Ministrul Educatiei a explicat ca interdictiile duc, de regula, la manifestari si mai intense ale fenomenului si a pledat pentru un „control educational” al utilizarii acestor dispozitive in unitatile de invatamant.
„Eu intotdeauna am avut o problema, exceptand chestiile antisociale evidente, eu sunt impotriva interzicerii diverselor lucruri, pentru ca eu, ca psiholog, stiu ca daca le interzici, reapar, de multe ori cu intensitate mai mare, in zone gri pe care nu le controlezi. Sunt pentru a controla educational telefoanele in scoala. Adica de ce sa le interzic?”, a argumentat Daniel David, la Digi24.ro.
Daniel David a dat si cateva exemple de metode prin care profesorii pot ramane in control la clasa atunci cand vine vorba despre folosirea telefoanelor mobile de catre elevi.
„Poti sa ai diverse reguli, nu stiu, ai un dulap in clasa, cand ai intrat in clasa, toti ne lasam telefoanele aici. Avem pauza, bun, astea 10 minute, poti sa iei telefonul, sa vorbesti cu parintele tau daca e o problema sau alte lucruri, intram la clasa, ti-l lasi din nou acolo. Nu inseamna ca asa trebuie facut, spun ca asa trebuie sa folosim aceste device-uri”, a explicat Daniel David.
Ministrul Educatiei si Cercetarii spune ca tehnologia in sine nu este buna sau rea, ci devine astfel in functie de modul in care este utilizata. „Hai sa o folosim bine!”, a concluzionat David.
La aceleasi concluzii au ajuns si cativa cercetatori britanici, care au aratat ca
interzicerea telefoanelor in scoli nu este suficienta pentru a rezolva problemele legate de utilizarea acestora. Studiul lor arata ca masurile prin care sunt restrictionate telefoanele in scoli nu aduc imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste comportamentul sau rezultatele scolare ale elevilor.