Cresc sau nu salariile in invatamant? La ce trebuie sa se astepte profesorii in luna martie, atunci cand este anuntata o noua marire? Mai au dascalii incredere in guvernanti?
Problema salariilor profesorilor pare ca nu isi gaseste rezolvare, asa ca am realizat un sondaj in randul dascalilor pentru a le afla parerea.
Cititorii nostri au fost intrebati ce parere au despre promisiunile salariale din ultima vreme si cat de mult cred ca acestea se vor realiza, in conditiile in care in fiecare zi apar informatii contradictorii.
Mai jos puteti vedea rezultatele.
Conform sondajului realizat de Portal Invatamant, doar 13% dintre profesori sunt convinsi ca vor avea salarii mai mari in 2018.
30% dintre ei au raspuns cu "Nu, nici nu ma asteptam", iar mai mult de jumatate, respectiv 55% considera ca salariile vor creste atat de putin, inca schimbarile vor fi imperceptibile.
Sondaj Portal Invatamant
Care este situatia salariilor din invatamant: vor creste sau nu in 2018?
-
Da, vor creste - 13%
-
Nu, nici nu ma asteptam - 30%
-
Vor creste atat de putin, incat nici nu se simte - 55%
Cresteri salariale semnificative erau anuntate de la 1 ianuarie 2018, insa Guvernul a decis trecerea contributiilor in sarcina angajatorului, care a anulat, practic, aceste cresteri. Mai exact, profesorii au avut salariile brute majorate cu 25%, dar, de fapt, salariile nete au crescut cu 4%.
Desi la inceputul lui februarie 2018 Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca profesorii reprezinta "prioritate nationala" si ca vor avea salarii cu 20% mai mari din martie, multi dascali sunt reticenti.
Mai mult, ministrul Muncii a recunoscut ca "profesorii sunt destul de jos" in ceea ce priveste salarizarea, iar cresterea salariilor in invatamant este necesara pentru cresterea calitatii actului educational.
O alta consecinta a lipsei unei majorari semnificative de salarii este faptul ca din ce in ce mai putini absolventi vor alege meseria de dascal.
Situatia salariilor este si mai neplacuta in cazul cadrelor auxiliare din Invatamant, care nu lucreaza cu norma intreaga si au ajuns in situatia de a aduce bani de acasa pentru a-si plati contributiile. In cazul acestora, ministrul Muncii asigura ca se vor gasi solutii, insa si acestea vin cu intarziere: "a fost elaborata si o ordonanta in acest sens ce urma sa intre in sedinta de guvern de joi, dar sindicatele pur si simplu au blocat in CES dezbaterea, ceea ce va face sa intarziem ordonanta", a spus ministrul.
Dvs. ce credeti despre situatia salariilor din invatamant? Vor creste sau nu in 2018?
Asteptam parerea dvs. in sectiunea "Comentarii".