Conform documentului, coordonatorul procesului de admitere este Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, care transmite electronic catre inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) dosarele candidatilor declarati admisi.
In vederea inscrierii la studii in invatamantul preuniversitar de stat din Romania, bursierii romani de pretutindeni declarati admisi se vor adresa unitatii de invatamant preuniversitar de stat unde au fost repartizati, pentru depunerea dosarului de inscriere.
Scolarizarea bursierilor romani de pretutindeni in Romania
Iata in ce consta METODOLOGIA de scolarizare a bursierilor romani de pretutindeni in unitatile de invatamant preuniversitar de stat din Romania
Art. 1. — In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, din categoria romanilor de pretutindeni fac parte:
a) persoanele apartinand minoritatilor nationale, minoritatilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone romane sau care apartin filonului cultural si etnic romanesc, existente in statele din vecinatatea Romaniei si alte state, care isi asuma identitatea etnica, lingvistica si culturala romana fata de autoritatile romane, indiferent de etnonimul folosit;
b) romanii emigranti, fie ca au pastrat sau nu cetatenia romana, descendentii acestora, precum si cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate;
c) etnicii care se recunosc de origine romana, aflati in afara granitelor tarii, inregistrati ca alta minoritate in statul de resedinta, care isi asuma, prin autoidentificare, apartenenta la spatiul cultural si identitar romanesc.
Art. 2. — (1) Inscrierea bursierilor romani de pretutindeni la nivelul liceal, incepand cu clasa a IX-a sau a X-a, dupa caz, forma de invatamant cu frecventa — zi, se realizeaza cu respectarea legislatiei in vigoare, a regulamentelor specifice aprobate prin ordin al ministrului educatiei si a regulamentuluicadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.
(2) Ca urmare a rezultatelor concursului de admitere, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi transmite electronic catre inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) dosarele candidatilor declarati admisi.
(3) In vederea inscrierii la studii in invatamantul preuniversitar de stat din Romania, bursierii romani de pretutindeni declarati admisi se vor adresa unitatii de invatamant preuniversitar de stat unde au fost repartizati, pentru depunerea dosarului.
(4) Dosarul va contine urmatoarele documente:
a) cerere de inscriere;
b) copie dupa pasaportul/actul de identitate al candidatului si al parintilor/tutorelui legal, respectiv permisul de sedere (pentru candidatii care sunt deja inmatriculati in sistemul de invatamant preuniversitar de stat din Romania);
c) copia certificatului de nastere, tradus in limba romana sau intr-o limba de circulatie internationala, dupa caz;
d) declaratie pe propria raspundere, pe baza vointei liber exprimate, cu respectarea conditiilor prevazute de Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, ca isi asuma identitatea culturala romana, indiferent de denumirea folosita in statul de cetatenie sau resedinta pentru desemnarea minoritatii sau comunitatii respective, declaratie data la sediul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni sau de catre Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei din statul de cetatenie sau resedinta orila sediile Ministerului Afacerilor Externe. Fac exceptie candidatii care detin cetatenia romana sau cetatenia Republicii Moldova;
e) incuviintarea parintilor, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca, a parintelui supravietuitor sau a unei alte persoane care are calitatea de reprezentant legal, in forma unui act autentificat notarial, apostilat sau supralegalizat (dupa caz) si insotit de traducerea in limba romana a acestuia (legalizata, cu apostila sau supralegalizare, dupa caz), cu privire la sederea pe teritoriul Romaniei in scop de studii, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) copie dupa foaia matricola (insotitoare a certificatului de studii gimnaziale), respectiv situatia scolara cu media generala/an de studiu absolvit, tradusa in limba romana sau intr-o limba de circulatie internationala, dupa caz;
g) copie dupa diploma/certificatul de absolvire a invatamantului gimnazial — pentru absolventii din strainatate;
h) copia recomandarii ierarhilor sau acordul conducatorilor locali de culte, pentru candidatii la admiterea in invatamantul preuniversitar teologic, dupa caz;
i) cerere pentru sustinerea probelor de aptitudini necesare pentru admiterea in invatamantul vocational, daca este cazul;
j) cererea scrisa a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca, a parintelui supravietuitor sau a unei alte persoane care are calitatea de reprezentant legal de inscriere a elevului la admitere pentru scolarizarea intr-o clasa inferioara nivelului rezultat din actele de studii, dupa caz;
k) alte documente solicitate de catre unitatea de invatamant, dupa caz.
(5) La depunerea dosarului de inscriere bursierii romani de pretutindeni trebuie sa prezinte actele de studii, de identitate, precum si traducerile legalizate ale acestora si in original, dupa caz.
(6) Unitatea de invatamant primitoare primeste de la inspectoratul scolar judetean/ISMB scrisoarea de acceptare la studii a bursierului, emisa de Ministerul Educatiei, prin directia de specialitate. O copie conforma cu originalul a acestei scrisori de acceptare va fi inmanata beneficiarului, dupa caz.
(7) Scrisoarea de acceptare la studii este valabila doar pentru unitatea de invatamant unde s-a realizat repartizarea in urma concursului de admitere computerizata.
(8) Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare judetene/ISMB colaboreaza cu structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari si emit documentele necesare reglementarii sederii in scop de studii bursierilor romani de pretutindeni.
Art. 3. — Bursierii se pot inscrie si pot participa la cursul de initiere in limba romana, conform reglementarilor aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
Art. 4. — Elevilor romani de pretutindeni li se aplica prevederile Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania (ROFUIP), precum si drepturile si obligatiile prevazute in Statutul elevului.
Art. 5. — (1) In cazul transferului bursierului roman de pretutindeni, ISJ/ISMB inainteaza dosarul in format electronic catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei.
(2) Dosarul va contine urmatoarele documente:
a) adresa de inaintare a dosarului din partea ISJ/ISMB pentru care se solicita transferul si care propune clasa in care va fi inscris(a) elevul(a);
b) aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant la care se solicita transferul si avizul consultativ al consiliului de administratie al unitatii de invatamant de la care se transfera elevul;
c) aprobarea de scolarizare emisa pentru unitatea de invatamant de la care elevul a cerut transferul;
d) documentul care atesta promovarea examenelor de diferenta, in cazul in care se schimba filiera, specializarea, dupa caz.
(3) In urma analizei dosarului, directia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei emite o noua scrisoare de acceptare la studii.
(4) Prin exceptie de la aceste prevederi, bursierii romani de pretutindeni nu se pot transfera la formatiuni de studiu cu predarea unei limbi de circulatie internationala in regim intensiv, respectiv bilingva a unei limbi de circulatie internationala.
Art. 6. — Bursierul roman de pretutindeni care a fost exmatriculat poate fi reinmatriculat ulterior la o alta unitate de invatamant, fara a mai avea posibilitatea de a beneficia de bursa lunara.
Art. 7. — Bursierii romanii de pretutindeni pot participa la programele Erasmus+ dezvoltate de unitatile de invatamant preuniversitar de stat din Romania, in conformitate cu prevederile legale.
Art. 8. — Bursierii romani de pretutindeni trebuie sa respecte prevederile regulamentelor in vigoare la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar si legislatia statului roman.
Art. 9. — Bursierii romani de pretutindeni sunt inregistrati in Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania.