Conform legislatiei actuale, intrarea in invatamantul preuniversitar din Romania se realizeaza in baza unui concurs national de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din invatamantul preuniversitar, la care poate participa orice absolvent care indeplineste conditiile de studii.
Repartizarea pe posturi in urma concursului national de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din invatamantul preuniversitar se face in conformitate cu rezultatele obtinute de acestia. Astfel, candidatii care au obtinut note de minimum sapte pot fi repartizati pe posturi vacante publicate pe perioada nedeterminata (titularizabile). Candidatii care au obtinut note de minimum cinci vor fi repartizati pe posturi/catedre complete/incomplete, vacante/rezervate.
Dupa repartizarea pe un post/catedra publicat pentru angajare pe perioada nedeterminata, candidatul trebuie sa se inscrie si sa promoveze examenul de
definitivare in invatamant – cu minim nota opt – in vederea obtinerii statutului de profesor titular in invatamantul preuniversitar.
Odata cu obtinerea statutului de titular, profesorii pot participa la urmatoarele etape de mobilitate a personalului didactic din invatamantul preuniversitar:
1. Detasare in interesul invatamantului
Detasarea in interesul invatamantului a personalului didactic titular se realizeaza in baza cererii scrise formulate de unitatea de invatamant primitoare, pe postul didactic/catedra solicitat(a) de unitatea de invatamant primitoare si cu acordul scris al persoanelor solicitate.
2. Detasare la cerere prin concurs/concurs specific
Posturile didactice/catedrele vacante/rezervate publicate pentru detasare la cerere se ocupa cu prioritate aplicand principiul continuitatii pentru cadrele didactice titulare repartizate prin detasare la cerere/continuitate pentru detasare la cerere pe posturi didactice/catedre incepand cu 1 septembrie 2014, in sedinta publica, potrivit calendarului, in baza rezultatelor obtinute la concursurile de
titularizare in invatamantul preuniversitar, sesiunile 2013 si/sau 2012, care au obtinut minimum media 5 (cinci) in specialitatea postului, au acordul consiliului de administratie/consiliilor de administratie al/ale unitatii/unitatilor de invatamant si au calificativul/calificativele "Foarte bine".
Cadrele didactice care solicita continuitate pentru detasare la cerere se adreseaza consiliului/consiliilor de administratie al/ale unitatii/unitatilor de invatamant pana la data prevazuta in calendar. Detasarea prin concurs specific consta in evaluarea activitatii profesionale, didactice si stiintifice a cadrului didactic, in baza documentelor justificative anexate la cererea de inscriere, de catre comisia judeteana de mobilitate a personalului didactic din invatamantul preuniversitar si acordarea punctajului rezultat prin aplicarea criteriilor si punctajelor prevazute de metodologie.
3. Pretransfer consimtit intre unitatile de invatamant
In vederea solutionarii cererii de pretransfer consimtit intre unitatile de invatamant, personalul didactic titular depune, la inspectoratul scolar in a carui raza teritoriala isi are sediul unitatea de invatamant la care se solicita pretransferul, o cerere-tip, insotita de documentele mentionate in aceasta, precum si acordul/acordurile conducerii/conducerilor unitatii/unitatilor de invatamant privind pretransferul consimtit intre unitati, dupa caz.
4. Pretransfer prin schimb de posturi
In vederea realizarii schimbului de posturi/catedre prin consimtamant scris, fiecare din cadrele didactice solicitante depun la inspectoratele scolare cereri-tip, conform anexei nr. 18 la metodologie, insotite de documentele mentionate in cerere.
In etapa de solutionare a pretransferului consimtit intre unitatile de invatamant preuniversitar, cererile pretransfer prin schimb de posturi/catedre prin consimtamant scris se solutioneaza in sedinta publica organizata de catre comisia judeteana de mobilitate a personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in perioada prevazuta de calendar.
5. Completarea de norma
In cazul in care cadrelor didactice nu li se poate asigura un post/catedra completa, acestea beneficiaza de completare de norma la nivelul unitatii de invatamant sau la nivel de judet.
6. Intregirea normei didactice
Cadrele didactice titulare in doua sau mai multe unitati scolare, pe una sau doua discipline pot beneficia de intregire de norma.
7. Restrangerea de activitate
Transferarea pentru restrangere de activitate sau ca urmare a restructurarii retelei scolare a personalului didactic titular se realizeaza pe posturi didactice/catedre vacante in unitati de invatamant, in aceeasi functie didactica sau intr-o alta functie didactica, cu respectarea prevederilor metodologiei, potrivit specializarilor dobandite prin studii.
La finalul carierei de profesor in invatamantul preuniversitar, conform legislatiei in vigoare, cadrele didactice cu rezultate deosebite in pregatirea elevilor pot beneficia de mentinerea in activitate, timp de 3 ani dupa implinirea varstei de pensionare.
Dinu Manuela 08 Aug. 2021 09:20:13
Buna ziua!Ca titular in cadrul aceleiasi unitati cu personalitate juridica cum procedez pentru a ma muta de la o structura la alta?Lupuleasa Simona 09 Feb. 2021 08:58:38
Buna ziua! Va rog sa m? informa?i care este diferen?a dintre transfer ?i pretransfer???Adriana Vacaru 13 Mai. 2019 14:20:28
Bună ziua, aș dori să știu dacă mă mai pot detașa an interesul anvătămantului in alt judet pentru reintregirea familiei, dacă am fost detașată 5 ani consecutivi an județul unde sunt titulara? Precizez ca sotul lucrează an județul unde doresc să mă detasez și avem și domiciliul acolo.Dragomir Marioara 12 Feb. 2019 15:13:56
Bună ziua! Doresc mai multe informații despre etapa de pretransfer din acest an.Vă mulțumesc