Uniforma scolara, motiv de cearta in curtea scolii. "A inceput sezonul spagilor pentru UNII directori"

De Portal Invatamant
la 27 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uniforma scolara, motiv de cearta in curtea scolii. "A inceput sezonul spagilor pentru UNII directori"27Sep.2024

Un subiect sensibil care se reaprinde la fiecare inceput de an scolar este cel referitor la introducerea uniformelor scolare pentru elevi. Pe grupurile de Facebook, Whatsapp si in curtea scolii, parintii poarta discutii aprinse pe aceasta tema si rar reusesc sa se puna de acord cu o varianta care sa ii multumeasca pe toti.

Daca unii considera ca uniforma scolara ingradeste libertatea de exprimare si creativitatea elevului, altii sunt preocupati mai degraba de costurile pe care le implica o uniforma. Mai ales in cazul elevilor din clasele primare, unde suma poate ajunge la cateva sute de lei/an, avand in vedere ritmul de crestere al copilului de varsta mica.
 
Noul regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul 5726/2024 al Ministrului Educatiei, prevede ca niciun elev nu poate fi privat de dreptul la educatie daca nu poarta uniforma. 
"ART. 183
(1) In unitatile de invatamant se asigura dreptul fundamental la invatatura si este interzisa orice forma de discriminare a copiilor/beneficiarilor primari si a personalului din unitate.
(2) In unitatile de invatamant sunt interzise masurile care pot limita accesul la educatie al beneficiarilor primari, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de catre acestia a serviciului pe scoala, interzicerea participarii la cursuri sau sanctionarea beneficiarilor primari care nu poarta uniforma unitatii de invatamant sau altele asemenea"

>>Descopera culegeri, teste si exercitii la orice materie accesand culegeri.stiinta.ro si bucura-te de reduceri de pana la 35%
 
Prin urmare, chiar daca unele scoli recomanda sau incearca sa impuna purtarea uniformei, parintii si elevii trebuie sa fie si ei de acord.
 
In legatura cu acest subiect, Iulian Cristache, fost presedinte al Federatiei Nationale a Parintilor Edupart, atrage atentia intr-un mesaj publicat pe Facebook ca, in unele scoli, "a inceput sezonul spagilor pentru unii directori". Cristache spune ca a primit informatii de la mai multi parinti despre situatia de la o scoala din Timisoara, unde parintilor li s-a impus de catre conducerea scolii sa cumpere uniforme scolare de la o anumita firma, la pretul de 500 lei/uniforma.
 
"A inceput sezonul spagilor pentru UNII directori. Despre uniforme este vorba. Am primit un telefon de la trei parinti din Timisoara, conducerea impune niste uniforme. Ok, nimic deosebit daca se respecta procedura de implementare si daca parintii convin asupra pretului si calitatii uniformei.
Doar ca, ce sa vezi, o singura oferta si pretul in jur de 500 de lei/tinuta.
Luati in calcul doua, 1000 de lei. Sunt peste 1000 de elevi, adica cel putin 2000 de uniforme.
Doar daca zic 20 de lei/uniforma, la spaga ma refer, si faceti calculul.
Nu, nu sunt rau, mi s-a relatat modul in care se impune firma.
Deci?
P.S. Cred ca e putin 20 de lei".
 
In Parlament se afla un proiect de modificare a Legii invatamantului preuniversitar prin care scolile ar putea decide introducerea obligatorie a uniformelor scolare, "pentru asigurarea bunei desfasurari a cursurilor si activitatilor desfasurate in unitatile de invatamant preuniversitar si in toate spatiile educatiei si formarii profesionale". 
 
Initiativa legislativa prevede ca uniforma scolara este acordata elevilor in mod gratuit, iar aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare si de incaltaminte ce compun uniforma scolara se realizeaza prin ordin al ministrului educatiei.

>>Descopera culegeri, teste si exercitii la orice materie accesand culegeri.stiinta.ro si bucura-te de reduceri de pana la 35%
 
Deocamdata, atat in Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, cat si in Contractul educational prevazut in ROFUIP 2024, se arata ca elevii au obligatia de a se prezenta la scoala intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si ca este o obligatie a parintelui sa asigure tinuta decenta a copilului in scoala. 
 
Legea nr.198/2023
Art. 106 (2) In calitate de membri ai comunitatii scolare, beneficiarii primari ai invatamantului preuniversitar au urmatoarele
indatoriri:
c) obligatia de a se prezenta la scoala intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata, conform regulamentului unitatii de invatamant preuniversitar;
 
Contractul educational prevazut in ROFUIP 2024
"2. Parintele/Reprezentantul legal al beneficiarului primar are urmatoarele obligatii:
m)sa asigure tinuta decenta a copilului/elevului in unitatea de invatamant conform regulamentelor in vigoare".

Totodata, in Statutul Elevului 2024 apare ca indatorire a elevului "de a se prezenta la scoala si la toate activitatile organizate de aceasta intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si de a purta elementele de identificare in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulamentele si hotararile unitatii de invatamant preuniversitar" -  Art. 14, alin. (1) lit. d).

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce MODIFICARI avem la Romana si Matematica pentru clasele V-VIII?

Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

uniforma scolaraanul scolar 2024-2025uniforma elevi


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//