Un proiect de lege depus recent la Camera Deputatilor cere modificarea Legii invatamantului nr. 198/2023, astfel incat elevii scolarizati in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar particular si confesional sa poata beneficia de burse de merit, precum colegii lor din scolile de la stat.
Initiatorii propunerii legislative semnaleaza ca, in acest sens, exista deja o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (Decizia CCR nr. 642/2024) prin care se cere stabilirea unui tratament juridic egal intre elevii din invatamantul preuniversitar de stat, respectiv particular si confesional.
"Desi Decizia CCR nr. 642/2024 viza prevederile art. 81 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, problema de drept a carei neconstitutionalitate a fost statuata cu titlu definitiv de catre instanta de contencios constitutional subzista si sub imperiul Legii nr. 198/2023, in contextul in care discriminarea cu privire la alocarea burselor scolare subzista. Astfel, in continuare, Legea nr. 198/2023 mentine aceeasi discriminare, in contextul acordarii bursei de merit doar in favoarea elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, discriminand in mod vadit elevii performanti din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar particular si confesional. Ca atare, prezenta propunere legislativa urmareste o dubla finalitate: (i) pe de-o parte, respectarea Deciziei CCR nr. 642/2024 in sensul punerii in acord a prevederilor art. 108 din Legea nr. 198/2023, avand in vedere ca nepunerea in acord a Deciziei nr. 642/2024 cu continutul normativ al Legii nr. 198/2023, ar determina o incalcare a autoritatii de lucru judecat a hotararii instantei constitutionale, iar, (ii) pe de alta parte, eliminarea discriminarii care s-a realizat, prin insasi Legea nr. 198/2023, in sensul de a acorda anumite categorii de burse doar elevilor inmatriculati in unitati de invatamant preuniversitar de stat, cu consecinta vatamarii drepturilor si intereselor legitime ale elevilor inscrisi in unitati de invatamant preuniversitar particular si confesional", argumenteaza initiatorii proiectului legislativ.
De altfel, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a constatat, in recomandarea nr. 3086 din 01.04.2024, faptul ca intre elevii inmatriculati in unitati de invatamant de stat si cei scolarizati in cadrul unitatilor de invatamant particular si confesional nu exista nicio distinctie relevanta, tipul unitatii de invatamant neputand reprezenta un criteriu de instituire a unor regimuri juridice distincte in ceea ce priveste acordarea burselor scolare. Ca atare, elevii inscrisi in invatamantul preuniversitar particular si confesional beneficiaza de toate tipurile de burse, in acelasi cuantum si in aceleasi conditii edictate in favoarea elevilor din invatamantul preuniversitar de stat.
Cu toate acestea, noteaza initiatorii proiectului, la ora actuala, discriminarea persista, in contextul in care bursele de merit si bursele de rezilienta au fost excluse de la acordare in favoarea elevilor din invatamantul particular si confesional, in baza prev. art. 108 alin. (15) raportat la alin. (1) din Legea nr. 198/2023.
(15) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional beneficiaza, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse de excelenta olimpica I si II;
b) burse sociale, daca sunt scolarizati fara taxe;
c) burse tehnologice, daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru.
Prin urmare, initiatorii proiectului de lege solicita punerea in acord a prevederilor art. 108 din Legea nr. 198/2023 cu Decizia CCR nr. 642/2024. "Din perspectiva constitutionala, Parlamentul are obligatia de a initia cu celeritate un proiect de act normativ, in regim de urgenta, in vederea respectarii autoritatii de lucru judecat a hotararii instantei constitutionale", se arata in expunerea de motive.
Conform datelor Institutului National de Statistica, in anul scolar 2022-2023, in invatamantul preuniversitar particular si confesional erau scolarizati 164.310 de elevi. Adica 5,6% din totalul populatiei scolare inmatriculate in invatamantul preuniversitar. De asemenea, conform datelor publicate de Ministerul Educatiei, la 31 octombrie 2023 situatia burselor de merit in invatamantul preuniversitar de stat era de 461.777 burse de merit alocate in plata. Prin aplicarea principiului proportionalitatii, rezulta ca in invatamantul particular s-ar putea acorda pana la aproximativ 27.390 de burse de merit.
Avand in vedere ca in anul scolar 2024-2025, respectiv 2025-2026, valoarea lunara a unei bursei de merit este de 450 RON, impactul bugetar determinat inclusiv de includerea elevilor inmatriculati in invatamantul preuniversitar particular ca beneficiari ai burselor de merit se ridica la suma de 12.325.500 RON/luna.
LEGE pentru modificarea art. 108 din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023
Articol unic: Articolul 108 din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 05 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,Elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat, particular si confesional obligatoriu beneficiaza de burse. Metodologia-cadru de acordare a burselor se aproba, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar, denumit in continuare CNFIP, prin ordin al ministrului educatiei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Cuantumul minim al burselor se aproba prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei, la propunerea CNFIP."
2. Alineatul (15) se abroga.