Ei bine, "elevii au dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta doar in cazul in care nu sunt prezenti la ora de curs. Este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie", precizeaza Statutul Elevului, art. 7, litera ee), care a intrat in vigoare de la 1 septembrie 2024.
Tot in Statutul elevului 2024, la articolul 28, se arata ca "pentru toti elevii din invatamantul primar, la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nemotivate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu va fi scazut calificativul anual la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient".
De asemenea,
"pentru toti elevii din invatamantul gimnazial si liceal, la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/un modul de specialitate va fi scazuta media anuala la purtare cu cate un punct".
Termenii "absenta nemotivabila" nu se regasesc in Statutul Elevului.
Legislatia privind absentele elevilor este simpla si se regaseste inclusiv in noul Regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), valabil de la 1 septembrie 2024.
"Art. 94
(1) Prezenta beneficiarilor primari la fiecare ora de curs se verifica de catre cadrul didactic, care consemneaza, in mod obligatoriu, fiecare absenta. Absenta se consemneaza in catalog doar in cazul in care elevul nu este prezent la ora de curs si nu poate fi folosita drept mijloc de coercitie.
(2) Motivarea absentelor se face de catre educatorul/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte in ziua prezentarii actelor justificative.
(3) In cazul beneficiarilor primari minori, parintii sau reprezentantii legali au obligatia de a prezenta personal invatatorului /institutorului /profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absentele copilului sau.
(4) Actele medicale pe baza carora se face motivarea absentelor sunt, dupa caz: adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinta/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale beneficiarilor primari.
(5) In limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20% din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului /institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii de invatamant.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), pentru elevele gravide si elevii parinti absentele pot fi motivate pentru un numar de ore de curs, in limita a 100 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 40% din numarul orelor alocate unei discipline.
(7) Educatorul/educatoarele/profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte pastreaza la sediul unitatii de invatamant, pe tot parcursul anului scolar, actele pe baza carora se face motivarea absentelor, prezentate in termen de 7 zile calendaristice de la reluarea activitatii elevului.
(8) Nerespectarea termenului prevazut la alin. (7) atrage declararea absentelor ca nemotivate.
(9) In cazul beneficiarilor primari reprezentanti, absentele se motiveaza pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.
ART. 95
(1) La cererea scrisa a directorilor unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar, a profesorilor-antrenori din unitatile de invatamant cu program sportiv integrat, a directorilor cluburilor sportive scolare/asociatiilor sportive scolare sau a conducerilor structurilor sportive, directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la cantonamente si la competitii de nivel local, judetean, regional, national si international.
(2) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la olimpiadele si concursurile scolare si profesionale organizate la nivel local, judetean/interjudetean, regional, national si international, la cererea scrisa a profesorilor indrumatori/insotitori.
(3) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la mobilitati cu scop educational, in conformitate cu prevederile art. 131, alin. (5) din Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Directorul unitatii de invatamant are obligatia sa anunte serviciile de asistenta sociala (SPAS/DAS) si sa contribuie la stabilirea unor masuri de prevenire a abandonului scolar, in cazul beneficiarilor primari care inregistreaza absente la cel putin 75% din numarul de ore de curs prevazut intrun an scolar la disciplinele/modulele respective."
Asadar, nici ROFUIP nu face referire deloc la absentele nemotivabile.
Prin urmare, nu exista “absente nemotivabile”, ci doar absente “nemotivate”, respectiv cele pe care elevii sau parintii nu le pot motiva sau nu le-au motivat in termen de sapte zile de la reluarea activitatii scolare a elevului.
Motivarea absentelor se efectueaza pe baza urmatoarelor acte
- adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar sau de medicul de familie si avizata de medicul scolar (daca exista);
- adeverinta/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat;
- actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale beneficiarilor primari.
- cererea scrisa a parintelui/tutorelui legal al elevului, adresata directorului unitatii de invatamant si aprobata de acesta, in urma consultarii cu dirigintele/invatatorul clasei.
Motivarea absentelor se face de catre invatator sau diriginte, in ziua prezentarii actelor justificative.
In cazul elevilor minori, parintele/tutorele legal are obligatia de a prezenta, PERSONAL, dirigintelui actele justificative pentru absentele copilului lor. Actele pe baza carora se face motivarea absentelor vor fi prezentate in termen de maxim 7 zile de la reluarea activitatii elevului si vor fi pastrate de catre invatator/diriginte pe tot parcursul anului scolar.
Totusi, elevii care lipsesc de la ore si aduna prea multe absente, trebuie sa suporte consecintele, respectiv scaderea notei la purtare sau alte sanctiuni prevazute in ROFUIP.