Aproape o suta de sindicalisti din toata tara au discutat luni seara cu ministrul Educatiei despre revendicarile pe care le au, insa deocamdata nu s-a ajuns la un numitor comun.
Printre solicitarile profesorilor se numara finalizarea pana la sfarsitul lunii martie a celor 3 legi ale educatiei promise de guvernul Dancila si "calcularea corecta a sporurilor si indemnizatiilor la nivelul salariilor in plata".
Potrivit lor, contabilii si secretarele din sistemul de invatamant ar trebui sa beneficieze de un spor de 10 procente din salariul brut, intrucat lucreaza in conditii de stres
.
Nemultumiri sunt insa si in randul bucatareselor din sistemul prescolar. Acestea se plang ca le-au scazut salariile chiar si cu 1.000 de lei.
"Este momentul sa spunem raspicat: Nu se mai poate! Nu mai putem sa ne batem joc de viitorul acestei tari! Nu este un protest impotriva unei singure persoane – este un protest impotriva tuturor celor care, in loc sa caute solutiile pentru cresterea calitatii, submineaza prin toate mijloacele sistemul educational. In conditiile in care noi nu ne implicam sa rezolvam problemele din invatamant, nimeni din afara lui nu o va face. Haosul creat de legislatie a dus la o stare conflictuala generala, care produce efecte negative. De la bucatareasa – care are salariul mai mic decat un muncitor calificat – si pana la profesorul – care a ajuns sa fie injunghiat pentru ca si-a permis sa lase un copil repetent, cu totii simtim starea de nesiguranta, de incertitudine, care s-a propagat la nivelul intregii societati romanesti", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret".
"Toti colegii nostri vor purta o banderola tricolora, personal didactic de predare, auxiliar, nedidactic si chiar de conducere vor purta o banderola tricolora pana cand se rezolva aceste probleme. Avem un porgram de salarizare. Este foarte prost, suporta zeci de modificari care vin de pe o zi pe alta. Este imposibil pentru secretare sau contabile sa faca fata acestei avalanse de rectificari.
Au ridicat problema aplicatiei forexedu, este o aplicatie unde trebuie sa introduca toate datele legate de executie bugetara, partea proasta e ca, in fiecare luna, cand trebuie sa introduca datele respective. Acest lucru nu se poate intampla decat dupa 2-3 dimineata. Cand 3.000 de persoane intra simultan in momentul acela aplicatia se blocheaza", a adaugat Marius Nistor.
In replica, Ecaterina Andronescu spune ca se va tine cont de cererile sindicatelor si ca va cauta o solutie pentru corectarea inegalitatilor.
"Am discutat problemele, exista o incercare de a le rezolva, nu putem de azi pe maine. Avem o lege a salarizarii, vedem cum o corectam ca sunt multe corectii de facut", a afirmat Ecaterina Andronescu.