Monitorizarea copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate: obligatii si termene pentru scoli

De Portal Invatamant
la 22 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monitorizarea copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate: obligatii si termene pentru scoli22Oct.2024

Pana la 31 decembrie 2024, scolile trebuie sa trimita catre Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) situatia centralizata a copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate, astfel incat reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala sa poata face verificari in teren, la domiciliile acestora, ori la adresele rudelor desemnate sa se ocupe de ingrijirea copilului.

Precizarea apare intr-o adresa a Inspectoratului Scolar Judetean Dolj catre toate unitatile de invatamant din judet.
 
Redam in urmatoarele randuri continutul adresei ISJ Dolj, pe care o gasiti si aici.
 
"Ca urmare a adresei Consiliului Local al Municipiului Craiova, Directia Generala Asistenta Sociala Craiova, Compartimentul Protectia copilului si Familiei nr. 23597/10.10.2024, inregistrata la ISJ Dolj cu nr. 16001/14.10.2024 si adresei Ministerului Educatiei, Directia Generala Invatamant Preuniversitar nr. 13051/21.11.2023, va aducem la cunostinta urmatoarele:
 
In vederea aplicarii in bune conditii a Anexei 1 a Hotararii de Guvern nr. 691/2015 ce reglementeaza procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parintii plecat la munca in strainatate, va reamintim necesitatea aplicarii recomandarilor metodologice privind culegerea si transmiterea de date statistice cu privire la copiii cu parinti plecati la munca in strainatate si copiii reveniti in tara dupa o perioada de sedere in strainatate, alaturi de parinti, mai mare de un an. Conform acestor recomandari, unitatile de invatamant raporteaza catre SPAS/DGASPC, in ultimul trimestru al fiecarui an, situatia centralizata referitoare la copiii cu parintii plecati in strainatate. SPAS verifica informatia si returneaza centralizarea conform verificarii in teren catre unitatile de invatamant, pana la data de 31 martie anul urmator.
 
Etapele procesului sunt urmatoarele:
 
1. Colectare si schimb de date si informatii la nivelul localitatilor
 
1.1. Serviciul Public de Asistenta Sociala SPAS solicita, in ultimul trimestru calendaristic, unitatii de invatamant/unitatilor de invatamant din raza sa administrativ-teritoriala date si informatii cu privire la copiii cu parinti plecati la munca in strainatate si copiii reveniti in tara dupa o perioada de sedere in strainatate, alaturi de parinti, mai mare de un an.
 
1.2. Unitatea de invatamant are obligatia de a transmite SPAS situatia solicitata in cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare. Pentru acuratetea colectarii datelor la nivelul unitatii de invatamant, se va avea in vedere colectarea/verificarea acestora prin discutii cu parintele/persoana in grija careia a ramas copilul, in special la copiii de varsta prescolara si de ciclu primar (acolo unde este posibil). Pentru colectarea datelor se foloseste Formularul de inregistrare individuala - Anexa 1, iar pentru transmiterea acestora catre SPAS Tabelul centralizator -  Anexa 2.
 
1.3. SPAS se deplaseaza la adresele la care sunt ingrijiti/domiciliile copiilor din lista transmisa de unitatea de invatamant.
 
1.4. SPAS colecteaza date cu privire la copiii cu parintii plecati la munca in strainatate si copiii reveniti in tara dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an, neinscrisi in sistemul de educatie.
 
1.5. SPAS comunica unitatii de invatamant/unitatilor de invatamant situatia constatata in teren cu privire la copiii inscrisi in sistemul educational, cel tarziu pana la data de 1 aprilie anul urmator.
 
1.6. Pe langa transmiterea datelor catre SPAS in ultimul trimestru al anului este recomandat ca, ori de cate ori este nevoie, unitatea scolara sa transmita date catre SPAS atunci cand afla despre alti copii care au parinti plecati la munca in strainatate.
 
2. Transmitere date la nivel local-central
 
SPAS raporteaza trimestrial catre DGASPC situatia numerica cu privire la copiii cu parintii plecati la munca in strainatate si copiii reveniti in tara dupa o perioada de sedere in strainatate, alaturi de parinti, mai mare de un an".
 
Conform Procedurii de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 663 din 1 septembrie 2015, Serviciul public de asistenta sociala (SPAS) se ocupa de monitorizarea cresterii si ingrijirii copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate.
 
Prin urmare, reprezentantii SPAS sunt obligati sa faca vizite la domiciliul copiilor care au ambii parinti plecati si la cei cu parintele unic sustinator plecat. In principal, acestia verifica daca parintii aflati in strainatate au desemnat o ruda care sa se ocupe de intretinerea copilului si daca aceasta indeplineste conditiile necesare impuse de lege. De asemenea, autoritatile fac vizite la domiciliul copiilor care au un singur parinte plecat si la copiii care revin in tara dupa cel putin un an petrecut peste granite alaturi de parinti.
 
Conform sursei citate, persoana care creste si ingrijeste un copil care are parintii plecati la munca in strainatate trebuie sa puna la dispozitie toate informatiile pe care le detine despre adresa de contact a acestora. Totodata, persoana in cauza trebuie sa dovedeasca faptul ca tine legatura cu parintii copilului.
 
"Persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu parinte/parinti plecat/plecati la munca in strainatate are obligatia de a pune la dispozitia serviciului public de asistenta sociala toate datele si informatiile pe care le detine cu privire la adresa la care pot fi contactati parintii in strainatate si de a face dovada ca mentine legatura cu acestia", scrie in actul normativ.
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

copii cu parinti plecati in strainatatedgaspcserviciul public de asistenta sociala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//