Printr-o ordonanta de urgenta aprobata luni, inainte de Ajunul Craciunului, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a legiferat o parte din modificarile valabile de anul viitor, anuntate public in ultimele luni, majoritatea vizand elevii din scoli si licee.
Pentru studenti, noutatea ar fi eliminarea, din nou, a mediilor din liceu la admiterea la facultate, iar pentru elevi, cei din clasa zero nu vor primi note, toti copiii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a vor fi evaluati transdisciplinar, dupa modelul PISA, insa evaluarile de acest tip la Capacitate si
Bacalaureat au fost amanate pentru 2019.
Ministrul a mai promis ca din septembrie 2014, elevii de clasa I si a II-a vor avea manuale digitale, alaturi de cele clasice, in paralel cu informatizarea scolilor. In schimb, oficialii pregatesc schimbari importante la nivel liceal, o miza in reformarea educatiei din Romania.
Din 2014, admiterea la liceu se va face pe un alt model de calcul: 75% media de la Evaluarea Nationala si 25% media generala a anilor de scoala, clasa a IX-a ramane la liceu, iar elevii vor putea alege sa mearga la scoala profesionala daca vor, in paralel cu oferirea catorva avantaje: reducere de 50% la transportul in comun si posibilitatea continuarii studiilor la liceu pentru cei care aspira la o diploma de Bac.
Insa, din 2015, scoala profesionala devine obligatorie pentru elevii cu medii mai mici de 5 la admiterea la liceu, a anuntat Pricopie. In afara de impunerea mediei minime 5 de intrare la liceu, din 2015, gradinita va deveni obligatorie de la cinci ani, incepand cu grupa mare, iar in cel mult 10 ani invatamantul ar trebui sa devina obligatoriu chiar de la varsta de trei ani, a mai anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
"Nu stiu exact cate scoli profesionale mai sunt, dar momentan avem mai multe locuri in scolile profesionale decat doritori. Acum sunt inscrisi peste 13.000 de elevi la profesionala. In doi ani de zile avem timp sa facem pregatirile si sa diversificam paleta liceelor profesionale, iar pentru elevii de profesionala care vor dori sa dea Bac-ul, vom identifica o modalitate prin care vor putea face doi ani de liceu ca sa dea examenul", sustine ministrul.