Potrivit sursei citate, odata cu inlocuirea semestrelor cu modulele de cursuri s-a renuntat si la incheierea partiala a mediilor generale la sfarsitul fiecarui semetru, iar incheierea situatiei scolare si a mediilor se face doar la finalul anului scolar.
Insa imposibilitatea incheierii mediilor generale pe module sau faptul ca nu exista institutia mediei generale partiale (incheierea mediei partial, la un anume moment dat) creeaza probleme elevilor din clasa a XII-a care isi pregatesc dosarul pentru a aplica la universitatile din strainatate, arata initiatorii propunerii legislative.
Admiterea la universitatile din strainatate este un proces riguros si bine reglementat, care implica o serie de cerinte administrative ce trebuie indeplinite de candidati. Initiatorii proiectului de lege arata ca, in cazul universitatilor din Franta, dar si din alte state europene, un aspect important al acestui proces este continutul dosarului, care trebuie sa includa, printre altele, foile matricole pentru clasele a XI-a si a XII-a.
"Sesiunea de admitere pentru universitatile din strainatate se deschide la data de 15 ianuarie si se incheie in jurul datei de 15 martie, iar rezultatele se dau in jurul datei de 01 iunie 2025. Studiul de caz a fost facut pentru universitatile din Franta, dar similar este si pentru universitatile din celelalte state europene. Relevant pentru cele mai sus mentionate este ca dosarul unui candidat roman trebuie sa contina cel putin foile matricole pentru clasa a XI-a si a XII-a. Or, legislatia in vigoare nu mai prevede eliberarea unei foi matricole partiale pentru clasa XII-a fata de cea anterioara, cand elevii romani asteptau incheierea semestrului pentru obtinerea unei adeverinte care sa contina si rubrica "medie generala semestru I". In noua organizare pe module, adeverintele de studiu pentru clasa a XII-a nu contin rubrica "medie generala semestriala", "pe modul/le" sau "partiala" si se elibereaza fara rubrica medie generala partiala avand un caracter incomplet, din punctul de vedere al institutiilor de invatamant universitar din strainatate, care poate afecta evaluarea candidatului roman in competitia cu ceilalti candidati", se arata in expunerea de motive.
Desi catalogul electronic poate oferi o medie provizorie, legislatia actuala nu prevede recunoasterea oficiala a acesteia. Prin urmare, este necesara o solutie legislativa care sa permita certificarea mediei generale partiale, astfel incat elevii romani sa nu fie dezavantajati cand aplica pentru admiterea la universitatile din strainatate.
In opinia parlamentarilor care au initiat propunerea de modificare a Legii educatiei, este necesar sa se introduca in legislatia care priveste invatamantul preuniversitar prevederi cu privire la "media generala partiala" pentru clasa a XII-a, fie prin certificarea catalogului electronic de catre conducerea scolii, fie prin legiferarea incheierii mediei generale pe modul/le fie prin eliberarea de adeverinte de studii la cerere, cu media generala ce rezulta la momentul intocmirii dosarului pentru admiterea la o universitate din strainatate.
LEGE pentru modificarea si completarea legii 198/2023 privind invatamantul preuniversitar, cu modificarile si completarile ulterioare [PROIECT]
Art. I - Dupa art. 101 din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 613 din 05 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 101¹, cu urmatorul cuprins:
„Art. 101¹- In vederea pregatirii dosarelor pentru inscrierea la institutiile de invatamant superior din strainatate, dupa incheierea modulului 2, unitatile de invatamant elibereaza, la cerere, elevilor claselor a XII-a foi matricole partiale cu media generala partiala, pe care va fi inscrisa data solicitarii"
Art. II - Ministerul Educatiei si Cercetarii va stabili, prin ordin de ministru, in termen de 30 de zile de la data adoptarii prezentei legi, procedura privind incheierea mediei generale partiale si eliberarea foilor matricole partiale.