Sorin Cimpeanu a precizat ca media ar putea ramane, totusi, in formula pentru admitere, daca testarea standardizata se va dovedi un succes si va putea fi implementata in clasele din Romania, la nivel general.
"Acum exista un factor subiectiv. In lipsa unei evaluari standardizate, notele si-au pierdut foarte mult din relevanta. Daca si-au pierdut foarte mult din relevanta, sa le mai si premiem, luandu-le in calcul la examene din momente importante pentru copii, nu cred ca este fair. Dar, daca se dovedeste ca aceste evaluari standardizate au succes, daca se dovedeste ca intr-adevar putem fi eficienti in dorinta noastra de relevanta a acestor note, nu exclud nici posibilitatea de a fi luate in considerare", a spus Sorin Cimpeanu, la
Digi 24.
"Atunci cand pachetul legislativ va fi in consultare publica, voi urmari cu mare interes acest aspect, daca e cazul sa mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartitia in liceu. (...) Pozitia mea este mai degraba nu", a spus Sorin Cimpeanu.
Ministrul a mai spus ca, in ceea ce priveste subiectele la Evaluarea nationala si
Bacalaureat, acestea vor fi "perfect adaptate" perioadei de doi ani in care elevii au invatat in conditii de criza sanitara.
"Vom avea si vointa si intelepciunea necesara in conceptia subiectelor pentru aceste probe nationale incat sa nu fie elevii aceia care vor fi nevoiti sa plateasca", a spus Sorin Cimpeanu.
Notele si-au pierdut relevanta, acuza ministrul Educatiei
Nu este pentru prima data cand ministrul Sorin Cimpeanu afirma ca
notele si-au pierdut din relevanta. Intr-o declaratie facuta la inceputul lunii mai, acesta a subliniat ca ministerul nu este interesat de cate note are elevul, ci de media lui de la finalul anului scolar. Tot atunci, Cimpeanu a afirmat ca este important ca evaluarea elevilor sa fie facuta de fiecare profesor in parte ritmic, pe parcursul intregului an scolar.
Ministrul Educatiei a mai spus ca a propus renuntarea la obligativitatea tezelor, prin acest lucru recunoscand "irelevanta notelor, generata de o lipsa a standardizarii evaluarii, lucru pe care avem de gand sa il reglam". Mai mult, ministrul a spus ca profesorii nu trebuie sa se mai simta obligati sa le dea elevilor un anumit numar de note, pentru a le incheia media scolara.
...click AICI pentru Culegeri si Teste rezolvate la Romana si Matematica
- conform noilor programe la Evaluarea Nationala si Bacalaureat -
Fara teze obligatorii in anul 2022-2023
Tezele nu vor mai fi obligatorii incepand din 2022-2023, iar elevii vor avea o singura medie incheiata pe tot parcursul anului, potrivit unor decizii conturate la nivelul Ministerului Educatiei, dupa mai multe consultari cu specialisti din stiintele educatiei.
Modificarile vin dupa ce ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat, la finalul lunii martie, inlocuirea semestrelor cu cinci module de invatare, alternate cu cinci vacante. In perioada urmatoare ar urma sa fie anuntata modificarea Regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), care va include renuntarea la obligativitatea tezelor si felul in care vor fi incheiate mediile.
"S-a conturat decizia ca va exista o singura medie pe tot parcursul anului scolar, asa cum este in mai multe state, si va fi eliminata obligativitatea tezelor. Ideea este de simplificare a procesului si de a lasa libertate cadrelor didactice sa decida cate evaluari vor face, cum vor face si cate note vor da. Obligativitatea eliminarii tezelor nu inseamna si interdictia ca un profesor sa dea in continuare teze, daca asa considera", au declarat surse din Ministerul Educatiei.
Modificarile vor intra in vigoare incepand cu anul scolar 2022-2023.
...click AICI pentru Culegeri si Teste rezolvate la Romana si Matematica
- conform noilor programe la Evaluarea Nationala si Bacalaureat -