Un exemplu concret este Scoala nr. 80 din Capitala, unde doar un sfert dintre elevii claselor a VIII-a au primit manuale gratuite la inceput de an scolar.
Situatia nu este prea diferita nici in cazul elevilor de clasa a VI-a, unde elevii au primit manuale gratuite doar la Limba Romana, Biologie si Educatie Tehnologica, desi in programa scolara au 11 discipline.
Cei mai multi parinti se plang ca in lipsa manualelor gratuite, dascalii le cer sa cumpere manuale auxiliare, pentru a avea de pe ce sa predea, respective de unde sa le dea elevilor teme pentru acasa.
"Am primit trei sau patru manuale de persoane. Restul le cumparam. In fiecare clasa sunt 30-31, foarte multi elevi si nu ajung manualele", spune unul dintre elevii Scolii nr. 80 din Bucuresti.
Scolile au dat comenzi de manuale inainte de inceperea anului scolar, insa purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Marian Banu, spune ca centralizarea se face superficial.
"Probleme apar la gimnaziu pentru ca aici sunt unele manuale care se transmit din an in an si procentul de retiparire al manualelor este intre 7 si 15%. In scoala exista un responsabil cu manuale care are obligatia sa le stranga, sa le inventarieze, sa le sorteze si apoi sa faca comanda necesarului de manuale. Lucrurile se fac de multe ori superficial", spune acesta.
Nici in cazul claselor a XI-a si a XII-a situatia nu este diferita, unde cel putin teoretic in acest an elevii ar primi pentru prima oara manuale scolare.