Initiatorii proiectului de lege sustin modificarea programei scolare in sensul includerii a unui numar cat mai mare de ore de Educatie fizica si sport, astfel incat in cadrul curriculei din invatamantul preuniversitar sa existe cel putin o ora de educatie fizica in fiecare zi
O ora de Educatie fizica si sport in fiecare zi
"Educatia fizica desfasurata la nivel de invatamant preuniversitar, indeplineste un rol deosebit in procesul de formare si dezvoltare a personalitatii copilului. (...) Are contributii specifice la toate competentele-cheie specifice invatamantului obligatoriu din Europa si, implicit din Romania, si conduce la redefinirea modelului disciplinei", scriu initiatorii proiectului de lege.
"Specialistii din domeniul psihopedagogic recunosc valentele formative in plan biologic, motric, psihic si social ale acestei discipline. Activitatile sportive si exercitiile fizice trebuie promovate ca factori importanti in standardele educationale, astfel incat sa contribuie la cresterea nivelului de atractivitate al elevilor si la imbunatatirea rezultatelor scolare", se mai arata in proiectul de lege.
Sportul alunga stresul si anxietatea
Initiatorii proiectului de lege argumenteaza ca acei copii care nu fac efort fizic sunt mult mai susceptibili la o crestere in greutate, deoarece nu ard un numar corespunzator de calorii. Astfel, prea mult timp petrecut in activitati sedentare, precum privitul la televizor sau statul la calculator, contribuie la aceasta problema importanta. Lipsa miscarii le poate provoca copiilor probleme fizice si emotionale, de aceea trebuie incurajati sa faca miscare.
In lipsa activitatilor fizice, scade tonusul muscular si apar modificari la nivelul coloanei. Efecte negative pot sa apara si in plan emotional. Studiile au demonstrat ca, la copiii inactivi, apar stresul si anxietatea.
Propunerea legislativa pentru modificarea şi completarea Legii nr.69 din 28 aprilie 2000 a educaţiei fizice şi sportului contine urmatoarele prevederi:
(1) Educatia fizica scolara este disciplina obligatorie, prevazuta in planurile de invatamant cu un numar de ore diferentiat, conform curriculumului stabilit de comun acord intre Ministerul Sportului si Ministerul Educatiei.
(2) Numarul orelor de educatie fizica va fi, la invatamantul preuniversitar, de 5 ore de educatie fizica, saptamanal, in trunchiul comun, pentru fiecare clasa, cate o ora in fiecare zi.
Deocamdata, proiectul a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Lia 07 Iul. 2022 19:32:00
Minunat! Multe ore de sport care nu se fac, de cascat gura. Si in detrimentul caror discipline, ma rog? Fiica mea, în timpul scolii generale 5-8, a facut maximum 10 ore de sport. Daca tot ne gasii sportul, macar sa se ceara niste rezultate concrete profesorului de sport sa-si merite salariul, nu sa taie frunze la câini, sa existe sali de sport, nu ruine, în care copiii se accidenteaza din cauza podelelor rupte sau tremura de frig în lunile reci. Altfel, din nou propuneri fara fond, praf în ochi si dezastrul din educatie...continua, îmbracat cu o alta haina peticita si murdara prezentata cu emfaza ca noua de UNII.