Potrivit sursei citate, Programul national Masa sanatoasa consta in acordarea zilnica, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constand intr-o masa calda sau, dupa caz, intr-un pachet alimentar, in cazul in care masa calda nu poate fi asigurata, in limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Programul Masa sanatoasa in scoli 2025
Scolile incluse deja in Programul national Masa sanatoasa vor continua sa implementeze programul si in anul 2025, urmand ca acesta sa fie extins la nivelul intregii tari, pentru toti beneficiarii primari, pana la debutul anului scolar 2029 - 2030.
In
documentul pus in consultare publica de Ministerul Educatiei se arata ca scopul Programului Masa sanatoasa consta in sprijinirea accesului la educatie a tuturor copiilor prin crearea motivatiei pentru studiu, mentinerea echilibrului socio-emotional, intarirea starii de bine si dezvoltarea igienei muncii intelectuale a prescolarilor si elevilor si prin oferirea unei alimentatii sanatoase care sa sustina invatarea.
Totodata, programul contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate si sanatoase, respectiv sustenabile - precum reducerea risipei alimentare, reducerea cantitatii de deseuri, colectarea si valorificarea deseurilor alimentare.
Programului Masa sanatoasa se adreseaza prescolarilor si elevilor prezenti la activitatile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului scolar. Suportul alimentar nu se acorda pe perioada vacantelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucratoare.
Selectia unitatilor de invatamant incluse in Programul national “Masa sanatoasa” se face de catre inspectoratele scolare judetene/al Municipiului Bucuresti (ISJ/ISMB) pe baza unor
criterii prevazute AICI<<
Numarul de beneficiari se stabileste pana data de 1 februarie a fiecarui an pentru anul scolar urmator.
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pe perioada desfasurarii cursurilor pentru anul scolar 2024-2025, PNMS se implementeaza in unitatile de invatamant aprobate prin Ordinul comun al ministrului educatiei si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 3840/81/2024 privind aprobarea Listei unitatilor de invatamant preuniversitar incluse in Programul national „Masa sanatoasa” in anul 2024, cu modificarile si completarile ulterioare", se mai arata in document.
Ce mancare primesc elevii prin Programul Masa sanatoasa in scoli
Suportul alimentar consta, dupa caz, intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar pe zi, dupa cum urmeaza:
a) masa calda, preparata in regim propriu, pentru prescolarii si elevii din unitatile de invatamant in care exista cantina, respectiv unitati in care trebuie sa functioneze conform reglementarilor legale in vigoare si spatiu adecvat de servire a mesei;
b) masa calda, in regim catering, pentru prescolarii si elevii din unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, hrana putand fi servita in sala de clasa sau intr-un alt spatiu amenajat in acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cu modificarile ulterioare. In situatia in care hrana nu este servita intr-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt pastrate, pana la servire, in spatii amenajate, in care sunt asigurate conditiile de manipulare si depozitare indicate de producator, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind igiena si siguranta produselor alimentare, conditii care sa poata fi monitorizate si controlate;
c) pachet alimentar, in situatia in care nu exista posibilitatea asigurarii mesei calde in regim propriu sau de catering. Pachetul alimentar este pastrat, pana la servire, in spatii amenajate, in care sunt asigurate conditiile de manipulare si depozitare indicate de producator, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind igiena si siguranta produselor alimentare, conditii care sa poata fi monitorizate si controlate.
Diferentierea tipului de suport alimentar se face in functie de specificul unitatii de invatamant dat de structura ciclurilor de invatamant, de dispunerea geografica si de programul scolar al elevilor.
Norme minime obligatorii la pregatirea mesei pentru prescolari si elevi
1. Nu se adauga aditivi alimentari, conservanti sau orice alt tip de potentiatori de arome si gust in cazul mancarurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unitatilor de invatamant sau la nivelul unitatilor de tip catering si care urmeaza a fi servite prescolarilor si elevilor; de asemenea, produsele de origine animala sau nonanimala din care se prepara aceste mancaruri trebuie sa respecte legislatia in vigoare privind aditivii permisi a fi adaugati in alimente.
2. Ceapa pregatita in prima faza a etapei de gatire nu se prajeste, ci se inabusa cu apa.
3. Sarea iodata utilizata trebuie sa respecte legislatia in vigoare privind aditivii permisi a fi adaugati in alimente.
4. Evitarea asocierii alimentelor din aceeasi grupa la felurile de mancare servite, de exemplu, la masa de pranz nu se vor servi felul 1 si felul 2 preponderente cu glucide - cereale, ca de exemplu, supa cu galusti si friptura cu garnitura din paste fainoase, ci din legume.
5. Nu se vor permite mancarurile precum tocaturi prajite. Ouale se recomanda a fi servite ca omleta la cuptor.
6. Se recomanda imbogatirea ratiei in vitamine si saruri minerale prin folosire de salate din cruditati si adaugare de legume-frunze in supe si ciorbe.
7. Interdictia folosirii cremelor cu oua si frisca, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum si a oualor fierte, nesectionate dupa fierbere.
8. Mancarea livrata trebuie gatita in dimineata zilei in care se serveste, pastrandu-se in conditii sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si in conditii igienico sanitare si la temperaturi corespunzatoare, conform legislatiei in vigoare.
9. Unitatile de invatamant in care se desfasoara Programul au obligativitatea de a pastra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislatiei in vigoare.
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului National de Sanatate Publica
1. ciorba de legume;
2. supa de pui cu legume;
3. ciorba de vacuta cu legume;
4. legume cu piept de pui/carne slaba de porc la gratar;
5. mancare de mazare cu piept de pui/carne slaba de porc/vita;
6. pilaf cu legume si ficatei de pui;
7. piure de morcov cu gratar de pui/carne slaba de porc;
8. piure de cartofi, salata cu piept de curcan;
9. mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;
10. ghiveci de legume cu pui/carne slaba de porc;
11. orez cu legume si pui/carne slaba de porc/vita la tava;
12. sufleu de broccoli cu branza;
13. cartofi gratinati, salata cu piept de pui la gratar;
14. tocana de legume cu orez brun;
15. piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume la cuptor;
16. omleta cu legume - ardei, ciuperci, ceapa verde si branza telemea;
17. sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;
18. dovlecel umplut cu branza la cuptor;
19. ciuperci la cuptor umplute cu branza, pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani;
20. macaroane cu branza;
21. cartofi frantuzesti, la cuptor, cu branza si ou;
22. quinoa cu legume;
23. sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume - rosii, castravete, salata;
24. sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude - gogosar, varza, morcov.
Finantarea Programului national “Masa sanatoasa” se asigura de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, in functie de numarul de beneficiari si de limita valorii zilnice si poate fi completata de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Potrivit Ministerului Educatiei, aplicarea Programului national Masa sanatoasa are ca rezultate asteptate:
- participarea la educatie a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentatii sanatoase care sa sustina invatarea,
- crearea motivarii pentru invatare si asigurarea igienei muncii intelectuale la varste scolare diferite si in contexte de invatare diferite, indiferent de mediu, varsta scolara, orientari culturale sau religioase,
- educarea elevilor pentru o igiena si o alimentatie sanatoasa prim masuri/activitati educative de formare a unui stil de viata sanatos,
- constientizarea importantei alimentatiei sanatoase din perspectiva obiectivelor de dezvoltare durabila,
- colectarea de date reale privind capacitatea unitatilor de invatamant in implementarea programelor de acest tip,
- imbunatatirea considerabila a frecventei elevilor la cursuri, fata de anii precedenti (de exemplu: rata abandonului scolar a scazut de la 6,1%, cat era in anul scolar 2016-2017, la 1,3% la finele anului scolar 2017-2018),
- cresterea sigurantei elevilor si consolidarea relatiei familie-scoala.