In urma notei pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii pe care a transmis-o Inspectoratelor Scolare Judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, situatia scolilor care au suspendat cursurile arata in felul urmator:
- in judetul Arges este o unitate de invatamant inchisa integral
- in Bucuresti sunt 50 de unitati de invatamant inchise partial
- in judetul Calarasi este o unitate de invatamant inchisa partial
- in judetul Cluj sunt 2 unitati de invatamant inchise partial
- in judetul Giurgiu este o unitate de invatamant inchisa partial
- in judetul Iasi este o unitate de invatamant inchisa integral
- in judetul Ilfov este o unitate de invatamant inchisa partial
- in judetul Olt este o unitate de invatamant inchisa partial
- in judetul Suceava este o unitate de invatamant inchisa partial
- in judetul Tulcea este o unitate de invatamant inchisa integral
Numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 10 in acest sezon, insa se datoreaza si unor probleme de sanatate preexistente.
Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat ca nu este inca epidemie de gripa, dar a solicitat specialistilor in sanatate publica un plan de actiune suplimentar pentru prevenirea si limitarea imbolnavirilor prin gripa, precum si pregatirea unui set de masuri pentru interventia in cazul aparitiei imbolnavirilor.
Unele scoli au luat decizia sa isi inchida portile temporar pentru a limita numarul de imbolnaviri, dar si pentru ca in urma decontaminarii, conditiile nu le permiteau elevilor si profesorilor sa ramana in clase.
Conform specialistilor de la Institutul National de Sanatate Publica, daca intr-o saptamana numarul de cazuri diagonosticate depaseste numarul de cazuri estimate, atunci putem vorbi despre o saptamana epidemica. Daca trei saptamani la rand avem saptamana epidemica, atunci se poate declara epidemie. In zonele unde circulatia virusului gripal este mai intensa, anumite scoli vor fi in continuare inchise.
In afara de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripa, este foarte util sa respectam anumite masuri igienico-sanitare: de evitat aglomeratiile, parintii sa-si tina copiii bolnavi acasa, iar in scoli sa se faca un triaj epidemiologic - adica sa se constate daca un copil prezinta simptomele unei raceli sau nu. De asemenea, spitalele trebuie sa limiteze vizitele.