"Stimati profesori, este foarte important ca dvs sa faceti la clasa lectii atractive, sa tineti elevii in clase si sa-i aduceti cu drag la scoala. Oricat am face noi din punctul de vedere organizatoric si al salariilor, pana la urma, elementul esential al cresterii calitatii educatiei este in mana dvs, la clasa. Si de aceea, dragi colegi, dvs, impreuna cu parintii si elevii, trebuie sa formati un parteneriat.
Va rog, dragi elevi, sa aveti incredere in profesorii vostri. Stimati parinti, aveti incredere in profesori, iar dvs, dragi profesori, va rog sa va castigati aceasta incredere, este foarte importanta pentru cresterea calitatii in educatie", a declarat ministrul Educatiei, luni, in mesajul rostit la festivitatile de deschidere a noului an scolar, organizate la Colegiul National "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc.
El a marturisit ca ar fi dorit ca noul an scolar sa inceapa pe 17 septembrie, pentru a fi mai mult timp de pregatire, insa, data de 10 septembrie este mai potrivita intr-un an in care Romania marcheaza Centenarul Marii Uniri.
"Iata ca incepem astazi, 10 septembrie, un nou an scolar, o data aleasa la inceputul lunii martie. Si trebuie sa va marturisesc ca a fost aleasa la insistentele reprezentantilor elevilor, ale parintilor si ale sindicatelor cadrelor didactice. Sincer, as fi vrut sa inceapa pe 17, pentru a avea mai mult timp pentru organizare, dar pana la urma data de 10 este o data foarte potrivita, cred eu, pentru ca, iata, incepem un an scolar sub simbolul lui 10. Este 10 septembrie intr-un an in care implinim 100 de ani de la Marea Unire. (...) si va doresc, dragi elevi, ca nota 10 sa va urmareasca in fiecare zi in acest an scolar, atat la scoala, cat si acasa si in societate. Sa primiti 10 pentru ceea ce invatati si pentru modul in care va comportati", le-a transmis ministrul elevilor.
El a subliniat in mesajul sau ca a crescut valoarea burselor acordate elevilor.
"Incepem un an scolar cu multe schimbari financiare, pozitive, atat pentru elevi, cat si pentru profesori. Iata, saptamana trecuta, Guvernul a adoptat o hotarare de guvern prin care programul 'Bani de liceu' - bursele acordate elevilor sunt semnificativ crescute, de la 150 de lei la 250 de lei, iar plafonul care reprezinta venitul maxim net pe membru de familie a fost crescut extrem de mult, de la 150 de lei pana la 500 de lei, astfel incat cat mai multi elevi sa se poata incadra pentru a primi o astfel de bursa", a mentionat ministrul Popa.
Acesta a vorbit si despre un alt proiect de hotarare de guvern, aflat in circuit de avizare, privind majorarea bursei profesionale de la 200 la 250 de lei, pentru toti elevii de la liceele profesionale, si de la 400 la 500 de lei, pentru elevii care urmeaza cursurile in invatamantul dual. De asemenea, Valentin Popa a facut referire si la programul Euro 200, care a fost imbunatatit si prin care elevii sunt ajutati sa isi poata cumpara un calculator, plafonul de acordare crescand pana la 250 de lei.
Potrivit acestuia, a fost schimbat si regulamentul in privinta olimpiadelor scolare. Astfel, olimpiada la faza judeteana va avea subiect unic, indiferent de disciplina, iar la faza nationala se vor califica cei care obtin locul intai la faza judeteana.