"Unele licee din tara vor primi certificatul de liceu anteprenorial, nu se va crea efectiv un liceu in acest sens. Dar am gandit un program pe educatie anteprenoriala pe care as dori sa il lansam si sa stabilim o competitie intre licee, in urma careia sa se dobandeasca acest certificat de antreprenoriat, pe modelul "scoala Europeana". in aceste unitati de invatamant am vrea sa demaram actiuni de voluntariat cu ajutorul Registrului National al Antreprenorilor, proiectul ar putea fi finantat pe fonduri norvegiene, dar totul este inca la nivel de initiativa, urmeaza sa discut cu domnul ministru Pavel Nastase. Proiectul va avea nevoie de o forma de organizare, metodologie, trebuie sa aiba la baza activitati, continuturi. Poate reusim chiar sa il extindem si la liceele teoretice pentru ca, in momentul de fata, se pune problema doar pentru cele cu profil tehnologic", a declarat Ariana Bucur, secretar de stat pe invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei.
Activitati de antreprenoriat si in sistemul universitar
Potrivit unui ordin semnat de ministrul Educatiei, studentii isi vor putea organiza niste societati studentesti in care isi vor putea dezvolta ideile de afaceri.
"Ministerul Educatiei va finanta, prin bugetul de stat, aceste societati anteprenoriale studentesti din cadrul universitatilor. La nivelul acestor societati, studentii vor avea prilejul sa isi poate pune in practica ideile de afaceri. Ei vor fi indrumati atat de cadre didactice din universitatea respectiva, cat si de specialisti din mediul socio-economic, un fel de tutori. La nivel national, am constituit deja un registru al mentorilor anteprenori si am rugat sa ni se comunice de la nivelul fiecarei universitati, persoanele respective. Aceste societati au functionat si pana acum sub diverse forme, dar printr-un ordin de ministru dat in acest sens, acum au baza legala pentru a functiona si au finantare.(...) Ei nu vor fi lasati de capul lor acolo, vor avea intalniri, activitati practice, vor veni oameni de succes care le vor vorbi si ne bazam pe organizatiile studentesti din fiecare universitate ca ne vor putea ajuta in acest sens", a explicat Gigel Paraschiv, secretar de stat pe invatamant universitar in Ministerul Educatiei.
Finantarea acestor societati, spune secretarul de stat, se va face pe baza unui concurs, astfel, fiecare universitate scrie si depune proiectul pentru propria societate anteprenoriala studenteasca.
"In urma selectiei vor primi banii, dar ei, mai tarziu, trebuie sa faca dovada cheltuielii, modul in care au fost impartiti si cheltuiti acesti bani. in momentul de fata, nu ne gandim la un profit pentru universitate, dar se creeaza un start-up, studentul isi materializeaza ideea si poate, in viitoar, isi poate dezvolta un business personal. Noi le oferim suportul teoretic, oamenii care le vor oferi informatiile necesare. Nu conteaza profilul universitatii pentru ca vrem sa venim la nivelul si cererea societatii. Absolventii, oricare ar fi, cand urmeaza sa intre pe piata muncii, sa poata dovedi competentele pe care le-au acumulat in urma participarii la aceste societati.", a adaugat Gigel Paraschiv.
Potrivit Ministerului Educatiei, aceste societati anteprenoriale vor fi finantate de la bugetul de stat si suma se ridica la aproximativ 30 de milioane de lei.