Ministrul a explicat ca exista o reglementare veche conform careia temele pentru acasa trebuie sa nu ocupe mai mult de doua ore la liceu si gimnaziu, respectiv
o ora la nivel de invatamant primar. Daniel David a mai subliniat ca temele elevilor sunt in beneficiul lor, nu al profesorilor.
"Este o reglementare veche, despre care am mai vorbit: numarul de ore pe care il stim – doua ore la liceu, gimnaziu; o ora la nivel de invatamant primar. Profesorii trebuie sa se coordoneze intre ei, dar in acelasi timp este nevoie si de, cum sa spun, flexibilitate. Pana la urma, temele sunt date de profesori in interesul si in beneficiul copiilor. Nu dai teme neaparat in beneficiul profesorilor, dar regulile sunt reguli si trebuie sa le respectam cu totii", a precizat ministrul Daniel David.
Reglementarea la care face referire ministrul Educatiei si Cercetarii este OME nr. 5893/2016, care stabileste ca temele pentru acasa trebuie sa fie diferentiate, relevante si sa nu aiba un volum mare. Documentul mai prevede ca tema se compune dintr-o parte comuna, de nivel mediu, pentru toti elevii, la care se adauga o parte diferentiata, care va avea rol de recuperare pentru unii elevi sau de dezvoltare pentru altii.
Temele pentru acasa trebuie evaluate fie frontal, fie prin discutarea in clasa a partilor la care elevii au intampinat dificultati, fie printr-o testare a elevilor de aproximativ 10 minute numai din tema pentru acasa. Cu toate acestea, notarea temei pentru acasa nu este obligatorie, mai prevede ordinul din 2016.
Profesorii trebuie sa aiba in vedere ca in stabilirea temelor pentru acasa se va evita aparitia unor efecte negative, de tipul:
- pierderea interesului elevului fata de invatare (din cauza cantitatii, dificultatii sau monotoniei temelor etc.),
- oboseala fizica si emotionala,
- reducerea timpului liber destinat unor activitati recreative (activitati sportive, artistice, gospodaresti, lectura etc.),
- adancirea diferentelor dintre elevii performanti si cei aflati in dificultate etc.
Totodata, legea interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsa (cantitate mare de teme, exercitii repetitive), precum si solicitarea realizarii unor activitati de invatare care necesita o abordare sistematica in clasa si nu pentru a fi desfasurate individual, ca tema pentru acasa.
Mai mult, directorii unitatilor de invatamant si dirigintii colaboreaza cu parintii si elevii in vederea rationalizarii temelor pentru acasa.