Sorin Cimpeanu a precizat, intrebat daca va fi o rectificare bugetara negativa pentru Ministerul Educatiei, ca nu a primit niciun material oficial de la Ministerul de Finante.
"Eu am citit in presa, eu nu am primit oficial un material de la Ministerul de Finante. Acum, daca cei din presa sunt mai bine informati decat membrii Guvernului, ce sa zic? Eu stiu ca avem maine o sedinta de Guvern, la ora 11.00. Si mai stiu ca toata coalitia sustine proiectul Romania educata si legile din programul Romania educata. Si mai stiu ca nu e nimeni printre colegii din Guvern care sa isi imagineze ca Romania educata poate fi pusa in aplicare fara resurse. Mai stiu ca, daca avem acum o taiere a bugetului Ministerului Educatiei, va fi foarte greu sa convingem noi, PNL, ca la anul vom fi capabili sa convingem si sa avem un plus foarte important al bugetului”, a afirmat Sorin Cimpeanu, la o dezbatere despre noile legi ale Educatiei la PNL Sector 4, potrivit
news.ro.
Ministrul Educatiei a adaugat ca cei care au scris in mass-media despre o posibila remaniere a sa au gresit.
"Restul am vazut ca sunt mult mai bine informati. Colegii din presa, lucru pe care il apreciez, am vazut ca sunt informati si cu privire la remanierea ministrului Educatiei. Ii dezamagesc. Nu am ce sa le fac. Aici au gresit-o pentru ca interpretii populari, in sensul de anonimi, care au surse pretins pozitionate in zona Cotroceni, asa am citit, deci ii dezamagesc cu privire la rectificarea bugetara si remaniere. Asa am destinul meu sa ii dezamagesc pe unii. Satisfac asteptarile altora care sunt prezenti aici”, a mai afirmat Cimpeanu.
Noua lege a Educatiei are un impact bugetar de 90% fata de investitiile curente
Proiectul legii invatamantului preuniversitar va aduce
schimbari in ceea ce priveste salarizarea din invatamant. Ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat ca salariile profesorilor ar trebui sa fie majorate din septembrie 2023, aratand ca proiectele de lege puse in consultare publica pana pe 24 august au un impact bugetar de 90% fata de investitiile curente.
"E nevoie de resurse pentru educatie. Aceste legi ale Educatiei au un impact bugetar de 90% fata de investitiile in educatie de acum. Iar acum, cand vorbim, fara sa luam in calcul pana PNRR, investitiile in educatie sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educatiei si 11 miliarde alte bugete. Impactul acestor noi legi ale Educatiei este bazat, in situatia de acum, pe o crestere de 90%. 90% inseamna 77 miliarde lei de la 41 miliarde, suma care este necesara in anul 2027, cand toate masurile prevazute de acest pachet legislativ ar trebui sa fie finantate. Va fi un impact major inca de la 1 ianuarie 2023, pentru ca sunt si masuri care intra, conform acestor legi, daca vor fi adoptate si sunt convins ca vor fi adoptate anul acesta, vor trebui sa aiba acoperire bugetara inca din 2023", a spus Sorin Cimpeanu.
Cresteri salariale pentru profesori, in proiectul legii invatamantului preuniversitar
Sorin Cimpeanu a amintit ca in noul proiect de lege pentru invatamantul preuniversitar, aflat in consultare publica pana pe 24 august, este prevazuta cresterea salariilor pentru profesorii debutanti, la nivelul "salariului mediu pe economie". Prin urmare, daca salariile debutantilor vor creste, atunci "toate celelalte salarii din educatie vor trebui sa creasca".
"Este pentru prima oara cand o lege sectoriala are un articol care se refera la salarizare. E vorba de salarizarea profesorului debutant, care trebuie sa fie facuta la nivelul salariului mediu pe economia nationala. Daca nu intelegem acest lucru, toate celelalte masuri sunt degeaba, pentru ca educatie fara profesori este imposibil de realizat. Atunci cand salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia nationala raportat la anul fiscal precedent incheiat, toate celelalte salarii in educatie vor trebui sa creasca. (...) Acest lucru urmeaza sa se intample din septembrie 2023, asta daca legea va fi adoptata", a spus Sorin Cimpeanu.