Regulamentele scolare in vigoare interzic cadrelor didactice sa se ocupe de strangerea banilor, insa acest lucru poate fi realizat prin asociatiile de parinti cu personalitate juridica.
Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) prevede, la Art. 165, ca in baza hotararii adunarii generale, comitetul de parinti poate decide sa sustina, inclusiv financiar prin asociatia de parinti cu personalitate juridica, cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a unitatii de invatamant si a grupei/clasei.
Insa hotararea comitetului de parinti nu este obligatorie. Prin urmare, parintii care nu vor sa contribuie cu bani la acest fond nu pot fi obligati sa o faca.
Tot in ROFUIP 2024 se arata ca este interzisa si constituie abatere disciplinara implicarea copiilor sau a profesorilor in strangerea si/sau gestionarea fondurilor.
Intr-o declaratie pentru
Ziarul de Iasi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean afirma ca aceasta colecta nu este obligatorie si este, de fapt, un fond al asociatiei de parinti de la fiecare scoala.
"Clasa face parte din scoala, iar parintii care fac parte din asociatia clasei fac parte si din asociatia parintilor pe scoala. Asociatia pe scoala este alcatuita din reprezentanti din toate clasele. Vorbim despre un fond al asociatiei parintilor. Nu se numeste nici fondul clasei, nici fondul scolii. Este un fond pe care il decide asociatia de parinti din comunitatea scolara. Nici nu este obligatoriu, intrucat el este decis la nivelul acestei asociatii si apoi parintii isi asuma sau nu participarea. Depinde de scopurile pe care le au aceste asociatii, pentru ca ele au niste obiective, niste prioritati si in functie de toate acestea stabilesc”, a transmis Antonina Bliort, purtatoare de cuvant a ISJ Iasi.
In 2021, un deputat USR a depus un proiect de lege in Parlament care prevedea amenzi de 1.000 si 2.000 de lei pentru cadrele didactice care pretind bani de la parintii elevilor. Proiectul de lege a fost adoptat tacit in Senat, insa nu a trecut mai departe de Camera Deputatilor.
Prin urmare, strangerea de bani indeplineste conditiile legale numai daca reprezinta decizia asociatiei de parinti cu personalitate juridica de la nivelul scolii si nu ii implica direct nici pe copii, nici pe profesori.