Schimbare importanta in curriculumul national: "Istoria comunismului din Romania" este disciplina obligatorie la liceu de anul viitor

De Portal Invatamant
la 16 Dec. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare importanta in curriculumul national: "Istoria comunismului din Romania" este disciplina obligatorie la liceu de anul viitor16Dec.2024

Disciplina "Istoria comunismului din Romania" devine obligatorie la liceu, incepand cu anul scolar 2025-2026, introducerea noii programe scolare in curriculumul national fiind marcata printr-un eveniment special la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti.

Potrivit Ministerului Educatiei, la deschiderea evenimentului "35 de ani de la Revolutia Romana din 1989: Aprobarea programei scolare pentru disciplina Istoria comunismului din Romania" au participat ministrul Ligia Deca, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Daniel Sandru, rectorul Universitatii din Bucuresti, Marian Preda, directorul Institutului de Istorie „N. Iorga” al Academiei Romane, Mioara Anton si profesorul de istorie Marcel Bartic. 
 
Disciplina „Istoria comunismului din Romania” este obligatorie si se va preda, incepand cu anul scolar 2025 - 2026, elevilor din clasele a XII-a (invatamant de zi), respectiv a XIII-a (invatamant seral si cu frecventa redusa).
 
Programa scolara pentru disciplina „Istoria comunismului din Romania” a fost elaborata in conformitate cu prevederile art. 88 alin. (3) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023, de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE) din cadrul Ministerului Educatiei. In procesul de concepere si redactare a programei, CNPEE a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Centrul International de Studii asupra Comunismului, Academia Civica si reprezentantii facultatilor de istorie din mai multe institutii de invatamant superior.
 
Programa isi fixeaza ca obiectiv principal sa ofere elevilor posibilitatea de a cunoaste si a intelege particularitatile regimului comunist din Romania, practicile si politica economica specifice regimului, impactul social si cultural avut de acesta asupra societatii romanesti.
 
Studiul acestei discipline va asigura elevilor formarea unei perspective critice asupra regimului comunist si intelegerea impactului sau asupra societatii, drepturilor individuale si economiei.
 
Continuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate in baza criteriului cronologic, precum si tematic, cuprinzand o introducere in studiul regimurilor comuniste, urmata de temele in care sunt abordate notiuni referitoare la sistemul politic din Romania (institutii de stat si de partid, politici represive si forme de opozitie si contestare), relatii internationale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale si politici din domeniul educatiei, sanatatii, culturii, Revolutia din decembrie 1989, memoria regimului comunist.
 
"Contextul actual confirma faptul ca avem nevoie ca elevii nostri sa cunoasca si sa inteleaga evenimentele care au determinat si marcheaza, inca, prezentul. Avem obligatia de a combate ignoranta si manipularea bazata pe istorie. O cunoastere inadecvata sau chiar lipsa cunoasterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasa loc unor distorsiuni care pot influenta inclusiv comportamentul electoral. Incepand de astazi, disciplina «Istoria comunismului din Romania» completeaza efortul educational de a oferi tinerilor o intelegere profunda a trecutului recent al tarii noastre. Este o lectie despre fragilitatea libertatii si despre cum, prin indiferenta sau complicitate, raul poate deveni banal, asa cum ne-a avertizat Hannah Arendt. Cresterea extremismului, a intolerantei si a tendintelor autoritare ne arata cat de importanta este educatia istorica in formarea unor cetateni constienti si responsabili. Sa nu uitam niciodata: istoria nu este doar despre trecut, ci despre noi toti, aici si acum. Tinerii nostri merita o educatie care sa ii invete sa pretuiasca libertatea, sa apere democratia si sa construiasca o societate in care, in mod ideal, raul sa nu mai aiba loc", a spus Ligia Deca, la eveniment. 
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ligia decaprograma scolaraistoria comunismului din romaniaministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//