Propunerea legislativa consta in modificarea Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 prin introducerea unei noi sectiuni, la Capitolul V din lege, cu titlul "Suportul copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate". Noua sectiune din lege va cuprinde doua articole, Art. 84.1 si 84.2, si ar urma sa intre in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Proiectul de lege stabileste mai multe masuri de sprijin pentru elevii ramasi in tara fara parintii lor, inclusiv masuri pentru o colaborare scoala-directii judetene, astfel incat sa fie facuta o centralizare mai riguroasa a acestor copii.
Potrivit initiatorilor proiectului de lege, in Romania exista o intreaga generatie de orfani cu parinti. Sunt copiii care cresc singuri sau cu o ruda, dupa ce parintii le-au plecat sa munceasca in strainatate. In decembrie 2023, statistica oficiala vorbea despre 65.000 de copii, iar evaluarile societatii civile despre 500.000.
„Sute de mii de familii de romani sunt separate pentru ca unul sau ambii parinti sunt in strainatate pentru un trai mai bun, din cauza ca statul nu reuseste sa le asigure un salariu decent aici, acasa. Cunosc problema, am vorbit cu astfel de copii si tineri si le-am aflat durerea. Stiu ca doar prezenta parintilor in viata lor le poate alina suferinta, dar avem datoria sa facem tot ce ne sta in putinta sa ii sprijinim si sa ii ajutam”, a transmis initiatorul proiectului de lege, deputatul USR Filip Havarneanu.
Iata ce prevede proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 198/2023 a invatamantului preuniversitar
Art. I - La Titlul I , Capitolul V - „Educatia incluziva de calitate pentru toti beneficiarii primari ai educatiei" din Legea nr. 198/2023 a invatamantului preuniversitar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I , nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa Sectiunea a 9-a, se introduce o noua sectiune, Sectiunea a 10-a, denumita „Suportul copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate", cu urmatorul cuprins:
Art. 84.1
Conducerea unitatii de invatamant si DJIP/DMBIP colaboreaza cu DGASPC in vederea constituirii si actualizarii Registrului judetean unic de evidenta a copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate. Registrul se actualizeaza semestrial, iar datele statistice cu privire la numarul copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, defalcate pe sexe, varste si medii de rezidenta sunt publice. In acest sens, Ministerul Educatiei si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse centralizeaza datele colectate de DJIP/DMBIP in colaborare cu DGASPC si elaboreaza un raport comun anual referitor la dinamica si situatia statistica a copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate.
Art. 84.2
(1) Elevii inscrisi in unitatile de invatamant preuniversitar din Romania care au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate beneficiaza de sprijin si suport psihopedagogic din partea consilierului scolar.
(2) In acest sens, consilierul scolar intocmeste la inceputul anului scolar si actualizeaza semestrial, dupa consultarea cu dirigintii, situatia elevilor cu parinti plecati la munca in strainatate, pe care ii va avea in evidentele cabinetului scolar de asistenta psihopedagogica.
(3) Consilierul scolar organizeaza semestrial activitati de consiliere psihopedagogica de grup cu elevii cu parinti plecati la munca in strainatate, in vederea asigurarii suportului psiho-emotional necesar dezvoltarii copilului si in acord cu nevoile acestuia.
(4) Consilierul scolar stabileste, impreuna cu elevul care are parintii plecati la munca in strainatate, o zi si un interval orar lunar stabil in care organizeaza sedinte de consiliere psihopedagogica frontala pentru acesta.
(5) In cazul in care consilierul scolar, profesorul diriginte sau orice alt cadru didactic, personal didactic auxiliar sau nedidactic sesizeaza schimbari comportamentale, psihoemotionale, semne de violenta fizicasau abuz sexual, tendinte de autovatamare sau suicidale ale elevului, consumul de alcool/substante psihoactive ori alte asemenea, are obligatia de a sesiza de indata conducerea scolii, care va sesiza DGASPC. In aceste cazuri, se aplica in mod corespunzator si dispozitiile din Procedura de management a cazurilor de violenta, in conformitate cu dispozitiile art. 65, alin. (6) din prezenta lege.
(6) La cererea parintelui, consilierul scolar poate facilita activitati de consiliere pentru parinti sau, simultan, pentru elevi si parinti, inclusiv prin mijloace tehnice de comunicare la distanta.
(7) Profesorul diriginte are obligatia de a mentine permanent legatura cu parintii elevului, chiar daca acestia sunt plecati la munca in strainatate, indiferent daca au fost desemnate si alte persoane din familia elevului pentru a mentine legatura cu scoala. Profesorul diriginte informeaza constant parintii elevului cu privire la situatia sa scolara, inclusiv prin mijloace tehnice de comunicare la distanta.
Art. II - Prin derogare de la dispozitiile de la art. 10, alin. (2) din Legea nr. 198/2023 a invatamantului preuniversitar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I , nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea L