Este vorba despre proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi.
Potrivit ministerului, principala interventie de reglementare are scopul de a optimiza aplicarea facilitatilor acordate elevilor prin introducerea posibilitatii de a plati suma forfetara de la inceputul cursurilor pana in prezent catre elevii care nu au beneficiat de acest drept.
"Se propune prin prezentul proiect de act normativ modificarea si completarea H.G. nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi in vederea acordarii avizului conform al A.N.R.S.C. hotararilor consiliilor judetene, hotarari prin care se stabileste cuantumul sumei forfetare ce se acorda elevilor care sunt scolarizati intr-o alta localitate decat localitatea de domiciliu si intre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care sunt scolarizati nu sunt asigurate servicii publice de transport de catre autoritatile publice locale, nu sunt nici beneficarii unui serviciu de transport de tip curse scolare, organizat in conditiile prevazute la art. 83 alin. (11) din Legea nr. 198/2023 si nici de transport cu mijloace de transport apartinand unitatilor de invatamant sau consiliilor locale", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.
Modificarea legislativa va permite acordarea de catre unitatile de invatamant a sumelor forfetare lunare elevilor care locuiesc in zone defavorizate, in vederea asigurarii dreptului la educatie si acestor elevi.
Calcul suma forfetara elevi
Astfel, avand in vedere situatia diferentiata intre judete in materie de asigurare a serviciilor publice de transport rutier judetean, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) propune modificarea si completarea H.G. 810/2023. Drept urmare, consiliile judetene vor adopta hotarari pentru stabilirea valorii unitare lei/km aferente sumei forfetare ce se acorda elevilor, dupa cum urmeaza:
- in judetele in care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevazute in contractele atribuite;
- in judetele care nu au finalizat nicio procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, la nivelul valorii unitare medii la nivel national lei/km, stabilita de catre ANRSC.
Sumele forfetare se finanteaza de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei. Pentru acordarea facilitatilor de transport elevilor care nu beneficiaza de servicii publice de transport este necesar ca proiectul de hotarare de guvern sa fie adoptat, astfel incat sa fie asigurat cadrul legal pentru acordarea avizului conform al ANRSC pentru hotararile consiliilor judetene si plata sumelor cuvenite elevilor.
Potrivit proiectului de HG, plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii, prevazuta la art. 83 alin.(8) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, se face in termen de 30 de zile de la data adoptarii hotararii consiliului judetean, prin care s-a aprobat valoarea unitara lei/km.
Elevii din 13 judete nu beneficiaza de servicii publice de transport judetean
Potrivit ministerului Educatiei, situatia la nivel national privind asigurarea serviciilor publice de transport public judetean, este urmatoarea:
a. In 28 de judete au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii si pot fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport de catre inspectoratele scolare/directiile judetene de invatamant preuniversitar, prin bugetul Ministerului Educatiei.
b. In 13 judete nu se asigura servicii publice de transport rutier judetean, pe baza de contracte de delegare atribuite in conditiile Regulamentului CE nr. 1370/2007 si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice, respectiv in judetele: Arges, Botosani, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, din care:
- in judetele Giurgiu, Teleorman si Timis nu se asigura sub nicio forma serviciul public de transport rutier judetean;
- in judetele Arges, Botosani, Dambovita, Dolj, Harghita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Prahova si Suceava serviciul se efectueaza prin licente de traseu emise de consiliul judetean, dar nu intruneste conditiile legale de serviciu public de transport rutier.
Proiect HG pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi