Manualele auxiliare - o afacere de 16 milioane de euro pentru profesori?

De Portal Invatamant
la 27 Ian. 2017
11 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Manualele auxiliare - o afacere de 16 milioane de euro pentru profesori?27Ian.2017

80 de milioane de euro pe an platesc elevii din Romania pentru manualele auxiliare. 20% din aceasta suma, altfel spus 16 milioane de euro, ajunge la profesori. "Comisionul este de 20% in medie, pentru cadrul didactic. Adica, daca un cadru didactic cumpara de 300 de lei, este comisionul aferent, pe care il baga in buzunar". Declaratia ii apartine presedintelui Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania

 
Toti cei care au copii la scoala, indiferent de clasa, stiu ca in fiecare an trebuie achizitionate asa numitele "manuale auxiliare". "Ne trebuie pentru a lucra la clasa, in plus fata de manuale", este explicatia furnizata cel mai des de catre profesori.
 
In ultimii ani, aceste manuale auxiliare au tinut loc si de manualele obisnuite, care la unele clase ori au intarziat, ajungand la saptamani bune dupa inceperea scolii, ori nu au venit deloc.
 
Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania, a avertizat la Europa FM ca piata caietelor si a cartilor auxiliare vandute in scolile din Romania de edituri private a ajuns la 80 de milioane de euro. 
 
Mai mult, acesta sustine ca profesorii sunt "recompensati" de catre edituri cu 20% din valoarea achizitiilor. La un calcul sumar, rezulta ca la profesori ajung anual circa 16 milioane de euro. O suma foarte mare, orice am zice.
 
"-Sunt auxiliare diferite, preturile difera si nu poti sa faci o situatie centralizata dar facand un pret mediu, s-a ajuns la …in jurul a 80 de milioane de euro pe an.(…) Comisionul este de 20% in medie,pentru cadrul didactic. Adica, daca un cadru didactic cumpara de 300 de lei, este comisionul aferent, pe care il baga in buzunar. 
 
-si primeste bani cash?
 
-Da, e un fel de discount.
 
-Din partea editurii?
 
-Da.’"
 
Tot la Europa FM, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a transmis un avertisment foarte sever catre toti dascalii, anuntantu-i ca pot fi cercetati de DNA sau ANAF.
 
"Ceea ce ma deranjeaza este constrangerea copiilor si a parintilor. (…) Aici este si o problema a editurilor care contacteaza cadrul didactic …si a profesorilor in egala masura. Eu vreau sa va spun ca la un momnet dat, intr-o unitate scolara, discutam despre problema auxiliarelor si le-am atras atentia: Fratilor, sunt niste institutii care sunt cu ochii pe voi. Vreau sa intelegeti acest lucru. Ma refer la institutiile de forta”, a declarat liderul sindical.
 
-La DNA va referiti, la ANAF?
 
-Da. in momentul in care tu incasezi niste bani pentru auxiliare, bani care nu sunt declarati nicaieri, cineva, la un momnet dat, poate nu acuma, dar peste un an, peste doi, va veni si te va lua la intrebari. Solutia este interzicerea acestor auxiliare, sa ai manuale de calitate" a declarat liderul sindical.
 
Asadar, 80 de milioane de euro pe an pentru manuale auxiliare, din care 16 milioane ajung la profesori. Amenintari cu ANAF si DNA. Totul in conditiile in care licitatia pentru manualele de gimnaziu, spre exemplu, este blocata de un an.
 
Ce parere aveti, sunt reale aceste cifre? 
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

manuale auxiliare profesori scoala


x
Lasa un raspuns



Comentarii [11 comentarii]Adauga comentariul tau
02Feb.2017

Mara 02 Feb. 2017 21:46:16

Ar trebui sa ne intoarcem la manualul unic. Am auzit multi invațãtori care doresc acest lucru. La gimnaziu se cumpãrã tot felul de cãrtulii și nici elevul nu mai stie dacã mai are manual sau nu. E o debandada generalizatã, iar copilul si familia sunt prinsi la mijloc, sunt neputinciți , iar salvarea lor stã an MEDITATII. Ce sã facã bietul pãrinte pune meditator copilului din clasa I. Mai nou, acum e o rusine sã NU faci MEDITATII!!!!
01Feb.2017

M.I. 01 Feb. 2017 01:27:01

BINGO!?, STII?! SI DACA STII, CE CASTIGI!?!
Taica??, Partidul e-n toate si-n cele ce sunt/Si-n cele ce maine vor rade la soare.../? -PARTIDUL SI DUMNEATA!- Siii-gur stiai si dumneata, pacat ca abuzul in serviciu, din searta asta?! - WOW??!
30Ian.2017

Anghelina Ciotlos 30 Ian. 2017 18:05:13

Salut pe toata lumea,
dragi parinti si colegi dascali ,ar trebui sa se revina la un singur manual verificat si corect redactat, cel de la Editura didactica si pedagogica,nu obtinut pe SPAGA....se stie doar... si adugate : la fizica notiunile de FIZICA CUANTICA pe intelesul lor, al copiilor, la Chimie ultimele descoperiri .. etc. actualizate , iar la limbi straine se stie ca sunt singurele manuale pe care Ceausescu a cerut sa se faca ca sa nu poata invata copii limbile straine.. deci singurele care sa fie dupa fisele actuale ,cu benzi desenate.. etc. Si nu in cele din urma as face o SCOALA A PARINTILOR.. Educati intii parintii, profesorii cu psihologi si pedagogi consacrati si doar apoi COPIII. Trist , dar asa stau lucrurile!
30Ian.2017

Maria 30 Ian. 2017 16:37:58

Sunt si eu cadru didactic si ma bucur sa vad ca atatia colegi si-au spus deja parerea. La gradinita si la clasa pregatitoare nu se dau manuale!!! La clasele I-IV, de cand s-a schimbat programa, manualele sunt foarte slabe!!!! Cei care au fost in comisiile de selectie le-au vazut si ...evaluat. Cum??? Ca esti obligst sa iei un auxiliar pentru a avea pe ce lucra pentru ca in manual nu gasesti decat apa de ploaie. Apoi, da, si la gimnaziu e la fel. Unde mai pui ca ne platim si noi cartea si le mai platim si copiilor sarmani. Aduceti-va aminte cate carti si culegeri ne-am cumparat si noi cand am fost in scoala...Si n-a facut nimeni scandal ca doar EDUCATIA COSTA nu doar LUXUL si MODA si...
30Ian.2017

Mara 30 Ian. 2017 16:26:18

Da. Se lucreazã pe auxiliare si multe dintre ele nu sunt conforme cu programa școlarã, iar dacã se lucreazã așa, multi anvãțãtori nu mai adapteazã actul educativ, fac exercițiile de-a valma sau le dau copiilor pagini antregi, fãrã sã facã o selecție. Prin aceste auxiliare nu se mai respectã principiile pedagogice: principiul accesibilitãții, principiul respectãrii particularitãților individuale și de varstã, etc. Ce spuneti de tipul acesta de exercițiu pentru clasa I: la predecesorul nr. 3 adãugați dublul numãrului 4? Sau la citire/scriere: gãsiti cuvinte ce pot fi atribuite cuvantului elev? Copiii de clasa I abia citesc propoziții simple, nu citesc și nu anteleg cerințe formulate abstract. Sunt pãrinți care pun meditator copilului lor de la clasa I. Personal doresc o dezbatere publicã pe aceastã temã.
30Ian.2017

Elenuta Mogos 30 Ian. 2017 09:19:50

dumneavoastra domnilor, cei care ati postat aici, aveti dreptate. Poate cu buna credinta, dar cati dintre dumneavoastra nu reusesc sa faca cinste hainei de profesor?!?...
am trecut cu doi copii prin ciclul primar si am trait ambele experiente. Gustul amar a fost cand, dupa ce am platit 1 milion de lei pe auxiliare de clasa a treia, s-a schimbat invatatorul, iar cel nou a refuzat sa lucreze cu cele comandate anterior, pe "ideea" ca nu face ce a facut celalalt. Si nivelul clasei era foarte bun. Cum pot justifica unii dintre dumneavoastra abuzurile acestea?cel care a plecat si a comandata auxiliarele stiid cu ce a lucrat si nivelul clasei sau cel nou care nici macar nu l-a interesat investitia noastra?
28Ian.2017

Marcoviciu Alina 28 Ian. 2017 19:27:30

Sunt profesor de 25 de ani si este prima data cand aud de asa ceva. S-a gandit cineva ca suntem de fapt obligati sa comandam aceste auxiliare? Obligati de manualele depasite in acest moment de programele scolare. La clasa a-VI-a un capitol intreg e in manualul de a V-a și asta se intampla la toate clasele. De unde ar putea elevii lucra? S-a gandit cineva ca multi dintre noi sunt obligati de situatia materiala a parintilor sa le cumparam auxiliarele din banii nostri? Altfel multi copii ar fi discriminati, dezavantajati. Vrem sanse egale dar cum? Am pierdut deja sirul auxiliarelor pe care le-am platit eu. Predau matematica si vrem rezultate bune la examene pentru elevii nostri, aceasta practic este singura satisfacție pe care o are un profesor acum.In scoala la care predau nu am auzit de bani primiti de profesori de la edituri, ce este de fapt aceasta poveste? O alta metoda de denigrarare a cadrelor didactice?
27Ian.2017

Daniel 27 Ian. 2017 21:26:08

Inainte de a posta o astfel de prostie, nu credeti ca ar fi mai bine sa va interesati? Concluzionati pentru tot invatamantul? As vrea sa vad si eu un elev care a ajuns la olimpiada de Matematica sau de Limba Romanã, doar lucrand manualul. Si apropo, dumneavoastrã care postati asa ceva cand erati elevi lucrati doar manualul? Stima si respect tuturor colegilor care ași fac datoria an credințã
27Ian.2017

Violeta 27 Ian. 2017 19:06:40

Profesorii corecti au organizat sedinte cu parintii, au propus auxiliarele dar nu au obligat pe nimeni sa le cumpere, au motivat alegerea auxiliarelor cu pricina, parintii au decis si si-au asumat decizia prin semnaturile de pe procesul verbal, in procesul verbal este specificat procentul de reducere si pretul exact pe care il platesc parintii dupa aplicarea reducerii, comanda se face pe numele unuia dintre parinti, ales in cadrul sedintei cu pricina, parintele primeste coletul si il achita. Eu asa procedez de multi ani de zile, iar pentru cei care nu au bani la momentul respectiv platesc eu. Poate mai recuperez banii, poate nu, dar nu-mi pare rau, o fac pentru binele copiilor.
27Ian.2017

Chiper Mariana 27 Ian. 2017 12:21:47

Poate aceste cifre sunt reale, nu pot spune, dar faptul cã an buzunarele cadrelor didactice intrã 20% din valoarea lor este un mare neadevãr. Luati an calcul faptul cã sunt foarte multi copii antr-un colectiv care nu au posibilitãti de a-si achizitiona aceste auxiliare, dar care beneficiazã de ele tocmai din acel discount. Tot din acel discount achzitionãm consumabiletonner, hartie etc. Deoarece , de foarte multe ori , aceste auxiliare sunt vitale, cerem acordul pãrintilor. Niciodatã nu decidem an locul lor sau le impunem. Le prezentãm situatia si pãrintii decid. Sã facem un calcul. Dacã un set de auxiliare costã 40 lei si este achizitionat de cãtre 12 copii din 17, se plãtesc Editurii 480 de lei, iar editura returneazã 20%, adicã 96 de lei, credeti cã din acest discount se pot plãti auxiliarele pentru ceilalti 5 elevi? Desigur cã nu, iar eu vorbesc an numele meu si a multor altor cadre didactice care cheltuie anual multi bani din veniturile proprii pentru a ajuta procesul de anvãtãmant sã se desfãsoare cat de cat decent! Cred cã domnul Iulian Cristache ar trebui sã se informeze mai bine!
27Ian.2017

Chiper Mariana 27 Ian. 2017 12:17:02

Poate aceste cifre sunt reale, nu pot spune, dar faptul cã an buzunarele cadrelor didactice intrã 20% din valoarea lor este un mare neadevãr. Luați an calcul cã sunt foarte mulți copii antr-un colectiv care nu au posibilitãți de a-și achiziționa aceste auxiliare, dar care beneficiazã de ele tocmai din acel discount. Tot din acel discount achziționãm consumabiletonner, hartie etc. Deoarece , de foarte multe ori , aceste auxiliare sunt vitale, cerem acordul pãrinților. Niciodatã nu decidem an locul lor sau le impunem. Le prezentãm situația și pãrinții decid. Sã facem un calcul. Dacã un set de auxiliare costã 40 lei și este achiziționat de cãtre 12 copii din 17, se plãtesc Editurii 480 de lei, iar editura returneazã 20%, adicã 96 de lei, credeți cã din acest discount se pot plãti auxiliarele pentru ceilalți 5 elevi? Desigur cã nu, iar eu vorbesc an numele meu și a multor altor cadre didactice care cheltuie anual mulți bani din veniturile proprii pentru a ajuta procesul de anvãțãmant sã se desfãșoare cat de cat decent! Cred cã domnul Iulian Cristache ar trebui sã se informeze mai bine!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//