Scoala altfel 2024-2025: Teme prioritare, Idei de activitati si Metodologie

De Portal Invatamant
la 24 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scoala altfel 2024-2025: Teme prioritare, Idei de activitati si Metodologie24Sep.2024

"Scoala altfel" este un program educational care se desfasoara la clasele primare, gimnaziale si liceal si care are ca scop dezvoltarea atat a competentelor din curriculumul national, cat si a unor competente complementare acestora, in functie de prioritatile stabilite anual de Ministerul Educatiei.

In anul scolar 2024-2025, activitatile ce urmeaza sa fie organizate in cadrul Programului "Scoala altfel" vizeaza urmatoarele teme, fara a se limita la acestea:
- Prevenirea si reducerea faptelor de violenta verbala, fizica, psihologica-bullying, emotionala, sexuala, sociala, culturala, cibernetica in randul copiilor si tinerilor.
- Educatie rutiera
- Educatie financiara
- Educatie juridica
- Reducerea obiceiurilor nesanatoase si prevenirea dependentelor de substante si de tehnologie. 
 

Cand este Scoala altfel 2024-2025?

 
Conform structurii anului scolar 2024-2025, scolile pot organiza "Scoala altfel" pana la data de 30 mai 2025, pe durata a 5 zile lucratoare consecutive, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant.

Recent, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Florian Lixandru, a anuntat ca se intentioneaza modificarea structurii anului scolar, astfel incat scolile sa poata organiza Scoala altfel si Saptamana verde inclusiv in perioada examenelor. Decizia vine dupa ce Ministerul Educatiei a decis sa suprapuna probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025, care incep pe 10 iunie, cu ultimele saptamani de scoala pentru elevii din clasele 0-XI, pentru care scoala se termina pe 20 iunie.
 

Activitati Scoala altfel 2024-2025

 
Activitatile din "Scoala altfel" reflecta prioritatile de invatare pentru elevii de toate varstele si pot fi organizate si desfasurate in colaborare cu alti profesori, parinti, reprezentanti ai institutiilor, autoritatilor locale, companii sau organizatii nonguvernamentale, tinand cont de resursele disponibile, inclusiv cele financiare, in cadrul unitatii de invatamant.

Activitatile "Scoala altfel" pot avea loc atat in interiorul, cat si in afara unitatii de invatamant, cu respectarea normelor legale referitoare la siguranta elevilor. Pentru implementarea activitatilor "Scoala altfel", cadrele didactice, elevii si parintii colaboreaza pentru a identifica si valorifica resursele locale.
 
Cadrele didactice sunt responsabile pentru supravegherea si siguranta prescolarilor si elevilor pe durata desfasurarii activitatilor, conform legislatiei in vigoare.
 
Parintii pot decide sa sustina financiar activitatile desfasurate in cadrul Programului "Scoala altfel", prin asociatia de parinti cu personalitate juridica, cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare. Este interzisa si constituie abatere disciplinara implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de invatamant in strangerea de fonduri de la parinti si/sau gestionarea fondurilor asociatiei de parinti utilizate in derularea Programului "Scoala altfel".
 

Exemple de activitati Scoala altfel 

 
Iata cateva exemple de activitati pentru "Scoala altfel", avand in vedere temele prioritare anuntate de Ministerul Educatiei:
1. Ateliere de teatru pentru prevenirea Bullying-ului
2. Dezbateri pe teme date: violenta scolara si modalitati de prevenire, drepturile omului/elevului, etc
3. Cursuri de Educatie Rutiera
4. Ateliere de Educatie Financiara
5. Competitii pentru incurajarea miscarii si alimentatiei sanatoase
6. Proiecte de voluntariat 
7. Ateliere de creatie pe teme precum prevenirea faptelor de violenta, reducerea obiceiurilor nesanatoase, promovarea tolerantei si diversitatii, etc
8. Vizite la institutii publice (Primarie, Biblioteca, Sectia de Politie, etc)
9. Vizite la muzee si monumente istorice.

Conform Metodologiei, in cadrul Programului Scoala altfel, in vederea dezvoltarii competentelor elevilor, se recomanda utilizarea:
 tehnicilor de invatare colaborativa, inclusiv bazata pe proiecte;
 metodelor de schimbare sociala: biblioteca vie, teatru forum, teatru ziar;
 dezbaterilor;
 filmelor artistice, documentare si de animatie, cu caracter educativ;
 resurselor educationale online;
 abordarilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.

Important:  Orice deplasare in afara unitatii de invatamant trebuie sa aiba un pronuntat caracter educativ. Nu sunt permise deplasari ale elevilor pe durata intregului program (5 zile sau mai mult) si deplasarile in afara localitatii care presupun costuri si pentru care unitatea de invatamant nu a identificat surse de finantare.

 

Metodologie Scoala altfel 2024

 
Participarea la Scoala altfel este obligatorie atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice. Prin urmare, activitatile educative aprobate se inscriu in condica de prezenta a cadrelor didactice, iar absentele elevilor se inscriu la rubrica Purtare din catalog.
 
Inscrierea si distribuirea prescolarilor/elevilor la activitatile Programului "Scoala altfel" se realizeaza astfel:
a) profesorul pentru invatamant prescolar/profesorul pentru invatamant primar/dirigintele prezinta prescolarilor/elevilor si parintilor oferta de activitati a Programului "Scoala altfel" si centralizeaza inscrierile individuale sau de grup ale acestora. Profesorii pentru invatamant prescolar/profesorii pentru invatamant primar/dirigintii ofera elevilor/parintilor clarificari, daca este cazul, in legatura cu activitatile cuprinse in oferta programului. Dupa finalizarea inscrierilor, profesorii pentru invatamant prescolar/profesorii pentru invatamant primar/dirigintii intocmesc listele finale cu elevii distribuiti pe activitati;

b) in cazul unitatilor de invatamant anteprescolar, cadrele didactice vor stabili derularea activitatilor din cadrul programului pe grupe, conform prioritatilor anuale al Ministerului Educatiei si dupa consultarea cu parintii;

c) activitatile din Programul "Scoala altfel" la care sunt inscrisi prescolarii/elevii trebuie sa insumeze cel putin numarul de ore la care acestia ar fi participat intr-o saptamana obisnuita de scoala.
 
Orarul detaliat al Programului "Scoala altfel" este elaborat de catre echipa de coordonare si instituit prin decizia consiliului de administratie.
 
Cadrele didactice ale caror activitati nu intrunesc numarul minim proiectat de prescolari/elevi inscrisi participa si sprijina derularea celorlalte activitati din unitatea de invatamant.
 
Cu cel putin doua saptamani inainte de perioada pentru care s-a planificat desfasurarea Programului "Scoala altfel", conducerea unitatii de invatamant comunica inspectoratului scolar orarul programului.
 
Orarul Programului "Scoala altfel" si distributia anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor pe activitati sunt afisate in scoala si comunicate elevilor si parintilor cu cel putin doua saptamani inainte de perioada pentru care s-a planificat programul.
 
 

Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

scoala altfelscoala altfel 2024-2025saptamana altfelactivitati scoala altfel 2024metodologie scoala altfel


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//