Potrivit unor surse citate de
HotNews.ro, in perioada urmatoare ar urma sa fie anuntata modificarea Regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), care va include renuntarea la obligativitatea tezelor si felul in care vor fi incheiate mediile.
"S-a conturat decizia ca va exista o singura medie pe tot parcursul anului scolar, asa cum este in mai multe state, si va fi eliminata obligativitatea tezelor. Ideea este de simplificare a procesului si de a lasa libertate cadrelor didactice sa decida cate evaluari vor face, cum vor face si cate note vor da. Obligativitatea eliminarii tezelor nu inseamna si interdictia ca un profesor sa dea in continuare teze, daca asa considera", au declarat sursele citate.
Modificarile vor intra in vigoare incepand cu anul scolar 2022-2023.
Anul scolar 2022-2023 se structureaza astfel:
cursuri- de luni, 5 septembrie 2022, pana vineri, 21 octombrie 2022;
vacanta- de sambata, 22 octombrie 2022, pana duminica, 30 octombrie 2022;
cursuri- de luni, 31 octombrie 2022, pana joi, 22 decembrie 2022;
vacanta — de vineri, 23 decembrie 2022, pana duminica, 8 ianuarie 2023;
cursuri — de luni, 9 ianuarie 2023, pana vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz;
vacanta — o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in perioada 6—26 februarie 2023;
cursuri — de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz, pana joi, 6 aprilie 2023;
vacanta — de vineri, 7 aprilie 2023, pana marti, 18 aprilie 2023;
cursuri — de miercuri, 19 aprilie 2023, pana vineri, 16 iunie 2023;
vacanta — de sambata, 17 iunie 2023, pana duminica, 3 septembrie 2023.
Prin exceptie de la prevederile privind durata anului scolar 2022 - 2023 se stabilesc urmatoarele:
- pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar are o durata de 34 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 2 iunie 2023;
- pentru clasa a VIII-a, anul scolar are o durata de 35 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 9 iunie 2023;
- pentru clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica, cu exceptia claselor prevazute la lit. a), pentru clasele din invatamantul postliceal, cu exceptia calificarilor din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 23 iunie 2023;
- pentru clasele din invatamantul postliceal, avand calificari din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare.
Anul scolar 2022 - 2023: "Scoala altfel” si „Saptamana verde”
In ziua de 5 octombrie, de Ziua Internationala a Educatiei si in zilele nelucratoare/de sarbatoare legala prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil nu se organizeaza cursuri.
Programul national „Scoala altfel” si Programul „Saptamana verde” se desfasoara in perioada 27 februarie — 16 iunie 2023, in intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant.
Derularea celor doua programe nu se planifica in acelasi interval de cursuri (modul de invatare).
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), la clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica, din invatamantul profesional si din invatamantul postliceal, in perioadele dedicate programelor „Scoala altfel” si „Saptamana verde” se organizeaza activitati de instruire practica.
In situatia suspendarii cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 5.447/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, masurile privind parcurgerea integrala a programei scolare prin modalitati alternative stabilite de consiliul de administratie al unitatii de invatamant nu se dispun in perioada vacantelor scolare.
Vacante scolare in 2022-2023
O alta noutate importanta pentru anul scolar 2022-2023 este aceea ca elevii si profesorii vor avea o vacanta mobila.
"In premiera, modulul 3 se va derula pana in luna februarie, cand vom avea cea de-a treia vacanta, care va putea fi acordata in a doua jumatate a lunii februarie, in a treia saptamana sau in a patra saptamana a lunii februarie, la decizia fiecarui inspectorat scolar prin consultare. Este vorba de o vacanta mobila”, a precizat Sorin Cimpeanu.
Cum sunt structurate vacantele scolare in noul an
24-30 octombrie – vacanta de toamna pentru toti elevii
23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanta de iarna pentru toti elevii
februarie 2023 - vacanta mobila pentru toti elevii
8 aprilie – 23 aprilie – vacanta de primavara pentru toti elevii
17 iunie – 4 septembrie – vacanta de vara pentru toti elevii
Sorin Cimpeanu a mai spus ca vor fi medii incheiate la finalul anului scolar, pentru ca cele incheiate pana acum la final de semestru nu au avut relevanta si nu au fost folosite.
”Avand in vedere relevanta tezelor semestriale, avand in vedere aceasta structura a anului scolar cu cele cinci module de invatare, alternate cu perioade de repaus, intentionam sa revizuim regulamentul de functionare din invatamantul preuniversitar (ROFUIP), in sensul renuntarii la obligativitatea tezelor semestriale. Sunt convins ca fiecare profesor stie bine, uneori stie foarte bine cand sa isi planifice aceste evaluari, pe parcurs, de-a lungul anului scolar, coroborat si cu aceasta structura pe cinci module (...) Se va da libertatea profesorilor sa isi organizeze evaluarile, pe parcurs, in functie de calendar, de ritmul de predare a materiei”, a spus Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a subliniat ca nu se pune problema ca elevii sa aiba medii incheiate dupa fiecare din cele cinci module de invatare.
"S-a indus o idee falsa referitor la posibila obligatie de a incheia medii dupa fiecare dintre cele cinci module de invatare, total fals. Nu vor fi incheiate medii pe fiecare dintre cele cinci module de invatare. Se poate incheia o medie si la finalul celor doua module de invatare, ori una ori doua, dar in niciun caz cinci medii", a spus Sorin Cimpeanu.
Morariu Gica 05 Mai. 2022 16:30:17
Care esre sursa informatiilor? Cei din invatamant nu au primit, inca, nicio instiintare!Elisabeta Bathory 04 Mai. 2022 21:01:55
Colosal ! Din tampenie in cretinism , spre distrugerea definitiva a invatamantului ! Stai sa vezi ce distractie va fi : tezele nu mai sunt obligatorii , dar profesorului nu i se interzice sa le aplice la clasa ! Sigur ca da predau romana , anunt elevii ca vor da o evaluare de tip teza si ma astept ...la ce ? La vociferari , proteste , eventual reclamatii ne stresati ! nu aveti dreptul / voie ! nu mai sunt obligatorii ! faceti ce vreti dvs .! Va reclam ! Deja mi-e sila de ce va fi. Apoi alta prostie scapata printre declaratii : media se poate incheia cu doua note + evaluarea finala , presupun . Alte burzuluieli : de ce atatea nooteee ?? NU mai vreeem ! - vor spune Goe , Ionel ...si altii / altele. Sa fiti ai dracului voi toti , cu ideile voastre marete , de unde le scoateti ? Mai vin maine elevii si parintii cu alta visata noaptea , o puneti in practica ? Vad ca se poarta pupatul in c-r la adresa elevilor si parintilor , noi , astia , palmasi la catedra , nu mai contam deloc ! Chiar nu mai gandeste nimeni in nenorocitul acela de Minister ?! Nu , ca n-au suficienti neuroni , asa e cand sunt promovati in functii de raspundere toti trepadusii , slugile politice etc. Au disparut profesionistii , au ramas lipitorile.