Cele mai mari sume de bani ajung la Ministerul Muncii, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Sanatatii, Ministerul Energiei si Ministerul Finantelor.
"Ministerul Educatiei primeste un plus de 57,0 milioane lei, per sold, prin majorarea cheltuielilor de personal (+200,0 milioane lei) si a transferurilor intre unitati ale administratiei publice pentru finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior (+30,0 milioane lei), concomitent cu diminuarea unor cheltuieli avand in vedere gradul de executie si necesarul estimat a se plati pana la finele anului. S-au identificat economii in principal la proiecte de investitii finantate din fonduri rambursabile (-80,0 milioane lei), active nefinanciare (-69,0 milioane lei), alte cheltuieli (-14,9 milioane lei), bunuri si servicii (-9,1 milioane lei). Cheltuielile efectuate din venituri proprii au fost majorate cu 1.584,3 milioane lei pentru investitii si realizarea unor proiecte finantate din fonduri europene derulate de institutiile de invatamant superior. Institutiile de invatamant superior vor avea posibilitatea sa utilizeze 636,8 milioane lei din soldurile anilor precedenti. Intrucat bugetul de venituri si cheltuieli la universitatile de stat a fost aprobat la nivelul anului 2020 iar in anul curent exista mai multe proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, se prevede ca, prin derogare de la prevederile art. 282 din Legea privind finantele publice nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile de invatamant superior de stat fundamenteaza bugetul de venituri si cheltuieli la nivelul estimat al acestora", se arata in
nota de fundamentare a proiectului de lege.
Printre ministerele care vor pierde bani la rectificarea bugetara se numara Ministerul Afacerilor Interne (-559,3 milioane lei, per sold), Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (-434,4 milioane lei), Ministerul Culturii (-275 milioane lei) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-151 milioane lei) per sold.
Sorin Cimpeanu, despre o eventuala rectificare negativa la Ministerul Educatiei
O rectificare negativa la Ministerul Educatiei va face dificila misiunea PNL de a convinge, anul viitor, pentru alocarea unui plus important la bugetul ministerului, spunea Sorin Cimpeanu, in urma cu 2 zile.
"Eu am citit in presa, eu nu am primit oficial un material de la Ministerul de Finante. Acum, daca cei din presa sunt mai bine informati decat membrii Guvernului, ce sa zic? Eu stiu ca toata coalitia sustine proiectul Romania educata si legile din programul Romania educata. Si mai stiu ca nu e nimeni printre colegii din Guvern care sa isi imagineze ca Romania educata poate fi pusa in aplicare fara resurse. Mai stiu ca, daca avem acum o taiere a bugetului Ministerului Educatiei, va fi foarte greu sa convingem noi, PNL, ca la anul vom fi capabili sa convingem si sa avem un plus foarte important al bugetului”, a afirmat Sorin Cimpeanu.
Noua lege a Educatiei are un impact bugetar de 90% fata de investitiile curente
Proiectul legii invatamantului preuniversitar va aduce schimbari in ceea ce priveste
salarizarea din invatamant. Ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat ca salariile profesorilor ar trebui sa fie majorate din septembrie 2023, aratand ca proiectele de lege puse in consultare publica pana pe 24 august au un impact bugetar de 90% fata de investitiile curente.
"E nevoie de resurse pentru educatie. Aceste legi ale Educatiei au un impact bugetar de 90% fata de investitiile in educatie de acum. Iar acum, cand vorbim, fara sa luam in calcul pana PNRR, investitiile in educatie sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educatiei si 11 miliarde alte bugete. Impactul acestor noi legi ale Educatiei este bazat, in situatia de acum, pe o crestere de 90%. 90% inseamna 77 miliarde lei de la 41 miliarde, suma care este necesara in anul 2027, cand toate masurile prevazute de acest pachet legislativ ar trebui sa fie finantate. Va fi un impact major inca de la 1 ianuarie 2023, pentru ca sunt si masuri care intra, conform acestor legi, daca vor fi adoptate si sunt convins ca vor fi adoptate anul acesta, vor trebui sa aiba acoperire bugetara inca din 2023", a spus Sorin Cimpeanu.