In invatamantul integrat de arta, organizarea claselor se face, de regula, pentru fiecare specializare in parte. In cazul in care nu se realizeaza efectivul minim de elevi, prevazut de lege, pentru constituirea de clase pe specializari, se vor constitui clase mixte, cu doua sau mai multe specializari, cu conditia respectarii limbii de predare si a prevederilor legale in vigoare.
In functie de specializarea urmata, unitatile de invatamant cu program integrat pot avea urmatoarele niveluri:
— pentru muzica — primar, gimnazial si liceal (clasele P-XII);
— pentru coregrafie — primar, gimnazial si liceal (clasele IV-XII sau V-XII);
— pentru arte plastice — gimnazial si liceal (clasele V-XII);
— pentru arhitectura — liceal (clasele IX-XII);
— pentru arta actorului — liceal (clasele IX-XII).
Unitatile de invatamant cu program suplimentar de arta se pot organiza pentru clasele primare si gimnaziale la sectiile muzica, arte plastice si coregrafie.
Sectiile invatamantului cu program suplimentar de arta pot avea urmatoarele niveluri:
- pentru muzica – primar si gimnazial (clasele P – VIII);
- pentru arte plastice - gimnazial (clasele IV – VIII);
- pentru coregrafie - gimnazial (clasele IV – VIII).
Cine se poate inscrie in unitati de invatamant cu program de arta
In invatamantul primar al unitatilor de invatamant cu program integrat si/sau suplimentar de arta se pot inscrie elevi proveniti de la unitati de invatamant de masa, pentru sectia muzica astfel:
a). la clasele I si a II-a in urma promovarii testarii aptitudinilor specifice.
b). la clasele a III-a si a IV-a:
- in urma promovarii examenelor de diferente la disciplinele instrument principal si teorie-solfegiu-dicteu pentru elevii care opteaza studierea pianului sau a viorii ca instrument principal;
- in urma promovarii testarii aptitudinilor specifice pentru elevii care opteaza studierea altor instrumente muzicale.
In invatamantul gimnazial al unitatilor de invatamant cu program integrat si/sau suplimentar de arta se pot inscrie elevi proveniti de la unitati de invatamant de masa, pentru sectiile muzica, arte
plastice si coregrafie in urmatoarele conditii:
- in urma promovarii examenelor de diferente la disciplinele instrument principal si teorie-solfegiudicteu pentru elevii care opteaza pentru a studia pian, vioara ca instrument principal;
- in urma promovarii testarii aptitudinilor specifice pentru elevii care opteaza studierea altor instrumente muzicale.
In invatamantul liceal al unitatilor de invatamant cu program integrat de arta se pot inscrie elevi proveniti de la alte unitati de invatamant, astfel:
- in baza promovarii examenului de admitere in invatamantul liceal;
- in baza promovarii examenelor de diferenta la toate disciplinele de specialitate.
Transferul elevilor
Elevii din unitatile de invatamant cu program integrat si/sau suplimentar de arta nu se pot transfera in timpul anului scolar de la un profesor la altul, de la un instrument la altul, de la o sectie la alta, de la o clasa la alta decat in cazuri exceptionale: probleme de sanatate care nu mai permit continuarea studierii instrumentului ales (pentru elevii de la muzica), a specializarii dans clasic (pentru elevii de la coregrafie) sau in cazul incompatibilitatii intre elev si profesor.
In cazul aparitiei unui conflict intre elev si profesor, transferul elevului de la clasa unui profesor de specialitate la clasa altui profesor de specialitate se poate realiza numai cu acordul parintilor elevului si al celor doi profesori.
In situatia in care nu se ajunge la un acord comun intre parinti si profesorii de specialitate, responsabilul de catedra si directorul unitatii de invatamant vor analiza toate argumentele partilor si vor media situatia creata. In cazul in care nu se ajunge la un consens al partilor, decizia finala privind transferul revine consiliului de administratie al unitatii de invatamant, acesta purtand raspunderea pentru decizia luata.
Transferul elevilor din clasele de arta in invatamantul de masa
Transferul elevilor de la clase ale invatamantului de arta la clase ale invatamantului de masa, se poate realiza in timpul anului scolar, in urmatoarele conditii: accidente, motive de ordin familial, probleme de sanatate.
In situatia eliberarii prin transfer a unor locuri in invatamantul de arta, unitatea de invatamant poate organiza selectie pe baza probelor specifice, mentionate in prezentul regulament si in timpul anului scolar, pe locurile ramase libere, in limita cifrei de scolarizare si conform legislatiei in vigoare.
In cazul in care elevii provin de la alte unitati de invatamant de arta, cu acelasi profil si aceeasi specializare, selectia se va face la disciplina principala de studiu prin probe al caror continut trebuie sa fie la nivelul programei anului de studiu respectiv.
Transferul de la o specializare la alta
Transferul elevilor din cadrul liceelor de arta, de la o specializare la alta din cadrul profilului artistic (de exemplu: de la muzica la arte vizuale sau coregrafie; de la arte vizuale la muzica sau coregrafie; de la coregrafie la muzica sau arte vizuale), se realizeaza pe baza de examen, prin probe specifice de aptitudini, in limita cifrei de scolarizare aprobata, conform prevederilor legale.
Transferul elevilor din cadrul liceelor de arta, in cadrul unei specializari, de la o sectie la alta (de exemplu: de la sectia interpretare instrumentala la sectia teoretica sau de la dans clasic la dans contemporan) se poate face prin examene de diferenta, o singura data, numai in cazul eliberarii unui loc la sectia respectiva.
Elevii din invatamantul primar si gimnazial de arta se pot transferala cerere, in cadrul aceleiasi unitati de invatamant, de la un instrument la altul, numai dupa incheierea anului scolar. Transferul se poate realiza numai cu conditia ca elevul sa obtina minim calificativul suficient, respectiv media 6,00 (sase), la toate disciplinele de specialitate, inclusiv la disciplina principala de studiu, atat la media notelor din timpul anului scolar, cat si la examenul de sfarsit de an.
Regulamentul unitatilor de invatamant cu program de arta