Cel mai recent caz relatat de presa este cel al unei eleve din judetul Constanta, care in loc sa mearga la scoala cu o fusta neagra simpla, avea imprimate pe material cateva floricele. Directoarea Scolii Gimnaziale Nr.2 din comuna Valul lui Traian, cadru didactic la clasa la care fetita invata, a jignit-o in fata colegilor sai pentru ca a indraznit sa incalce codul vestimentar si a trimis-o acasa desi avea de traversat un drum national si o cale ferata.
In urma acestui scandal, tot mai multe cazuri similare au iesit la iveala, elevii si parintii lor plangandu-se ca mai mult scoli impun copiilor sa investeasca anual cateva sute de lei in uniforme scolare, produse doar de anumiti furnizori, iar cei care nu respecta codurile vestimentare sunt sanctionati.
"Avem un singur distribuitor care vine in fiecare an si ia masuri, iar noi suntem obligati sa purtam aceste uniforme. Saptamana trecuta, doamna directoare Adriana Cazanel m-a trimis acasa, spunandu-mi ca daca n-am pe mine sacoul cu insemnele scolii inseamna ca nu sunt elev al liceului", a declarat pentru adevarul.ro un elev al Liceului "Spiru Haret" din Moinesti.
La Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita elevii care nu purtau uniforma inainte erau lasati sa stea in curtea scolii, iar acum sunt trimisi acasa. Situatia este asemanatoare si la Liceul Teoretic "Petru Cercel" din Dombovita, unde elevii care nu vin in uniforma nu sunt lasati sa intre in scoala.
Conform legislatiei in vigoare, unitatile de invatamant au dreptul de a impune elevilor un cod vestimentar, insa nu ii pot obliga pe elevi sa le poarte, atat timp cat nu le ofera gratuit.
In momentul in care un elev este trimis acasa pentru ca nu poarta uniforma scolii, practic acelui elev ii este ingradit dreptul la educatie, garantat de Constitutie.
In acest moment, in Parlamentul Romaniei se afla in dezbatere un proiect legislativ depus de anul trecut, care prevede, printre altele, obligatia elevilor de a purta insemnele scolii: uniforma, ecuson, sau esarfa. Pana la intrarea in vigoarea a acestui proiect legislativ, scolile nu pot, din punct de vedere legal, sa dea copiii afara de la ore.
Julia 30 Oct. 2015 11:09:27
Tinuta decenta ar trebui sa primeze nu bisnita cu uniformele scolare. Eu am doi copii 8 si 13 ani.Uniformele sunt dintr-un loc cu ''decdicatie'',au avut acelasi pret 250 lei/buc iar materialul este execrabil pretul in magazin este de 18 lei/m. Nu stiu cum isi inchipuie cineva ca orice parinte isi permite anual sa cheltuie 500 lei numai pe niste carpe ordinare. Sunt de acord ca fiecare scoala sa aiba un semn distinctiv dar sa nu-si bata joc de munca si banii nostri....Anca 19 Oct. 2015 11:09:29
Deci elevii pot vara daca e cald sa mearga in costum de baie....SUPERCOSEREA SORIN 19 Oct. 2015 09:44:33
Uniformele trebuiau pastrate in toata tara, la fel, eventual schimbate: ESARFA,CRAVATA SAU EMBLEMA CU NUMAR MATRICOL SI CU INSEMNUL SCOLII, DACA NU ESTE GRATIS NU POATE FI IMPUSA