant preuniversitar, elaboreaza un raport anual privind implementarea prevederilor metodologiei, care va fi transmis catre ANES.”
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

hartuire sexualahartuire in mediul de invatamantsesizari anonime hartuire


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//