Intr-un
ghid publicat recent de CMBRAE, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vine cu sfaturi utile pentru elevii de clasa a VIII-a, dar si pentru parintii si profesorii lor, pentru a-i ajuta sa ia decizii informate si potrivite cu interesele si aptitudinile fiecaruia.
Totodata, ISMB prezinta elevilor cei 6 pasi esentiali pentru orientarea scolara la nivelul clasei a VIII-a, in vederea
admiterii la liceu 2025.
Iata ce trebuie sa stie elevii pentru a face cea mai buna alegere in privinta liceului:
Sfaturi pentru elevi
Inainte de a face o alegere:
• Autocunoaste-te:
✓ descopera-ti interesele, aptitudinile si reflecteaza asupra lor; completeaza teste accesand unul dintre site-urile: http://go.ise.ro; https://dezvoltacariera.ro/test-holland-interese-profesionale
✓ discuta rezultatele cu profesorul consilier scolar sau cu profesorul diriginte;
✓ pune-ti in valoare toate calitatile;
✓ coreleaza nivelul de aspiratie cu posibilitatile tale reale;
✓ adreseaza-te profesorului diriginte/profesorului consilier scolar din cabinetul de asistenta psihopedagogica pentru a te ajuta sa decizi.
Sfaturi pentru profesorii diriginti
Pentru a realiza o activitate de orientare scolara si profesionala eficienta:
*Intocmiti pentru fiecare elev fisa psihopedagogica, un instrument esential de investigare si cunoastere a personalitatii elevului.
*Ajutati cu rabdare si tact pedagogic fiecare copil sa constientizeze importanta unei decizii corecte.
*Apelati pentru cunoasterea personalitatii copilului la profesorul consilier scolar din cabinetul de consiliere scolara sau din cadrul Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala.
*Informati elevii cu privire la reteaua scolara, profilurile liceale, domeniile si calificarile profesionale.
*Supravegheati modul de completare al fisei de optiuni, tinand cont de: nivelul de pregatire (media de admitere), interese, domiciliul elevului.
Sfaturi pentru parinti
*Incercati sa va cunoasteti cat mai bine copilul:
-ajutati-l sa-si descopere aptitudinile;
-discutati cu copilul despre domeniul/ profilul spre care doreste sa se indrepte;
-informati-va asupra nivelului de pregatire al copilului la profesorul diriginte.
* Nu impuneti copilului scoala sau meseria dorita de dumneavoastra!
* Ajutati-l sa-si castige increderea in fortele proprii, pentru a decide singur!
PIRAMIDA privind optiunea scolara la sfarsitul clasei a VIII-a
Modalitatea de luare a unei decizii difera de la un elev la altul. Unii elevi iau decizii automat, fara a reflecta prea mult, in timp ce altii analizeaza cu grija si cauta cele mai bune alternative inainte de a lua o hotarare. Luarea unei decizii corecte depinde foarte mult de cat de bine informat este elevul pentru a face o alegere adecvata.
Inspectoratul le propune elevilor o piramida cu pasii esentiali pentru a lua o decizie informata privind optiunea scolara la sfarsitul clasei a VIII-a. Elevul trebuie sa parcurga fiecare pas, incepand de la baza piramidei, si sa raspunda la intrebarile propuse pentru a afla ce specializare (sau profil) i se potriveste.
1. DEFINIREA DECIZIEI CE TREBUIE LUATA
Ce alegere fac? De ce o fac?
Este foarte important sa acorzi timpul necesar pentru acest prim pas! Atunci cand nu constientizam sau nu avem prea multa grija in alegerea unei optiuni, devenim nesiguri. Nu te speria! La inceputul procesului de luare a deciziei este firesc ca hotararea pe care vrei sa o iei sa nu fie suficient de clara.
2.EXPLORAREA PROPRIULUI POTENTIAL
Ce poti sa faci cel mai bine? Ce activitati iti plac cel mai mult? Ce calitati ai care te-ar ajuta? Care sunt interesele tale scolare? Ce aptitudini trebuie sa-ti dezvolti?
Este foarte important sa-ti analizezi abilitatile, interesele, valorile, caracteristicile personale, cu alte cuvinte, sa te cunosti foarte bine.
3.IDENTIFICAREA OPTIUNILOR
Care sunt liceele, profilele, specializarile care ti se potrivesc? Te intereseaza si alte licee, profiluri, specializari?
Este necesar sa identifici cu claritate alternativele care te atrag, care te-ar interesa. In acest ghid ai informatii referitoare la liceele, filierele, specializarile etc; Studiaza si realizeaza o lista cu optiunile tale!
Ordoneaza-le de la cea mai importanta la cea mai putin importanta pentru tine!
4. COLECTAREA INFORMATIILOR DESPRE FIECARE OPTIUNE
Ce stii despre fiecare optiune in parte? Ce poti afla suplimentar despre aceste optiuni? Este verificat faptul ca, daca ai mai multe informatii, alegerea ta va fi mai documentata. Analizeaza fiecare filiera, specializare sau profil descrise in acest ghid; Subliniaza/ Evidentiaza ceea ce te intereseaza pe tine. Cauta si alte informatii!
5.EVALUAREA OPTIUNILOR
Ce consecinte pozitive pot avea optiunile tale? Care sunt consecintele negative pentru optiunile tale?
Gandeste-te la avantajele si dezavantajele fiecarei alternative.
Identifica posibile consecinte ale parcurgerii fiecarei alternative (pozitive sau negative)
6.LUAREA DECIZIEI
Toate alternativele sunt la fel de bune pentru tine? Toate optiunile sunt potrivite pentru tine? Care este optiunea cea mai apropiata de ceea ce vrei tu?
Scrie toate optiunile care ti se potrivesc, in ordinea importantei pentru tine;
Pe primul loc va fi specializarea sau profilul care ti se potriveste cel mai mult, iar pe ultimul loc, ceea ce-ti doresti mai putin.
