Intr-un
mesaj publicat pe Facebook, Mihaela Popa, profesoara de matematica si fost secretar de stat la Ministerul Educatiei in 2020, scrie:
"Multi colegi ma intreaba, pe buna dreptate, daca fac si eu parte din lista asta, pentru ca am fost Secretar de stat! Raspunsul este: NU! Domnul Ministru trebuie sa faca publica lista benefeciarilor!!!! Sunt bani publici! "Indemnizatia de merit in Educatie este modalitatea legislativa prin care fosti ministri, secretari de stat, rectori si fosti sefi de prin inspectoratele scolare au putut sa-si dea, din pix, reciproc, un venit de aproximativ 7.000 de lei lunar, pe viata".
Acestui demers i se alatura senatorul Stefan Palarie, care cere la randul sau, intr-un mesaj postat pe Facebook, publicarea listei beneficiarilor. Mai mult, senatorul anunta ca
va depune de urgenta o interpelare pentru a solicita si din Parlament aceste informatii.
"Am citit despre investigatia de presa care spune sa s-au dat indemnizatii de merit unor persoane mai degraba cu profil politic de catre Ministerul Educatiei. Aceste indemnizatii sunt pe viata❗ Inteleg ca functionarii din minister ar refuza sa ofere aceste date public, lasand impresia ca e ceva de ascuns. In spiritul deschiderii si transparentei, domnul ministru Daniel David trebuie sa solicite urgent prezentarea acestor nume public si cum au ajuns ele acolo. Voi depune de urgenta o interpelare pentru a solicita si din Parlament aceste informatii".
Fostul secretar de stat face referire la articolul publicat pe
Oficiuldestiri.ro, in care se arata ca peste 200 de fosti ministri ai Educatiei, parlamentari, secretari de stat, sefi de autoritati de stat, rectori ai universitatilor de stat si particulare, fosti oameni cu functii de conducere in inspectoratele scolare se numara printre beneficiarii indemnizatiei de merit ce se acorda prin ordin de ministru al Educatiei, in baza Legii 118 din 2002 si a HG 859 din 2003.
Autorul articolului semnaleaza ca redactia a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii ordinele de ministru din ultimii doi ani, prin care au fost stabiliti noii beneficiari ai acestei indemnizatii, insa s-au lovit de urmatorul raspuns: "In conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. d) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si cunoscand faptul ca ordinele de ministru prin care se aproba acordarea indemnizatiei de merit contin numele persoanelor, aceste acte sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor".
Intrebat personal despre beneficiarii indemnizatiei de merit in Educatie, ministrul Daniel David le-a raspuns jurnalistilor ca solutionarea acestei probleme va fi inclusa in lista proiectelor sale din luna mai a anului in curs.
“Intrebarea dumneavoastra a ajuns la mine si va face parte din proiectele mele pe luna mai. Daca este o problema – si, avand in vedere ca o expuneti public, cred ca este – o vom solutiona”, a declarat Daniel David.
Jurnalistii mentioneaza ca indemnizatia de merit se acorda pe viata si are valoarea de trei salarii minime pe economie brute pe luna. Un calcul matematic simplu arata ca, in acest moment, MEC plateste peste 16.8 milioane de lei (peste 3,3 milioane de euro) pe an, pentru aceste indemnizatii.
Cine beneficiaza de Indemnizatie de merit pe viata: prevederi legale
Potrivit Legii 118 din 2002, indemnizatia de merit se acorda personalitatilor romane de prestigiu ale stiintei, culturii si sportului. Propunerile pentru acordarea indemnizatiei de merit se intocmesc anual de catre Academia Romana, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Tineretului si Sportului si se inainteaza pentru nominalizare Comisiei nationale pentru acordarea indemnizatiei de merit.
Comisia nationala pentru acordarea indemnizatiei de merit analizeaza si solutioneaza propunerile in termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. Comisia este compusa din:
- presedintele Academiei Romane,
- presedintii comisiilor de cultura si ai comisiilor de munca de la Senat si de la Camera Deputatilor,
- ministrul culturii si cultelor, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport si presedintii uniunilor de creatori care fac parte din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori din Romania.
Suma necesara pentru achitarea indemnizatiilor de merit se suporta de la bugetul de stat.
Despre indemnizatia de merit, Ministerul Educatiei si Cercetarii scrie, pe site-ul
edu.ro, ca in vederea acordarii indemnizatiei de merit, potentialii beneficiari vor depune la registratura institutiilor urmatoarele documente:
- curriculum vitae;
- documentele care atesta indeplinirea criteriilor de atribuire a indemnizatiei de merit;
- doua recomandari.
Potrivit sursei citate, documentele pot fi depuse pana la data de 1 mai a fiecarui an.