La proba de Limba romana din cadrul Evaluarii Nationale, enunturile asertive sunt esentiale in redactarea compunerilor, argumentarilor si in raspunsurile la intrebarile de intelegere a textului.
Definitia enuntului asertiv
O definitie usor de retinut pentru elevi este aceea ca enuntul asertiv este acel tip de enunt in care vorbitorul ofera o informatie despre o stare de lucruri.
Caracteristicile enuntului asertiv
✅ Exprima o informatie clara despre realitate.
✅ Poate fi adevarat sau fals.
✅ propozitia sau fraza respectiva se incheie cu punct.
Exemple de enunt asertiv
"Azi-noapte a fost o furtuna puternica."
"Acesta din fotografie este invatatorul meu."
"Bunica aduce apa proaspata de la fantana."
"Prietena mea are un catel dragut."
"Pamantul este plat."
Modele de exercitii cu enunt asertiv
In randurile de mai jos redam cateva modele de exercitii cu care elevii de clasa a VIII-a se pot intalni la examenul de Evaluare Nationala, la proba de Limba si literatura romana.
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care cuvantul subiectul din enuntul: "E vorba despre viteze maxime, suspensii, mobilitatea usilor si a capotei motorului" sa fie complement prepozitional. 6 puncte
Subiectul:
Enuntul:
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care numele predicativ din enuntul: "Am ramas cu totii muti de admiratie" sa fie circumstantial de cauza. 6 puncte
Numele predicativ:
Enuntul
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care numele predicativ din enuntul "Nu mi sa parut nimic deosebit." sa fie adverb. 6 puncte
Numele predicativ:
Enuntul:
📝 Alcatuieste un enunt exclamativ in care cuvantul "ce" sa fie adverb si un enunt asertiv in care cuvantul "rau" sa aiba valoarea morfologica de adverb.
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care indeplineste functia de atribut adjectival exprimat prin adjectiv participial din enuntul: "Daca nas fi fost Alexandru, adica un tanar condamnat sa cucereasca lumea, as fi vrut sa fiu Diogene, un om liber", sa fie complement direct exprimat prin substantiv. 6 puncte
Adjectivul participial:
Enuntul:
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care cuvantul "iarna" sa aiba functia sintactica de circumstantial de timp si un enunt in care termenul "ciocolata" sa aiba functia sintactica de atribut.
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care substantivul in cazul nominativ din enuntul: "Familia are la baza casatoria liberconsimtita intre soti" sa fie atribut.
📝 Alcatuieste un enunt asertiv in care substantivul „fauna” sa aiba functia sintactica de circumstantial prepozitional si un enunt negativ in care pronumele „ei” sa aiba functia sintactica de circumstantial de mod.
📝 Alcatuieste un enunt imperativ, in care verbul „a ramane” sa aiba valoare copulativa si un enunt asertiv, in care pronumele „dumneata” sa aiba functia sintactica de subiect.
📝 Alcatuieste un enunt negativ, in care verbul „a fi“ sa aiba valoare auxiliara si un enunt asertiv, in care substantivul „palarie“ sa aiba functia sintactica de complement prepozitional. 6 puncte
a)