"Se incearca sa se traga un semnal de alarma, in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene ne confruntam cu o imbatranire generala a corpului profesoral. In ceea ce priveste Romania, potrivit Studiului International privind Procesul de Predare-invatare initiat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (Teaching and Learning International Survey - TALIS) realizat in 2018, profesorii au, in medie, varsta de 43 de ani, apropiata de varsta medie a profesorilor din tarile participante la TALIS (44 de ani). Mai mult, 26% dintre profesorii din Romania au varsta de 50 de ani si peste (media OCDE fiind 34%).
Aceasta inseamna ca, in urmatorii zece ani, Romania va trebui sa inlocuiasca aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active", transmite Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".
Potrivit sindicalistilor din Educatie, foarte putini dintre absolventii de scoala generala vor sa urmeze un liceu pedagic, "pentru ca, in ultimii 30 de ani, imaginea publica si prestigiul profesiei de dascal a fost complet distorsionata".
"Cum se face ca aceste "reforme" sunt concepute exclusiv in "eprubetele" asa-zisilor specialisti in educatie, fara ca aceia care lucreaza zi de zi cu elevii, cu parintii - oamenii de la catedra - sa fie consultati? Iar daca, totusi, li se cere parerea, e doar o formalitate, caci obiectivul principal este sa copiem, fara discernamant, tot felul de "retete" din afara tarii! Cine este vinovat pentru subfinantarea cronica a scolii publice romanesti, astfel incat generatia tanara sa nu-si mai doreasca sa practice o profesie fara resurse materiale si financiare, birocratizata si politizata excesiv? Cum s-a ajuns la scaderea prestigiului social (pana aproape de anulare) a profesiei de dascal? Simplu! Prin ignorarea, prin devalorizarea muncii si prin transformarea celui de la catedra in "vinovatul de serviciu" pentru toate defectele unei societati aflate in deriva", sustin reprezentantii Federatiei Sindicatelor "Spiru Haret".
Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi in proportie de doar 3% de catre tineri, conform unui
sondaj INACO.