Prin urmare, textul narativ este o succesiune de intamplari, petrecute intr-o anumita ordine, in care accentul cade pe cauza care sta la baza acestei secvente de evenimente. Textul narativ poate fi despre orice (o intamplare din viata unui personaj, o aventura sau o situatie din realitate) si presupune existenta unui narator, a unei actiuni si a unor personaje.
Trasaturile textului narativ
Cunoasterea trasaturilor textului narativ ajuta elevii sa dezvolte abilitati de interpretare si de exprimare a ideilor proprii. Totodata, aceasta este utila si in contextul pregatirii pentru examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat. In cadrul acestor examene, elevii pot primi subiecte la care trebuie sa demonstreze capacitatea de a analiza si interpreta texte narative, sa identifice elementele caracteristice ale unor texte narative si sa argumenteze logic asupra mesajului transmis.
O buna intelegere a structurii textului narativ le permite elevilor sa raspunda corect si detaliat la subiectele la Limba romana din foaia de examen, obtinand astfel punctaje mai mari.
In textul narativ sunt prezente urmatoarele instante ale comunicarii: autorul, naratorul, personajul, cititorul.
1. Autorul – este scriitorul operei literare, persoana fizica, eul empiric, cel ce comunica opera prin intermediul naratorului.
2. Naratorul – termen abstract ce desemneaza vocea din text care relateaza opera; delegatul autorului trimis cititorului; rolul sau in comunicare este acela de „canal” de transmitere a mesajului.
Naratorul se gaseste in una din ipostaze narative de mai jos:
- naratorul subiectiv - intamplarile sunt relatate la persoana I, astfel instanta narativa devenind personaj al operei literare.
- naratorul obiectiv (martor) - intamplarile sunt relatate la persoana a III-a;
- naratorul obiectiv omniscient - intamplarile sunt redate la persoana a III-a, dar totodata cunoaste gandurile, intentiile si sentimentele personajelor;
3. Personajele sunt cele care actioneaza faptic, evenimential, mental, afectiv intr-un narativ. Partea sa in comunicare tine de replicile care-i apartin, de faptele si gandirea ce i se atribuie in cadrul operei. Personajul are statutul de actor, actant, in masura in care este produsul unei lumi fabricate, si nu a uneia reale. Viata sa se instituie pe hartie si are sens in cadrul operei respective, de aceea el comunica ceva din interiorul operei.
Explicatiile sunt extrase din lucrarea "Memoratorul de Teorie Literara Gimnaziu"
...click AICI pentru detalii si Formularul de comanda<<
4. Prezenta indicilor de spatiu si timp, actiunea derulandu-se intr-un cadru spatial precizat si intr-o anumita perioada de timp. Acestea sunt foarte importante pentru a intelege contextul celor intamplate. Timpul poate fi clar specificat (de exemplu, „Intr-o dimineata de vara…”), iar spatiul este locul in care actiunea se petrece (de exemplu, „In padurea deasa…”).
5. Frecventa verbelor de actiune, acestea conferind dinamism textului;
6. Actiunea reprezinta o succesiune de intamplari, respectand momentele subiectului:
1. expozitiunea;
2. intriga;
3. desfasurarea actiunii;
4. punctul culminant;
5. deznodamantul.
7. Cititorul este destinatarul textului, cel care interpreteaza si se raporteaza la povestea prezentata. Cititorul joaca un rol activ in intelegerea si decodificarea mesajului narativ, formandu-si propriile interpretari in functie de contextul cultural si personal.
Textul narativ - modele de Subiecte pentru Evaluarea Nationala
Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, in care sa prezinti prima ta zi de scoala. In cadrul textului vei respecta normele redactarii la persoana I, vei prezenta o secventa descriptiva si vei preciza doua sentimente pe care ti le‐a generat aceasta experienta.
In redactarea textului:
– vei redacta un text narativ conform cerintei (timp, spatiu, actiune);
– vei realiza un discurs narativ subiectiv;
– vei preciza cel putin un sentiment resimtit;
– vei realiza o secventa descriptiva.
Punctajul pentru compunere se acorda astfel:
- continutul compunerii – 12 puncte
- redactarea compunerii – 8 puncte (marcarea corecta a paragrafelor – 1 punct; coerenta textului – 1 punct; proprietatea termenilor folositi – 1 punct; respectarea normelor de punctuatie – 1 punct; lizibilitate – 1 punct).
Nota! Punctajul pentru redactare se acorda doar in cazul in care compunerea are minimum 150 de cuvinte si dezvolta subiectul propus.
Mentioneaza doua particularitati ale textului narativ, ilustrandu‐le prin secvente relevante (la un text dat)
Redacteaza un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, in care sa relatezi o intamplare petrecuta in satul bunicilor tai.
In redactarea textului:
– vei prezenta repere de timp si de spatiu;
– vei prezenta intamplarile intr‐o succesiune logica si cronologica;
– vei insera o structura descriptiva de cel putin 30 de cuvinte;
– vei nota impresii/emotii.
Punctajul pentru compunere se acorda astfel.
l continutul compunerii – 12 puncte;
l redactarea compunerii – 8 puncte (marcarea corecta a paragrafelor – 1 punct; coerenta textului – 1 punct; proprietatea temenilor folositi – 1 punct; corectitudine gramaticala – 1 punct; claritatea exprimarii ideilor – 1 punct; respectarea normelor de ortografie – 1 punct, respectarea normelor de punctuatie – 1 puncte, lizibilitate – 1 punct)
Nota! Punctajul pentru redactare se acorda doar in cazul incare compunerea are minimum 150 de
cuvinte si dezvolta subiectul propus
Imagineaza‐ti ca ai fost in drumetie cu un grup de prieteni, in zona descrisa in cele doua texte (texte date). Scrie un text narativ, de cel putin 150 de cuvinte, in care sa prezinti o situatie neprevazuta din timpul traseului montan, inserand o secventa descriptiva.
In redactarea textului:
– vei prezenta repere de timp si de spatiu;
– vei prezenta intamplarile intr‐o succesiune logica si cronologica;
– vei insera o structura descriptiva de cel putin 30 de cuvinte;
– vei nota impresii/emotii.
Punctajul pentru compunere se acorda astfel:
- continutul compunerii – 12 puncte
- compunerii – 8 puncte (marcarea corecta a paragrafelor – 1 punct; coerenta textului – 1 punct; proprietatea termenilor folositi – 1 punct; respectarea normelor de punctuatie – 1 punct; lizibilitate – 1 punct).
Nota! Punctajul pentru redactare se acorda doar in cazul in care compunerea are minimum 150 de cuvinte si dezvolta subiectul propus