"Sedintele cu parintii sunt obligatorii?". Drepturile si obligatiile parintilor fata de scoala

De Portal Invatamant
la 31 Dec. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Sedintele cu parintii sunt obligatorii?". Drepturile si obligatiile parintilor fata de scoala31Dec.2024

Parintii elevilor sunt parteneri educationali ai unitatilor de invatamant frecventate de copiii lor, prin urmare au numeroase drepturi si obligatii. Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, valabil de la 1 septembrie 2024, pastreaza cele doua capitole dedicate parintilor/ reprezentantilor legali ai copiilor. Cateva dintre obligatiile prevazute in ROFUIP sunt preluate si in Contractul educational pentru anul scolar 2024-2025, care aduce noutati in privinta colaborarii intre cadrele didactice și parintii elevilor.

Prin urmare, in ROFUIP 2024 se arata ca parintii sunt datori sa ia legatura cel putin o data pe luna cu invatatorul sau dirigintele de la clasa, pentru a primi informatii despre situatia copilului la scoala. In modelul contractului educational 2024, publicat in Regulamentul pentru Organizarea si Functionarea Unitatilor de Invatamant Preuniversitar 2024, aceasta obligatie este prevazuta explicit, precizand ca parintii trebuie sa participe, online sau fizic, la sedintele cu parintii, pentru a se asigura o comunicare eficienta cu scoala.

Extras din Contractul educational 2024-2025:
"Parintele/Reprezentantul legal al beneficiarului primar are urmatoarele obligaţii:
k) sa participe, online sau fizic, la sedintele de consiliere parentala si la sedintele cu parintii/ reprezentantii legali;"

NOU! Prinde ofertele la culegerile pentru Evaluarea Nationala ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
O alta obligatie importanta a parintilor prescolarilor/ anteprescolarilor si elevilor din clasele primare este aceea de a-i insoti pe cei mici pana la intrarea in scoala/gradinita, precum si sa ii preia, la finalul programului.

Accesul parintelui in incinta unitatii de invatamant se face, in concordanta cu procedura de acces, daca a fost solicitat ori programat pentru o discutie cu un cadru didactic, daca depune o cerere in acest sens la secretariatul unitatii de invatamant ori daca participa la sedintele cu parintii sau la actiuni organizate de asociatia de parinti. 
 

Drepturile si obligatiile parintelui, conform ROFUIP

 
Titlul IX
Partenerii educationali
 
Capitolul I

Drepturile parintilor sau reprezentantilor legali

ART. 152
(1) Parintii/reprezentantii legali ai beneficiarului primar sunt parteneri educationali principali ai unitatilor de invatamant.

(2) Parintii/reprezentantii legali ai beneficiarului primar au acces la toate informatiile legate de sistemul de invatamant care privesc educatia copiilor lor.

(3) Parintii/reprezentantii legali ai beneficiarului primar au dreptul de a fi sustinuti de sistemul de invatamant, pentru a se educa si a-si imbunatati aptitudinile ca parteneri in relatia familie-scoala.

(4) Statul sprijina parintii/reprezentantii legali in vederea exercitarii responsabilitatilor privind cresterea, ingrijirea, dezvoltarea si educarea beneficiarilor primari. In acest scop, in unitatile de invatamant se organizeaza cursuri de educatie parentala pentru formarea si dezvoltarea abilitatilor parentale pentru parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari sau viitori parinti.

ART. 153
(1) Parintele/reprezentantul legal al beneficiarului primar are dreptul sa fie informat periodic referitor la situatia scolara si la comportamentul propriului copil si colaboreaza cu cadrele didactice in vederea imbunatatirii situatiei scolare.

(2) Parintele/reprezentantul legal al beneficiarului primar are dreptul sa dobandeasca informatii referitoare numai la situatia propriului copil.

ART. 154
(1) Parintele/reprezentantul legal al benefiairului primar are acces in incinta unitatii de invatamant in concordanta cu procedura de acces, daca:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;
b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
d) participa la intalnirile programate cu educatorul/educatoarea/ profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte;
e) participa la actiuni organizate de asociatia de parinti;
f) in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare a unitatii.

(2) Consiliul de administratie are obligatia stabilirii procedurii de acces al parintilor/reprezentantilor legali in unitatile de invatamant.

ART. 155
Parintii/reprezentantii legali au dreptul sa se constituie in asociatii cu personalitate juridica, conform legislatiei in vigoare.
 
ART. 156
(1) Rezolvarea situatiilor conflictuale sesizate de parintele/reprezentantul legal al benefciaruluiprimar in care este implicat propriul copil se face prin discutii amiabile cu salariatul unitatii de invatamant implicat, educatorul/educatoarea/ profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte;
 
Parintele/reprezentantul legal al benefciarului primar are dreptul de a solicita ca la discutii sa participe si reprezentantul parintilor/reprezentantilor legali. In situatia in care discutiile amiabile nu conduc la rezolvarea conflictului, parintele/reprezentantul legal are dreptul de a se adresa conducerii unitatii de invatamant, printr-o cerere scrisa, in vederea rezolvarii problemei.

(2) In cazul in care parintele/reprezentantul legal considera ca starea conflictuala nu a fost rezolvata la nivelul unitatii de invatamant, acesta are dreptul de a se adresa, in scris, inspectoratului scolar pentru a media si rezolva starea conflictuala.
 
 
Capitolul II

Indatoririle parintilor sau reprezentantilor legali

 
ART. 157
(1) Potrivit prevederilor legale, parintele/reprezentantul legal are obligatia de a asigura frecventa scolara a benefciarului primar in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea acestuia pana la finalizarea studiilor.

(2) Parintii/reprezentantul legal au obligatia sa asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe intreaga perioada a invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

(3) Conform legislatiei in vigoare, la inscrierea benefciarului primar in unitatea de invatamant, parintele/reprezentantul legal are obligatia de a prezenta documentele medicale solicitate, in vederea mentinerii unui climat sanatos la nivel de grupa/formatiune de studiu, pentru evitarea degradarii starii de sanatate a celorlalti beneficiari primari din colectivitate/unitatea de invatamant.

(4) Parintele/reprezentantul legal are obligatia ca, minimum o data pe luna, sa ia legatura cu profesorul pentru invatamantul anteprescolar/prescolar/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte pentru a cunoaste evolutia copilului/elevului, prin mijloace stabilite de comun acord. Prezenta parintelui sau a reprezentantului legal va fi consemnata in caietul educatorului/educatoarei/profesorului pentru educatie timpurie/invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamant prescolar/primar/profesorului diriginte, cu nume, data si semnatura.

(5) Parintele/reprezentantul legal raspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul unitatii de invatamant, cauzate de beneficiarul primar.

(6) Parintele/reprezentantul legal al anteprescolarului/prescolarului sau al elevului din invatamantul primar are obligatia sa il insoteasca pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea activitatilor educative/orelor de curs sa il preia. In cazul in care parintele/reprezentantul legal nu poate sa desfasoare o astfel de activitate, imputerniceste un alt adult.

(7) Parintele/reprezentantul legal al elevului din invatamantul primar, gimnazial si liceal are obligatia de a solicita, in scris, retragerea elevului in vederea inscrierii acestuia intr-o unitate de invatamant din strainatate.

(8) Dispozitiile alin. (6) nu se aplica in situatiile in care transportul copiilor la si de la unitatea de invatamant se realizeaza cu microbuzele scolare. Asigurarea securitatii si sigurantei in incinta unitatii de invatamant la venirea si parasirea acesteia, in special pentru elevii din clasa pregatitoare, se stabileste prin regulamentul de organizare si functionare a unitatii de invatamant.

(9) Parintele/reprezentantul legal al anteprescolarului/prescolarului sau al elevului din invatamantul obligatoriu are obligatia de a-l sustine pe acesta in activitatea de invatare desfasurata, inclusiv in activitatea de invatare realizata prin intermediul tehnologiei si al internetului, si de a colabora cu personalul unitatii de invatamant pentru desfasurarea in conditii optime a acestei activitati.

(10) Parintii/reprezentantii legali ai caror copii frecventeaza grupele cu program prelungit din unitatile de educatie timpurie publice platesc o contributie lunara de hrana, stabilita prin decizia consiliului de administratie al unitatii de invatamant, cu consultarea consiliului reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali. Aceasta nu poate depasi contributia de hrana stabilita prin art. 129 alin. (6) din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si pentru stabilirea unor masuri de asistenta sociala, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(11) Autoritatile administratiei publice, din fonduri proprii, pot suporta integral sau partial, contributia lunara de hrana.

(12) Contributia lunara de hrana pentru copiii inscrisi in unitatile de educatie timpurie se stabileste in functie de numarul efectiv de zile de prezenta a copilului la programul zilnic.

(13) Numarul de zile in care copiii au frecventat unitatea in care se ofera servicii de educatie timpurie este monitorizat prin registrul de prezenta, completat de cadrele didactice.

(14) Contributia parintilor/reprezentantilor legali la suportarea cheltuielilor lunare de hrana pentru copiii inscrisi in unitatea de educatie timpurie cu program prelungit se realizeaza cu plata in avans pentru o luna calendaristica.
 
(15) Contributia lunara de hrana pentru copiii care au achitat taxa si nu au frecventat programul unitatii de educatie timpurie este reportata pentru luna urmatoare, pentru zilele in care au absentat.

(16) In situatia retragerii copilului de la unitatea de educatie timpurie cu program prelungit, parintele beneficiaza de returnarea sumelor platite anticipat pentru asigurarea hranei, in baza depunerii unei cereri scrise.

ART. 158
Se interzice oricaror persoane agresarea fizica, psihica, verbala etc. a copiilor/beneficiarilor primari si a personalului unitatii de invatamant.

ART. 159
Respectarea prevederilor prezentului regulament si a regulamentului de organizare si functionare a unitatii de invatamant este obligatorie pentru parintii/reprezentantii legali ai beneficiarilor primari.

NOU! Prinde ofertele la culegerile pentru Evaluarea Nationala ...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Obligatiile parintelui, conform Contractului educational 2024-2025


Contractul educational 2024-2025 
IV. Obligatiile partilor


(...)
2. Parintele/Reprezentantul legal al beneficiarului primar are urmatoarele obligatii:
a) asigura frecventa scolara a beneficiarului primar in invatamantul obligatoriu si ia masuri pentru scolarizarea acestuia pana la finalizarea studiilor;
b) prezinta documentele medicale solicitate la inscrierea beneficiarului primar in unitatea de invatamant, in vederea mentinerii unui climat sanatos la nivel de grupa/clasa, pentru evitarea degradarii starii de sanatate a celorlalti beneficiari primari din colectivitate/unitatea de invatamant;
c) trimite beneficiarul primar in colectivitate numai daca nu prezinta simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi, rinoree etc.);
d) ia legatura cu educatoarea /invatatorul /institutorul /profesorul pentru invatamantul prescolar/ profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte, cel putin o data pe luna, pentru a cunoaste evolutia beneficiarului primar al educatiei;
e) raspunde material pentru distrugerile bunurilor unitatii de invatamant, cauzate de beneficiarul primar, prin inlocuirea bunurilor distruse cu altele de acelasi tip si aceeasi valoare sau prin plata contravalorii actualizate a acestora;
f) respecta prevederile regulamentului de organizare si functionare a unitatii de invatamant;
g) prezinta un comportament civilizat in raport cu intregul personal al unitatii de invatamant;
h) asigura comunicarea continua si deschisa cu personalul unitatii de invatamant in vederea asigurarii participarii, in conditii optime, a beneficiarului primar la procesul educational;
i) isi exprima acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale beneficiarului primar minor, conform cerintelor Regulementului UE nr.679/2016;
j) isi exprima acordul cu privire la acordarea serviciilor de consiliere scolara beneficiarului primar, in situatiile prevazute de cadrul legal;
k) sa participe, online sau fizic, la sedintele de consiliere parentala si la sedintele cu parintii/ reprezentantii legali; 
l) sa asigure participarea informata a beneficiarului primar la orele de consiliere si orientare scolara; 
m) sa asigure tinuta decenta a copilului/elevului in unitatea de invatamant conform regulamentelor in vigoare". 

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat
TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica

NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

parintii elevilorparinteobligatiile parinteluirofuipdrepturi parinti


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//