"Apreciez cooperarea pe care Ministerul Educatiei a avut-o cu reprezentantii profesorilor, elevilor si parintilor. Am ajuns la un consens confirmat de orice expert cu minime notiuni de pedagogie moderna. Este vorba despre nevoia de a alterna modulele de invatare de 6, 7 sau 8 saptamani cu cele de repaos. Asa ne adaptam pe specificul sistemului scolar din Romania", a spus ministrul Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a subliniat ca primul modul de invatare va incepe in 5 septembrie, atunci cand incepe
anul scolar 2022-2023. Primul modul se va desfasura pana la data de 24 octombrie, cand toti elevii din invatamantul preuniversitar intra in vacanta.
Structura noului an scolar 2022 - 2023
Potrivit noii structuri a anului scolar 2022 -2023, cursurile incep pe 5 septembrie si se incheie pe 17 iunie, cand elevii intra in vacanta de vara.
5 septembrie - 23 octombrie - Primul modul de invatare;
24 octombrie - 30 octombrie - Prima vacanta pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar;
1 octombrie - 22 decembrie - Al II-lea modul de invatare;
23 decembrie - 8 ianuarie - A doua vacanta scolara;
9 ianuarie - februarie - Al III-lea modul de invatare;
Vacanta mobila, la decizia inspectoratelor scolare judetene, de o saptamana, in luna februarie;
februarie - 7 aprilie - Al IV-lea modul de invatare;
8 aprilie - 23 aprilie - A patra vacanta;
aprilie - 16 iunie - Al V-lea modul de invatare;
17 iunie - Vacanta mare a elevilor, de la finalul anului scolar.
Dispar tezele in anul scolar 2022 - 2023
Ministrul Sorin Cimpeanu a subliniat ca, avand in vedere relevanta tezelor semestriale si noua structura a anului scolar, va fi revizuit regulamentul de functionare din invatamantul preuniversitar in sensul renuntarii la obligativitatea tezelor semestriale.
"Sunt convins ca fiecare profesor stie cind sa isi planifice aceste evaluari. (...) Am luat act si de solicitarea elevilor, aceea a unei evaluari la final de an, si o evaluare standardizata, predictiva, la nivel de an scolar. Este un model pe care il vom analiza si il vom implementa", a spus Cimpeanu.
Ministrul Sorin Cimpeanu a subliniat ca elevii vor avea medii la finalul anului scolar si ca fiecare profesor isi va baza evaluarile în funcÅ£ie de materia predata. Elevul sta in centrul preocuparilor, nu este o bulversare, ci o incercare de a veni in sprijinul elevilor, a mai spus ministrul Sorin Cimpeanu