Cum vad parintii scoala de azi: Ingrijorari si solutii pentru un sistem educational mai bun

De Portal Invatamant
la 26 Mar. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum vad parintii scoala de azi: Ingrijorari si solutii pentru un sistem educational mai bun26Mar.2025

Calitatea educatiei este un subiect care ii preocupa pe multi dintre parinti, deoarece are o influenta puternica in dezvoltarea copiilor lor si reprezinta cheia oportunitatilor la maturitate. O educatie care tine pasul cu vremurile nu doar ca le ofera copiilor cunostinte solide, dar ii ajuta si sa gandeasca logic, sa fie creativi si sa se adapteze usor la schimbari, pregatindu-i pentru provocarile viitorului.

In acest context, Novakid - scoala online de engleza pentru juniori cu varsta intre 4-12 ani - a realizat un studiu extins pentru a intelege mai bine preocuparile parintilor fata de sistemul educational. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate in cadrul unui webinar organizat in colaborare cu Social Moms, unde au participat experti in educatie si parenting, precum Alvina Rusu (Country Manager Novakid Romania) si Otilia Mantelers (psihoterapeut).

Daca nu ai avut ocazia sa urmaresti evenimentul live, il poti viziona mai jos:

Ce cred parintii despre sistemul de educatie din Romania?


Studiul derulat de platforma Novakid arata 76% dintre parintii din Romania considera ca experienta educationala a copiilor lor este una calitativa, in timp ce 12% sunt nemultumiti de sistem.

Cat despre asteptari, cei care au participat la sondaj au mentionat ca isi doresc ca institutiile sa ofere acces la o educatie de calitate, bazata pe o programa actualizata (65%), sa asigure un mediu sigur si prietenos (63%), sa incurajeze creativitatea (56%), sa asigure o comunicare eficienta intre profesori, parinti si elevi (52%), sa dezvolte abilitati practice si competente necesare pentru integrarea pe piata muncii (43%), sa sprijine performanta si participarea la competitii scolare (37%), sa detina o infrastructura moderna si echipamente tehnologice (35%), sa ofere flexibilitate in adaptarea metodelor de predare, tinand cont de nevoile individuale ale copiilor (34%), sa ofere pregatire pentru examene si evaluari nationale (33%), dar si sa asigure un spatiu incluziv, indiferent de mediul de provenienta (28%).

Temerile parintilor: ce nu functioneaza in scolile de azi


Desi multi parinti sunt multumiti de sistemul de invatamant in care sunt educati copiii lor, exista si aspecte ingrijoratoare, semnalate in cadrul studiului. Printre cele mai mari temeri ale parintilor se numara: bullyingul (in cazul a 54%), siguranta fizica (pentru 47%), influentele negative (pentru 43%), calitatea educatiei si pregatirea cadrelor didactice (pentru 37%), dar si lipsa atentiei individuale din partea profesorilor (pentru 33%).

De asemenea, bunastarea emotionala reprezinta o preocupare pentru 32%, mai putin de jumatate dintre cei sondati (39%) considerand ca este tratata bine.

In cadrul webinarului au mai fost evidentiate urmatoarele probleme ale sistemului educational: supraaglomerarea claselor si lipsa de flexibilitate in ceea ce priveste programul scolar.

"Clasele sunt supraaglomerate. E un numar foarte mare de elevi, care nu le permite profesorilor, nici fizic si nici ca timp, sa abordeze individual copiii, sa le ofere mai multa atentie. O problema este si programul standardizat. Este o scoala, e normal sa fie asa, insa copiii sunt diferiti. Cel putin in ziua de azi, ei au nevoie de o abordare diferita, au nevoie sa fie motivati, sa se discute cu fiecare in parte", a spus Alvina Rusu, Country Manager Novakid Romania.

Importanta sprijinirii cadrelor didactice si cultivarea creativitatii la scoala


Un subiect abordat in webinar a fost necesitatea sustinerii profesorilor, pentru ca acestia sa poata raspunde mai bine nevoilor elevilor. Alvina Rusu a explicat ca, desi cadrele didactice au un bagaj valoros de experienta, implementarea unor tehnici educationale moderne le poate imbunatati considerabil eficienta in clasa.

"Este foarte important sa investim si in profesori, pentru ca ei au nevoie de sustinere. Acum sunt foarte multe instrumente pe care ar putea sa le aplice in cadrul lectiilor - doar trebuie invatati sa o faca. Nu vorbim de inlocuirea 100% a ceea ce fac ei, pentru ca exista un bagaj de experienta pe care l-au acumulat in ani de zile, dar putem adauga la aceasta experienta tehnici noi. Si atunci vom avea rezultate mult mai bune", a spus Alvina Rusu.

Totodata, Otilia Mantelers a adus in discutie importanta cultivarii creativitatii in randul elevilor, prin asigurarea unui mediu in care acestia sa isi poata explora imaginatia.

"Toata lumea are creativitate, iar ceea ce avem de facut noi, parintii si profesorii, este sa le permitem copiilor sa se desfasoare. Deci nu avem cum sa ii facem creativi, ci doar sa le dam spatiu pentru a-si exersa creativitatea", a spus Otilia Mantelers.

Cum putem imbunatati educatia copiilor?


Studiul Novakid a evidentiat atat punctele forte ale educatiei din Romania, cat si provocarile cu care se confrunta parintii si copiii. Pentru a veni in ajutorul lor, Novakid se implica activ in initiative menite sa imbunatateasca sistemul de educatie, actualizand constant resursele educationale conform celor mai noi tendinte si utilizand metode interactive de predare – precum invatarea prin joc si lectura – pentru a facilita o mai buna intelegere a conceptelor.

Daca doriti sa cititi concluziile studiului Novakid sau sa aflati mai multe despre cum sa sprijiniti educatia celor mici, puteti găsi toate informatiile aici, pe blogul oficial Novakid Romania.

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat
TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica

NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

novakidsistem de invatamanteducatia copiilorstarea educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//