Motivarea absentelor: Procedura si Model de Cerere pentru parinti

De Portal Invatamant
la 20 Iun. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motivarea absentelor: Procedura si Model de Cerere pentru parinti20Iun.2024

Procedura referitoare la motivarea absentelor pentru elevi se regaseste in proiectul de Regulament-cadru pentru organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar - ROFUIP 2024, pus in consultare publica de Ministerul Educatiei.

Conform documentului, motivarea absentelor elevilor se face de catre invatator/ diriginte/ institutor in ziua prezentarii actelor justificative. Totodata, elevul trebuie sa prezinte la scoala actele pe baza carora se face motivarea absentelor in termen de 7 zile de la reluarea activitatii.
 
 

Motivarea absentelor elevilor, conform ROFUIP 2024 [proiect]


Extras din ROFUIP - Art. 94 - 95
 
ART. 94
(1) Prezenta elevilor la fiecare ora de curs se verifica de catre cadrul didactic, care consemneaza, in mod obligatoriu, fiecare absenta. Absenta se consemneaza in catalog doar in cazul in care elevul nu este prezent la ora de curs si nu poate fi folosita drept mijloc de coercitie.
 
(2) Motivarea absentelor se face de catre educatorul /invatatorul /institutorul /profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte in ziua prezentarii actelor justificative.
 
(3) In cazul elevilor minori, parintii sau reprezentantii legali au obligatia de a prezenta personal invatatorului /institutorului /profesorului pentru invatamantul primar /profesorului diriginte actelejustificative pentru absentele copilului sau.
 
(4) Actele medicale pe baza carora se face motivarea absentelor sunt, dupa caz: adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinta /certificat medical /foaie de externare /scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale elevilor.
 
(5) In limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20% din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului /institutorului /profesorului pentru invatamantul primar /profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii de invatamant.
 
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), pentru elevele gravide si elevii parinti absentele pot fi motivate pentru un numar de ore de curs, in limita a 100 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 40% din numarul orelor alocate unei discipline.
 
(7) Educatoarele /Invatatorul /Institutorul /Profesorul pentru invatamantul primar /Profesorul diriginte pastreaza la sediul unitatii de invatamant, pe tot parcursul anului scolar, actele pe baza carora se face motivarea absentelor, prezentate in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului.
 
(8) Nerespectarea termenului prevazut la alin. (7) atrage declararea absentelor ca nemotivate.
 
(9) In cazul elevilor reprezentanti, absentele se motiveaza pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.
 
ART. 95
(1) La cererea scrisa a directorilor unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar, a profesorilor-antrenori din unitatile de invatamant cu program sportiv integrat, a directorilor cluburilor sportive scolare/asociatiilor sportive scolare sau a conducerilor structurilor sportive, directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor elevilor care participa la cantonamente si la competitii de nivel local, judetean, regional, national si international.
 
(2) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor elevilor care participa la olimpiadele si concursurile scolare si profesionale organizate la nivel local, judetean/interjudetean, regional, national si international, la cererea scrisa a profesorilor indrumatori /insotitori.
 
(3) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor elevilor care participa la mobilitati cu scop educational, in conformitate cu prevederile art. 131, alin. (5) din Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4) Directorul unitatii de invatamant are obligatia sa anunte serviciile de asistenta sociala (SPAS/DAS) si sa contribuie la stabilirea unor masuri de prevenire a abandonului scolar, in cazul elevilor care inregistreaza absente la cel putin 75% din numarul de ore de curs prevazut intr-un an scolar la disciplinele/modulele respective.
 
 

Motivare absente - ce trebuie sa faca parintii

 
1. Parintele scrie o cerere prin care se solicita motivarea absentelor efectuate de catre elev.
 
Cererea trebuie sa contina si motivul absentarii, care poate fi:
 
a) de ordin personal sau familial;
b) de ordin medical, dovedit cu acte.
 
Actele medicale  pe baza carora se motiveaza absentele sunt, dupa caz: 
 
- adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, 
- adeverinta/certificat medical/ foaie de externare/ scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. 
 
Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale elevilor.
 
In cazul in care elevul acumuleaza prea multe absente nemotivate, profesorul diriginte are obligatia sa informeze in scris parintii ori reprezentantii legali ai acestuia.

 


Va prezentam doua modele de cereri pentru motivarea absentelor:



Cerere motivare absente 1

                                                                                 Nr. inreg. .............................
AVlZAT                                                                                                                                                            APROBAT
Diriginte,                                                                                                                                                          Director,
 
                                                                            Doamna Director,
 
 Subsemnatul/a .................................................................. legitimat/a cu C.I. seria ............... nr. .........................., in calitate de parinte//tutore legal al elevului/ei ..................................................................., clasa a ......a ......... la Colegiul/ Liceul/ Scoala ..................... din Bucuresti, in conformitate cu prevederile ROFUIP in vigoare, va rog a aproba motivarea absentelor de la cursuri/activitati scolare ale fiului/fiicei mele, realizate in perioada .......................... , in intervalul orar ............................................................................................... .

Motivul prezentei solicitari ........................................................................................................................................................................... .


    Data                                                                                                                                                                       Semnatura




Cerere motivare absente 2
 
 
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

motivare absente elevimotivare absentecerere motivare absentemodel de cerere motivare absentemotivare absente scoala onlinecerere absente scoala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//