Inscrierea in anul scolar implica, in afara de mult timp pierdut si birocratie si cateva analize medicale, pentru verificarea starii de sanatate a copilului.
Cele mai frecvente analize medicale pe care le solicita unitatile de invatamant la inscrierea in noul an scolar sunt:
- Examen coproparazitologic microscopic - pentru identificarea parazitilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia) -
12 lei
- Exudat faringian si nazal – pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul cailor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii, etc. Daca este cazul se impune antibiograma pentru culturi pozitive -
25 lei
- Coprocultura (inclusiv antibiograma) - pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale -
25 lei
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine ca analizele pentru copiii care urmeaza sa intre la scoala, cresa si gradinita sunt gratuite.
"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de catre medicii de familie, in conformitate cu prevederile legale ale Contractului-Cadru si normelor de aplicare ale acestuia. Chiar daca parintii nu sunt asigurati, copiii pana la 18 ani beneficiaza in mod gratuit de documentele mentionate. Si tinerii cu varste intre 18 ani si 26 de ani, care sunt elevi sau absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenti si nu realizeaza venituri din munca, au dreptul la aceste analize gratuite. De asemenea, medicii de familie acorda gratuit scutirile medicale pentru copii si actele medicale necesare copiilor aflati in plasament din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectie a copilului. Analizele necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitate, pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie", conform autoritatilor sanitare.
Cu toate acestea, parintii scot din buzunar in fiecare an aproximativ 62 de lei pentru plata analizelor necesare, laboratoarele de analiza explicand ca fondurile asigurate de CNAS sunt insuficiente.
Copiii care intra pentru prima data in colectivitate au obligatia de a face toate cele trei analize: examenul coproparazitologic, coprocultura si exudat faringian. In schimb, in cazul copiilor care revin in colectivitate dupa vacanta de vara, medicii recomanda doar una sau doua dintre aceste analize.
Guvernul Romaniei Zice 19 Aug. 2016 16:41:12
Legislatia aprobata in septembrie 2015 prevede ca NU SUNT NECESARE ANALIZE MEDICALE la intrarea in colectivitate. http://www.formaremedicala.ro/documentele-medicale-necesare-la-inscrierea-frecventarea-sau-terminarea-unui-ciclu-de-invatamant-in-romania/Medic De Familie 01 Sep. 2014 14:15:07
Nu, ele nu sunt gratuite daca sunt cerute de o institutie sau daca pacientul e sanatos. Toate acele analize din lista pe care ati descarcat-o de pe site-ul CNAS sunt gratuite pentru pacientii asigurati ce au o problema de sanatate nu se dau haotic, ci tintit pe afectiunea suspectata de medic, pentru a o confirma. Un copil care intra in colectivitate si are nevoie de analize nu le poate primi gratuit decat daca medicul trece ca diagnostice o faringita si o diaree ca sa poti justifica exudatul si examenul de scaun, ori in acest caz, sigur nu poate intra in colectivitate pana nu se trateaza. Cereti explicatii de la medicii de familie ce cunosc aceste aspecte, nu de la niste functionari ai CNAS, care nu stiu pe ce lume traiesc.