Declaratiile ministrului Sorin Cimpeanu vin in contextul modificarilor anuntate inca din luna martie privind
structura noului an scolar si, implicit noua procedura privind evaluarea elevilor.
"Nu a propus nimeni sa fie vorba de cinci teze pentru cinci module de invatare. Mai mult decat atat, relevanta are o medie anuala la finele anului scolar. Important este ca evaluarea sa fie ritmica, sa fie facuta pe parcurs, sa fie facuta de fiecare profesor care stie cel mai bine cum isi planifica propria disciplina si cum evalueaza propria disciplina. Cu siguranta vor fi medii anuale. Vom vedea ce alte conditii sunt", a spus Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a mai spus ca a propus
renuntarea la obligativitatea tezelor, prin acest lucru recunoscand "irelevanta notelor, generata de o lipsa a standardizarii evaluarii, lucru pe care avem de gand sa il reglam". Mai mult, ministrul a spus ca profesorii nu trebuie sa se mai simta obligati sa le dea elevilor un anumit numar de note, pentru a le incheia media scolara.
"Sunt profesori care dau note asa ca trebuie sa mai dea inca o nota. Ca ii obliga Ministerul Educatiei. Ei, uite, nu mai vrea Ministerul Educatiei sa oblige profesorul la un numar de note. Ministerul Educatiei vrea ca fiecare profesor sa-si dimensioneze in raport cu procesul de predare si procesul de evaluare, care trebuie sa fie pe tot parcursul anului scolar. Ministerul Educatiei va fi interesat de media de la finalul anului scolar", a mai spus Sorin Cimpeanu.
Fara teze obligatorii in anul 2022-2023
Tezele nu vor mai fi obligatorii incepand din 2022-2023, iar elevii vor avea o singura medie incheiata pe tot parcursul anului, potrivit unor decizii conturate la nivelul Ministerului Educatiei, dupa mai multe consultari cu specialisti din stiintele educatiei.
Modificarile vin dupa ce ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat, la finalul lunii martie, inlocuirea semestrelor cu cinci module de invatare, alternate cu cinci vacante.
Potrivit unor surse citate de
HotNews.ro, in perioada urmatoare ar urma sa fie anuntata modificarea Regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), care va include renuntarea la obligativitatea tezelor si felul in care vor fi incheiate mediile.
"S-a conturat decizia ca va exista o singura medie pe tot parcursul anului scolar, asa cum este in mai multe state, si va fi eliminata obligativitatea tezelor. Ideea este de simplificare a procesului si de a lasa libertate cadrelor didactice sa decida cate evaluari vor face, cum vor face si cate note vor da. Obligativitatea eliminarii tezelor nu inseamna si interdictia ca un profesor sa dea in continuare teze, daca asa considera", au declarat sursele citate.
Modificarile vor intra in vigoare incepand cu anul scolar 2022-2023.