Desi invatamantul romanesc este mult mai ieftin, de la un an la altul tot mai multi elevi aleg sa paraseasca Romania pentru state europene in care sa studieze in marile scoli si universitati ale lumii, de unde obtin burse care le asigura un viitor stralucit.
Institutiile de invatamant din strainatate ii incanta pe cei mai multi elevi romani prin burse, scoli moderne si profesori nonconformisti, de la care au ce invata.
In timp ce copiii din Romania inca mai studiaza in clase darapanate, cu mobilier vechi, in care nu s-a mai investit de ani de zile, in alte state europene scolile sunt dotate cu aparatura de ultima ora, colorate si vesele, iar profesorii predau din centru si nu din fata elevilor.
Profesorii din Finlanda spre exemplu, inainte de a ajunge la catedra, trebuie sa termine o facultate de cinci ani si sa urmeze un master de pedagogie. Ajunsi in fata scolarilor, acestia au libertate deplina sa cheltuiasca din bugetul scolii si decid singuri ce vor preda.
Daca in Finlanda elevii sunt incurajati sa studieze in mod special materiile la care se descurca cel mai bine, in Romania copiii sunt obligati sa invete la toate disciplinele de invatamant prevazute in programa scolara.
Autoritatile romanesti sunt constiente de aceste diferente intre sistemul de educatie de la noi si cel din strainatate, insa spun ca nu sunt bani pentru a ne ridica la nivelul lor, dar isi doresc sa preia exemplul.