„Itemii sunt structurati in maniera subiectelor PISA, iar problemele sunt contextualizate in universul apropiat copiilor corespunzator varstei si contin aplicatii ale matematicii in viata de zi cu zi si in diferite domenii”, explica Boris Singer, fondatorul Asociatiei IDEE.
Elevii din clasa pregatitoare vor primi un test sub forma unor puzzle-uri cu 24 de abtibilduri, in timp ce participantii din clasele I*, a II-a si a III-a vor da cate un test alcatuit din 25 de itemi, structurati pe baza unei povesti redate prin text si imagini. De asemenea, participantii din clasa a IV-a vor primi un test format din 25 de itemi.
Elevii pot sustine testul pe hartie, pe baza subiectelor transmise catre profesori si multiplicate in scoli, folosind foile de raspuns transmise de asociatia IDEE, sau pot sustine concursul online.
In varianta offline, responsabilul de concurs (un profesor sau un parinte) se va ocupa de prezentarea, inscrierea elevilor si organizarea locala. Perioada de inscriere a elevilor se va incheia pe data de 6 decembrie 2024. Dupa sustinerea concursului, responsabilul va expedia prin colet postal foile de raspuns completate de elevi, in termen de doua zile lucratoare de la data concursului, la adresa: Editura Sigma, O.P. 83, C.P. 36, Bucuresti.
In varianta online, parintii pot inscrie elevii individual, pe
https://editurasigma.ro, iar inscrierea se poate face inclusiv in ziua sustinerii concursului. De asemenea, inscrierile pot fi coordonate de catre profesori, pe baza codului alocat scolii.
Corectarea raspunsurilor se face computerizat, asigurand analiza impartiala a foilor de raspuns si stabilirea clasamentelor. Grila cu raspunsurile corecte va fi afisata pe site-ul www.cangurul.ro. Fiecare elev, folosind codul sau de participare, va gasi pe site-ul concursului: foaia cu raspunsurile date, calculul punctajului, raspunsurile corecte.
Consulta
Regulamentul Concursului.
Infiintata in 2007, Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie (IDEE) reuneste profesori si cercetatori din domeniul stiintelor educatiei, cu o bogata experienta in elaborarea programelor educationale, in evaluare si dezvoltare de curriculum. Scopul asociatiei este realizarea unei comunitati profesioniste capabile sa creeze mecanisme functionale pentru cresterea calitatii sistemului de invatamant preuniversitar. De-a lungul timpului, Asociatia IDEE a derulat o serie de proiecte, cu impact local sau mai extins, pentru sporirea calitatii educatiei.
Concursurile Cangurul se bucura de un mare succes la nivel national si international, ele insotind generatii intregi de elevi de-a lungul parcursului lor scolar. Astfel, Cangurul a devenit mai mult decat un concurs, a devenit o comunitate a carei pasiune pentru cultura, stiinta si perspicacitate a unit elevi din intreaga lume intr-o entitate cu valori comune.