"Am recomandat acel triaj care evident este facut de cadrele medicale impreuna si de profesori. Acestia pot observa daca elevii sunt raciti, le pot recomanda sa mearga la cabinetul medical sau sa ramana acasa. Am recomandat sa se ia masuri de igienizare, cum ar fi spalatul pe maini, lucru obligatoriu intr-o astfel de perioada", a spus purtatorul de cuvant al Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Mariana Manea.
Ea a mentionat ca triajul zilnic se realizeaza de catre personalul medical din scoala, cadrele didactice ajutand prin observatie si eventual recomandarile pe care le pot face elevilor - de a sta acasa.
"Parintele trebuie sa respecte in mod evident recomandarea cadrului medical pentru ca afecteaza o intreaga colectivitate", a mai aratat inspectorul scolar.
Mariana Manea spune ca orele pot fi suspendate daca intr-o clasa minim trei elevi absenteaza mai mult de trei zile, conform
Mediafax.
De asemenea, reprezentantul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti sustine ca scolile pot fi inchise si daca, timp de trei zile consecutive, se inregistreaza o rata de absenta in randul elevilor din institutie de peste 20%."Perioada de suspendare este stabilita de Directia de Sanatate Publica si nu trebuie sa fie mai mare de cinci zile", explica Mariana Manea.
In restul tarii nu au venit inca recomandari oficiale.
In cazul in care medicul scolar observa semne ale bolii contagioase, cei mici sunt tinuti sub supraveghere si trimisi, mai apoi, la medicul de familie. Se pot intoarce mai apoi in colectivitate doar daca au obtinut avizul epidemiologic de acolo.
In scolile in care nu exista nici sapun, nici chiar apa curenta, Ministrul Educatiei recomanda “servetelele umede”, a precizat aceasta in cadrul unui interviu televizat, desi solutia este departe de a rezolva problema igienei in scoli.
La nivel national, numarul cazurilor de infectii respiratorii acute depaseste 90.000. Este cu 21% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent. Peste 200 de cazuri de gripa au fost confirmate de la inceputul sezonului.
Daca intr-o saptamana numarul de cazuri diagonosticate depaseste numarul de cazuri estimate, atunci putem vorbi despre o saptamana epidemica. Dupa trei saptamani epidemice este declarata epidemie.