Printre beneficiarii indemnizatiei de merit in Educatie se numara:
- Anton Anton, fost ministru al Energiei, parlamentar, dar si ministrul interimar al Educatiei, in perioada 7 octombrie 2008 – 22 decembrie 2008
- Pavel Nastase, fost ministru al Educatiei in perioada 4 ianuarie 2017 – 29 iunie 2017
- Adrian Gorun, fost rector al Universitatii “Constantin Brancusi” din Targu Jiu.
- Ionel Funeriu, filolog, tatal fostului ministru Daniel Funeriu, actual candidat la alegerile prezidentiale din luna mai.
...vezi LISTA completa mai jos, in articol.
In total, conform listei desecretizate la solicitarea
site-ului Oficiuldestiri.ro, beneficiaza de
indemnizatie de merit in Educatie, in baza Legii nr. 118 din 2002, un numar de 202 persoane. Din informatiile prezentate nu reiese clar de la ce data au fost introdusi pe lista acesti beneficiari.
Indemnizatia de merit de care beneficiaza aceste persoane are valoarea a trei salarii minime brute garantate in plata, suma neimpozabila. Cum salariul minim brut garantat in plata este, de la 1 ianuarie 2025, 4.050 de lei, cuantumul indemnizatiei de merit ar fi 12.150 de lei net. Cu toate acestea, in 2025 beneficiarii primesc doar 6.240 de lei, suma limitata prin OUG 156/2024, sau "Ordonanta trenulet".
Va reamintim ca Mihaela Popa, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, a cerut, intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, ca
ministrul Educatiei si Cercetarii sa faca publica lista beneficiarilor indemnizatiei de merit. Ulterior, si senatorul Stefan Palarie a cerut publicarea listei beneficiarilor, anuntand ca va depune de urgenta o interpelare pentru a solicita si din Parlament aceste informatii.
Lista beneficiari indemnizatie de merit in Educatie
Cine beneficiaza de Indemnizatie de merit pe viata: prevederi legale
Potrivit Legii 118 din 2002, indemnizatia de merit se acorda personalitatilor romane de prestigiu ale stiintei, culturii si sportului. Propunerile pentru acordarea indemnizatiei de merit se intocmesc anual de catre Academia Romana, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Tineretului si Sportului si se inainteaza pentru nominalizare Comisiei nationale pentru acordarea indemnizatiei de merit.
Comisia nationala pentru acordarea indemnizatiei de merit analizeaza si solutioneaza propunerile in termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. Comisia este compusa din:
- presedintele Academiei Romane,
- presedintii comisiilor de cultura si ai comisiilor de munca de la Senat si de la Camera Deputatilor,
- ministrul culturii si cultelor, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport si presedintii uniunilor de creatori care fac parte din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori din Romania.
Suma necesara pentru achitarea indemnizatiilor de merit se suporta de la bugetul de stat.
Despre indemnizatia de merit, Ministerul Educatiei si Cercetarii scrie, pe site-ul edu.ro, ca in vederea acordarii indemnizatiei de merit, potentialii beneficiari vor depune la registratura institutiilor urmatoarele documente:
- curriculum vitae;
- documentele care atesta indeplinirea criteriilor de atribuire a indemnizatiei de merit;
- doua recomandari.
Potrivit sursei citate, documentele pot fi depuse pana la data de 1 mai a fiecarui an.