De altfel,
programul de guvernare cu care coalitia PSD-PNL-UDMR-minoritatile nationale a mers in Parlament prevede, la capitolul dedicat Ministerului Educatiei si Cercetarii, "revizuirea planurilor cadru, dar si a programelor scolare, pentru a include continuturi si activitati care abordeaza utilizarea inteligentei artificiale si dezvoltarea competentelor digitale, promovand in acelasi timp gandirea critica, creativitatea si dezvoltarea personala".
"Accentul va fi pus pe pregatirea pentru meseriile viitorului si pe adaptarea la schimbarile tehnologice rapide", se mai arata in programul de guvernare.
Despre homeschooling
Intrebat la audierile din comisiile parlamentare care este opinia sa in legatura cu homeschooling-ul, Daniel David a anuntat ca va face o comisie de experti care sa analizeze situatia din tara noastra.
"Eu sunt pentru politici educationale bazate pe dovezi. In acest moment nu am o pozitie formata, pentru ca eu sunt pentru ceea ce se cheama politici publice bazate pe dovezi si sunt pentru educatie bazata pe dovezi. Vreau sa fac o comisie de experti care sa faca analiza referitoare la acest subiect si in functie de rezultatele acestei comisii voi putea sa am o pozitie. Nu vreau sa spun o parere personala. Daca o comisie de experti imi propune o decizie, o preiau si o duc mai departe", a spus David.
Despre reorganizarea Ministerului Educatiei
Daniel David a anuntat ca in acest moment este prioritara reorganizarea Ministerului Educatiei, pentru a include Cercetarea.
"Prioritatea numarul zero este sa lucram pe obiectivele pe care le avem in programul de guvernare. Sigur ca o sa incepem intai cu reorganizarea ministerului, va dati seama ca este un minister complex si complicat fiindca pe langa ce avea inainte, invatamantul preuniversitar si invatamantul universitar, in acest moment vine si Cercetarea (…) sunt multe activitati care merg in mod obisnuit, adica scoala trebuie sa functioneze, universitatile trebuie sa functioneze, institutele de cercetare trebuie sa functioneze…. Continuam elaborarea actelor subsecvente pentru adoptarea legilor noi, fiindca au aparut foarte multe legi noi in aceste domenii, (…) iar pentru mine in zona academica, in zona invatamantului superior este fundamentala reorganizarea arhitecturii mediului academic pe liniile pe care le-am descris”, a precizat Daniel David.
David a mentionat ca este foarte important ca bugetul care i se va repartiza sa asigure functionarea si dezvoltarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
"Ce este foarte important in aceasta faza este ca bugetul pe care o sa il avem sa asigure functionarea ministerului si, foarte important, sa asigure dezvoltarea ministerului prin noile obiective pe care le avem in programul de guvernare. Este clar ca bugetul trebuie sa fie mai mare decat a fost anul trecut. Cat va fi de mare, nu stiu, fiindca totdeauna aici sunt discutii, depinde cum merge economia tarii, dar batalia si ideea ca educatia si cercetarea trebuie sa tinteasca, educatia - 15% din bugetul general consolidat si cercetarea - 1% din PIB, sunt lucruri pe care niciun ministru nu isi permite sa le abandoneze. Cand le va obtine, asta nu stim. Cu siguranta ministerul trebuie sa functioneze si sa se dezvolte", a afirmat David.
Despre prevenirea consumului de droguri in scoli
In cadrul audierilor, Daniel David a facut referiri si la numarul mare de discipline obligatorii din scoli, exprimand reticenta fata de introducerea unor noi materii obligatorii, precum educatia pentru sanatate.
"Nu vreau sa fac promisiuni din start ca va fi obligatorie, ca dupa aceea, repet, tot noi ne vom plange ca avem prea multa materie”, a declarat acesta.
In ce priveste consumul de droguri, Daniel David a spus ca este nevoie de echipe de specialisti pentru a combate fenomenul in scoli.
"Avem nevoie de specialisti, echipe mixte de psihologi si medici, nu uitati ca preventia si controlul comportamentului se face prin specialisti in psihologie, ei sunt specialistii care pot sa se ocupe de preventie. Medicul este foarte important, mai ales cand se vorbeste despre tratament, odata ce ai ajuns acolo, dar as vrea sa punem aceasta abordare intr-o perspectiva mai generala si vom lucra o strategie pentru un stil de viata sanatos in care aceasta componenta sa fie una dintre componente, alaturi de cum sa mananci sanatos, cum sa faci exercitii fizice si asa mai departe, tot ce inseamna stil de viata sanatos", a precizat Daniel David.
Despre criteriile de performanta pentru profesori
Deocamdata, noul ministru al Educatiei si Cercetarii a primit din partea premierului o directiva clara: sa prioritizeze elaborarea unor criterii de performanta bine definite pentru profesori.
"Alocarea bugetara in invatamant trebuie sa se faca in functie de performanta scolara”, a spus Marcel Ciolacu.
Aceasta masura, mentionata si in programul de guvernare al coalitiei PSD-PNL-UDMR, are scopul de a stimula excelenta in sistemul de invatamant si de a asigura o evaluare obiectiva si transparenta a cadrelor didactice.
Luni, 23 decembrie, plenul reunit al Parlamentului a acordat votul de incredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu, cu 240 de voturi "pentru" si 143 de voturi "impotriva".
Sursa foto: captura video Facebook PNL